Στης ακρίβειας τη θηλιά, τα νοικοκυριά με στερήσεις πολλές προσπαθούν να επιβιώσουν…

-Και ο πρωθυπουργός πέρα βρέχει…

Κάτω από το χαλί του Μαξίμου προσπαθεί να κρύψει την ακρίβεια η κυβέρνηση. Αλλά όσο κι αν προσπαθεί ο Μητσοτάκης να κουκουλώσει την τεράστια αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, αυτό είναι αδύνατον.

Από: Το Παρόν - Μάκης Κουρής

Έχουν εκτοξευθεί στα ύψη οι τιμές όλων των ειδών που χρειάζεται η νοικοκυρά για να μαγειρέψει, όπως και της ενέργειας, που είναι απαραίτητη για να έχει το νοικοκυριό φως και λίγη ζεστασιά για να βγάλει τον χειμώνα με όλη την οικογένεια υγιή.

Δεν υπάρχει είδος που να μην έχει ακριβύνει. Με την εκτίναξη των τιμών, το εισόδημα που μπαίνει στο σπίτι είναι ζήτημα αν καλύπτει πλέον το 50% των καθημερινών αναγκών. Το αρνί έχει ακριβύνει κατά 17,60%, το λάδι 15,46%, τα νωπά λαχανικά 14,40%, τα ζυμαρικά 7,10%, το αλεύρι 6,60%, το ψωμί (το βασικότερο) 5%, τα πουλερικά 4,70%, ενώ ακόμη και ο καφές αυξήθηκε κατά 3,20%.

Άσε που το ετήσιο κόστος της αμόλυβδης για να κινήσει μια οικογένεια το αυτοκίνητό της σκαρφάλωσε στα 1.496 ευρώ το 2022 από 1.216 ευρώ το 2021! Ακόμη, το ετήσιο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης από 1.369 ευρώ ανέβηκε στα 1.890 ευρώ, του ρεύματος από 625 ευρώ στα 888 ευρώ και της θέρμανσης με φυσικό αέριο από 493 ευρώ στα 1.182 ευρώ. Συνολικά, το ετήσιο κόστος της οικογένειας για να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο, να ηλεκτροδοτηθεί και να ζεσταθεί με πετρέλαιο θα ανέλθει το 2022 στα 4.274 ευρώ από 3.210 ευρώ πέρυσι, ενώ αν αντί για πετρέλαιο χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο το κόστος των ενεργειακών της αναγκών θα εκτοξευθεί στα 3.566 ευρώ από 2.334 ευρώ πέρυσι.

Η αγωνία μέρα με την ημέρα μεγαλώνει, με το κάθε σπιτικό να δίνει μάχη, να περιορίζει τα πάντα για να κερδίσει άλλη μια μέρα, με την ελπίδα –όση έχει απομείνει– να κρατηθεί στη ζωή. Ο στόχος, ένας και μοναδικός: Να μείνει η οικογένεια ΟΡΘΙΑ…

Και όταν έρθει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες θα δώσουν τη δική τους απάντηση…

Έκαστος κατά τα έργα του, Κυριάκο Μητσοτάκη…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail