Η Ρωσία λέει στη Βρετανία τι την περιμένει αν βάλει κυρώσεις σε "ολιγάρχες"

pierre9x6 / pixabay
Freepen.gr -
Οποιαδήποτε απόπειρα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων από Ρώσους ιδιώτες που το Λονδίνο πιστεύει ότι είναι «ολιγάρχες» θα έβλαπτε πρωτίστως την ίδια τη Βρετανία, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της επιτροπής της Ρωσικής Γερουσίας για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας, Αντρέι Κλίμοφ.

Η κίνηση πιθανότατα θα έβλαπτε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου ως ασφαλούς τόπου για επενδύσεις, αναγκάζοντας όχι μόνο τους Ρώσους, αλλά και άλλους πλούσιους ξένους υπηκόους, να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλού, γράφει το Russia Today.

«Τεχνικά, η εφαρμογή τέτοιων "κυρώσεων" είναι δυνατή, αλλά η νομιμότητά τους θα τεθεί υπό πολύ μεγάλη αμφισβήτηση και θα προκαλέσει εκροή κεφαλαίων από τη Βρετανία, για παράδειγμα, προς το Χονγκ Κονγκ ή τη Ζυρίχη», δήλωσε ο Κλίμοφ.

Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος σημείωσε πως το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους πλούσιους Ρώσους για τους κινδύνους που συνεπάγεται η διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων τους στη Δύση εν μέσω διαρκώς επιδεινούμενων σχέσεων.

«Ο Πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε τις ελίτ για τους κινδύνους διατήρησης κεφαλαίων στο εξωτερικό πριν από μερικά χρόνια», συνέχισε ο Κλίμοφ. «Δεν υπάρχει μυστικό ότι πολλοί από αυτούς είχαν επενδύσει στο "Λόντονγκραντ". Έχουν αφελώς εμπιστευτεί τους αγγλοσάξωνες κυρίους», σημείωσε ο Κλίμοφ.

Νωρίτερα την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, υπέβαλε την ιδέα, να διευρύνει το πεδίο των βρετανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Αυτή τη στιγμή, οι οικονομικές κυρώσεις είναι αρκετά περιορισμένες, επομένως θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε μόνο εταιρείες με άμεση εμπλοκή στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας», δήλωσε η Τρας σε συνέντευξή του στο Sky News.

«Αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε είναι να το διευρύνουμε, έτσι ώστε οποιαδήποτε εταιρεία που ενδιαφέρει το Κρεμλίνο και το καθεστώς στη Ρωσία να μπορεί να στοχοποιηθεί, έτσι δεν θα υπάρχει πουθενά μέρος να κρυφτούν για τους ολιγάρχες του Πούτιν, για τις ρωσικές εταιρείες που εμπλέκονται στην υποστήριξη του Ρωσικού κράτους».

Όταν ρωτήθηκε εάν οι πιθανές αλλαγές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις βρετανικές αρχές να κατάσχουν περιουσίες από Ρώσους υπηκόους, η Τρας είπε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης». 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail