Η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να είναι φίλοι αλλά δεν είναι ίσοι

Η συνδυασμένη στρατιωτική και οικονομική ισχύς και η γεωγραφική έκταση μιας συμμαχίας Κίνας / Ρωσίας θα ήταν τεραστίων διαστάσεων. Η παρουσία του Πούτιν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δεν εδραιώθηκε σε ένα γνήσιο αμυντικό σύμφωνο. Αν δεν συμφωνηθούν περισσότερα από όσα γνωρίζουμε, η Ρωσία δεν μπορεί να βασιστεί στην Κίνα για να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων. 

Μπορεί στους Κινέζους να μην αρέσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι πρωταρχικό μέλημα για το Πεκίνο. Η σημασία της κινεζικής οικονομίας είναι πολύ πιο σημαντική.

Το Πεκίνο δεν επιθυμεί μια σύγκρουση των Ρώσων στην Ουκρανία διότι θα διαταράξει την παγκόσμια οικονομία. Παρόλα αυτά αν ο Πούτιν το επιχειρήσει η Κίνα θα είναι στη γωνία παρακολουθώντας. 

Εάν τα καταφέρει η Ρωσία, οι Κινέζοι θα απολαύσουν το αποτέλεσμα ως ήττα για τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αποτύχει, οι Κινέζοι θα είναι αλώβητοι, και ωφελημένοι αφού θα χρειαστεί ο Πούτιν να πουλήσει ακόμα περισσότερο φυσικό αέριο.

Δημήτρης Τσαϊλάς - υποναύαρχος ε.α.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail