Τι συμβαίνει με το αμερικανικό υποβρύχιο που καραδοκούσε στα νησιά Κουρίλ της Ρωσίας;

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι χρησιμοποίησε «κατάλληλα μέσα» για να διώξει ένα αμερικανικό υποβρύχιο που εισέβαλε στα χωρικά ύδατα της χώρας κοντά στο Urup (δεν πρέπει να συγχέεται με το νησί Iturup που η Ιαπωνία ισχυρίζεται ως δικό της μαζί με πολλά άλλα), που είναι ένα από τα νησιά Κουρίλ της Ρωσίας, και αρνήθηκε να βγει στην επιφάνεια αφού του ζήτησαν να το κάνει. 

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στη Μόσχα κλήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας όπου του παρέδωσαν ένα σημείωμα. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε επίσημα πως το περιστατικό έλαβε χώρα, αλλά δε σχολίασε την τοποθεσία των υποβρυχίων του, με έναν εκπρόσωπο να λέει μόνο ότι «πετάμε, πλέουμε και λειτουργούμε με ασφάλεια σε διεθνή ύδατα». Ο βοηθός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε επίσης πως οι Πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν δεν συζήτησαν το περιστατικό κατά τη διάρκεια της κλήσης του Σαββάτου.

Οι αντικρουόμενες αφηγήσεις από κάθε πλευρά προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη. Είναι εξαιρετικά απίθανο η Ρωσία να έχει κατασκευάσει εντελώς αυτό το περιστατικό και να φτάσει ακόμη και στο να καλέσει τον στρατιωτικό ακόλουθο των ΗΠΑ στη Μόσχα, αν ήταν εντελώς φτιαχτό. Αυτό υποδηλώνει πολύ έντονα πως κάτι συνέβη πραγματικά, παρόλο που οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να μην το κάνουν. Είναι επίσης ανακούφιση το γεγονός ότι δεν υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων αυτών των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τους εξαιρετικά τεταμένους δεσμούς μεταξύ τους που προκλήθηκαν από την αδήλωτη πυραυλική κρίση που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Θα ήταν ανακριβές να περιγραφεί αυτό ως μη περιστατικό, αλλά δεν ήταν επίσης κρίση, απλώς ένα σοβαρό σκάνδαλο. Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν ξεκάθαρα να δοκιμάσουν την άμυνα του ρωσικού ναυτικού στο Βόρειο Ειρηνικό.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο Urup και όχι κοντά σε κανένα από τα νησιά Kuril που η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι είναι δικά της, οι ΗΠΑ δεν μπορούν εύλογα να ισχυριστούν πως «λειτουργούσε με ασφάλεια στα διεθνή ύδατα», δεδομένου ότι η κυριαρχία της Ρωσίας για το Urup είναι παγκοσμίως αδιαμφισβήτητη ακόμα και από το Τόκιο. Είναι περίεργο να σημειωθεί ότι αυτό συνέβη την ημέρα αφότου οι ΗΠΑ αποκάλυψαν την τελευταία τους στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού, υποδηλώνοντας πως η Αμερική προσπαθούσε να κάνει προβολή ισχύος στο τμήμα της Ρωσίας αυτού του διωκεάνιου χώρου, αλλά συνελήφθη εξευτελιστικά να το κάνει και στη συνέχεια διώχτηκε από ντροπή. 

Εφόσον το περιστατικό δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κλήσης του Σαββάτου μεταξύ των ηγετών τους, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Πούτιν κατάλαβε πως πιθανότατα δε συνδέθηκε με τις εντάσεις που προκάλεσαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη και ως εκ τούτου σκέφτηκε να μην το συζητήσει.

Συνολικά, αυτό το συμβάν αξίζει να συζητηθεί, έστω και μόνο για να αποδειχθεί πως οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν επικίνδυνα τις συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας ακόμη και εντός της δικής τους θαλάσσιας επικράτειας, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ τους. Αυτό μιλάει για την αλαζονεία της Αμερικής, η οποία είναι ένα υπόλειμμα από την εξασθενημένη μονοπολική ηγεμονία της στην οποία οι ηγέτες των ΗΠΑ εξακολουθούν να προσκολλώνται στην αυταπάτη. 

Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση η Ρωσία να δεχτεί ποτέ ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, πόσο μάλλον ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, να εισβάλει στο έδαφός της. Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να επαινεθεί για την άμεση ανταπόκριση σε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση με τον πιο ήρεμο αλλά επαγγελματικό τρόπο που απέφυγε την άσκοπη κλιμάκωση της κατάστασης, ενώ οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταδικαστούν σκληρά για τον ανεύθυνο κίνδυνο του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail