Οι δεσμοί Τουρκίας-Ουκρανίας ξεπερνούν κατά πολύ την οικονομική συνεργασία» – αναλυτής

Meeting of the President of Ukraine with the President of the Republic of Turkey - president.gov.ua
Freepen.gr - Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας ξεπερνούν πολύ την οικονομική συνεργασία και έχουν γίνει πιο στρατηγικά σημαντικοί και για τις δύο χώρες από το 2014, έγραψε ο Christopher Isajiw, σχολιαστής διεθνών σχέσεων, στο Atlantic Council την Παρασκευή.

Ο Isajiw σημειώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε πρόσφατα ένα «άκρως παραγωγικό» ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο στις αρχές Φεβρουαρίου, υπογράφοντας μια σειρά εγγράφων που περιλαμβάνουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και αμυντικού τομέα για την από κοινού κατασκευή τουρκικών drones στην Ουκρανία.

«Η νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Τουρκίας και της Ουκρανίας ήταν υπό διαπραγμάτευση εδώ και αρκετά χρόνια», γράφει ο Isajiw. «Έχοντας επιτέλους υπογραφεί, αναμένεται τώρα να δώσει μια πρόσθετη ώθηση σε μια ήδη διευρυνόμενη οικονομική συνεργασία».

Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία έχει γίνει ένας από τους βασικούς επιχειρηματικούς εταίρους της Ουκρανίας, με το εμπόριο να αυξάνεται σχεδόν κατά 50% τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, φτάνοντας τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ερντογάν και ο Ουκρανός ομόλογός του εξέφρασαν την ελπίδα πως η νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μπορεί να αυξήσει το διμερές εμπόριο σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Isajiw επεσήμανε επίσης ότι οι αμυντικοί δεσμοί έχουν επίσης αυξηθεί από το 2014 όταν ξεκίνησε η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Η ρωσική κατοχή της Κριμαίας έχει προκαλέσει μια ιδιαίτερα έντονη αντίδραση από την Τουρκία λόγω της μακροχρόνιας ιστορικής σχέσης της χώρας με την ουκρανική χερσόνησο, η οποία ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για αιώνες», έγραψε. «Η σημερινή Τουρκία φιλοξενεί επίσης μια ισχυρή κοινότητα πολλών εκατομμυρίων Τατάρων της Κριμαίας. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους Ουκρανούς και Τούρκους ηγέτες να βρουν κοινό έδαφος για να καταγγείλουν τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του πληθυσμού των Τατάρων της Κριμαίας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία».

Ωστόσο, η Τουρκία προσπάθησε να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αποφεύγοντας ταυτόχρονα να ανταγωνιστεί τη Ρωσία. Αυτή η πολιτική εμφανίστηκε κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στο Κίεβο, όπου «απήχησε τα δημοφιλή σημεία της συνομιλίας του με το Κρεμλίνο επαναλαμβάνοντας τη σημασία των Συμφωνιών του Μινσκ του 2015, ενώ προσφέρθηκε επίσης να παίξει ρόλο μεσολαβητή και να φιλοξενήσει ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Ο Ερντογάν, σημειώνει ο Isajiw, έχει μια «σύνθετη αλλά εποικοδομητική προσωπική σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που αντανακλά τους ισχυρούς δεσμούς και το κοινό έδαφος που συνδέει τις δύο χώρες τους».

Ταυτόχρονα, η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές σε πολλές ζώνες συγκρούσεων. Η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι το τελευταίο παράδειγμα αυτού εάν η Ρωσία επιτεθεί.

Οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η Τουρκία πούλησε επίσης στην Ουκρανία έως και 20 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το Κίεβο στα τέλη Οκτωβρίου 2021.

Ο Isajiw κατέληξε σημειώνοντας ότι «οι δεσμοί της Τουρκίας στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα με τη Ρωσία σημαίνουν πως υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Άγκυρα για την υποστήριξή της προς το Κίεβο».

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «η αναπτυσσόμενη σχέση Τουρκίας-Ουκρανίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την ταχέως εξελισσόμενη γεωπολιτική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail