Τα ταξίδια των ηγετών Αργεντινής, Πακιστάν και Ρωσίας στην Κίνα ενίσχυσαν την πολυπολικότητα

Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα του Πεκίνου για να υποστηρίξουν τις εθνικές τους ομάδες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά τα ταξίδια τριών ειδικότερα ξεχωρίζουν ως εξαιρετικά στρατηγικά. Αυτές είναι οι συναντήσεις που είχαν ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Καν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Αυτή η ανάλυση θα επισημάνει τα κορυφαία σημεία από κάθε συνάντηση και θα εξηγήσει τον αντίκτυπό τους στην αναδυόμενη Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Αργεντινή είναι μια ανεπτυγμένη οικονομία που συμμετέχει στη G20. Είναι περιφερειακός ηγέτης και επί του παρόντος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC). Η επίσκεψη του Προέδρου Fernández συνέπεσε επίσης με την 50ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Κίνας. Έγινε πρόεδρος το 2019, με αποτέλεσμα επίσης η πρώην Cristina Fernández de Kirchner να γίνει Αντιπρόεδρος της Αργεντινής. Και οι δύο πολιτικοί θεωρούνται σταθεροί πιστοί στην πολυπολικότητα.

Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι ο Πρόεδρος Fernández υπέγραψε ένα Μνημόνιο Κατανόησης με την Κίνα σχετικά με τη Συνεργασία στο πλαίσιο της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και της Πρωτοβουλίας για το Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα. Κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι πλήρως σύμφωνη με τα περιβαλλοντικά οράματα και των δύο ηγετών. Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ανεπτυγμένες οικονομίες επωφελούνται αμοιβαία από τη συνεργασία με την Πρωτοβουλία Belt & Road (BRI) της Κίνας, η οποία έχει περισσότερες μορφές από απλώς δρόμους και λιμάνια.

Προχωρώντας στον πρωθυπουργό Καν, η χώρα του θεωρείται εδώ και καιρό ως ο σιδερένιος αδερφός της Κίνας λόγω των αδελφικών τους δεσμών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Xi είδε τις δύο πλευρές να ενισχύουν περαιτέρω την παντός καιρού Στρατηγική Συνεργατική Συνεργασία Πακιστάν-Κίνας μετά από κοινή δήλωση 33 παραγράφων. Επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους ο ένας στον άλλον σε κάθε σημαντικό ζήτημα και συμφώνησαν να επεκτείνουν τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC), που είναι το εμβληματικό έργο της BRI.

Σε αντίθεση με την Αργεντινή, το Πακιστάν είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά ακόμη και αυτό επωφελείται πάρα πολύ από το BRI. Ο Πρωθυπουργός Χαν επαίνεσε συγκεκριμένα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (CPC) που έβγαλε 770 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και ελπίζει να μιμηθεί την επιτυχία του. Για τον σκοπό αυτό, υπέγραψαν επίσης μια σειρά από άλλες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και της συνεργασίας στον τομέα των εμβολίων, κ.α.. Και οι δύο χώρες συζήτησαν επίσης την επέκταση του CPEC στο Αφγανιστάν και την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διεθνή φόρουμ για την προώθηση της πραγματικής πολυμερούς προσέγγισης.

Ο Πρόεδρος Πούτιν ξεχωρίζει από αυτούς τους δύο άλλους ηγέτες λόγω του γεγονότος πως ηγείται μιας μεγάλης χώρας, που τυγχάνει επίσης να αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου πίεση από τον παρακμάζοντα μονοπολικό ηγεμόνα των ΗΠΑ αυτήν την στιγμή. Δεδομένου ότι η Κίνα και η Ρωσία λειτουργούν από κοινού ως οι πιο ισχυροί κινητήρες της αναδυόμενης Πολυπολικής Παγκόσμιας Τάξης, κυκλοφόρησαν μαζί μια τεράστια δήλωση 5.300 λέξεων. Αυτή η δήλωση επιβεβαίωσε πως βλέπουν σχεδόν τα πάντα παγκόσμιας σημασίας με τον ίδιο τρόπο.

Αυτή η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική για τον Πρόεδρο Πούτιν επειδή η Ρωσία βασιζόταν στους ολοκληρωμένους στρατηγικούς εταίρους της στην Κίνα για να λειτουργήσουν ως βαλβίδα πίεσης έναντι της Δύσης. Ο πρόεδρος Xi, φυσικά, δεν απογοήτευσε. Η κοινή τους δήλωση μίλησε κυριολεκτικά για τις «διεθνείς σχέσεις που εισέρχονται σε μια νέα εποχή και την παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη». Συμφώνησαν επίσης σε μια άλλη συμφωνία φυσικού αερίου για τη Ρωσία να προμηθεύει στην Κίνα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερο αέριο ετησίως, γεγονός που θα μειώσει την εξαγωγική εξάρτηση της Ρωσίας από την ΕΕ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η Αργεντινή, το Πακιστάν και η Ρωσία έχουν πολλά κοινά, αλλά οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου απέδειξαν πως όλοι οι ηγέτες τους έχουν κοινό ενδιαφέρον να επισκεφθούν την Κίνα για να επευφημήσουν τις εθνικές τους ομάδες και επίσης να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Xi. Καθεμία από τις χώρες τους είναι οι αξιοσέβαστοι εταίροι BRI της Κίνας, όλοι τους οραματίζονται να διαδραματίζουν διαφορετικούς αλλά συμπληρωματικούς ρόλους σε αυτό το παγκόσμιο όραμα συνδεσιμότητας.

Η Αργεντινή, λόγω της ανεπτυγμένης οικονομίας της και της παρουσίας της στη Λατινική Αμερική, δείχνει πως το BRI δεν είναι μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες στο ανατολικό ημισφαίριο, όπως λανθασμένα πίστευαν ορισμένοι. Όσον αφορά το Πακιστάν, η φιλοξενία του CPEC καθιστά τη συνολική επιτυχία αυτής της χώρας αναπόσπαστο των BRI's. Όσο για τη Ρωσία, αυτή η χώρα δε χρησιμεύει απλώς ως γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Ευρασίας και της Δυτικής Ευρασίας, αλλά είναι μια έντονα κυρίαρχη χώρα που δε θα υποκύψει στον εκφοβισμό των ΗΠΑ. Και οι τρεις χώρες υποστηρίζουν επίσης την πολυπολικότητα.

Οι ίδιοι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα καθαρά απολιτικό γεγονός που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον αθλητισμό, αλλά παρόλα αυτά χρησίμευσαν ως βολικός λόγος για πολλούς παγκόσμιους ηγέτες να επισκεφθούν το Πεκίνο και να συναντηθούν με τον ευγενικό οικοδεσπότη τους Πρόεδρο Xi ενώ βρίσκονταν εκεί. Το χρονοδιάγραμμα δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερο αφού οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν αλλάζουν πραγματικά το παιχνίδι με τη μεγάλη στρατηγική έννοια και ήρθαν ακριβώς την στιγμή που η μονοπολική ηγεμονική παρακμή των ΗΠΑ έχει επιταχυνθεί άνευ προηγουμένου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail