Καθώς η Δύση αρνείται να υποχωρήσει, ποια είναι η επόμενη κίνηση της Ρωσίας;

EvgeniT / pixabay
Η απάντηση της Δύσης στις προτάσεις ασφαλείας της Ρωσίας είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος


Από τον Ivan Timofeev, Διευθυντή Προγράμματος Valdai Club και έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Με τις εντάσεις να είναι υψηλές στην Ανατολική Ευρώπη, η εφημερίδα El Pais της Μαδρίτης δημοσίευσε απαντήσεις που διέρρευσαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ήπειρο.

Προφανώς, το έγγραφο είναι απίθανο να ευχαριστήσει την ηγεσία της Ρωσίας. Το βασικό αίτημα της Μόσχας απορρίφθηκε – νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που εμποδίζουν την πιθανή περαιτέρω επέκταση του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Οι υπόλοιπες προσφορές δε θα κάνουν παρά ελάχιστα για να εκτονώσουν τη σύγκρουση ή να επιφέρουν συμβιβασμούς. Μερικά σημεία είναι απλώς μη σημείο εκκίνησης για τη Μόσχα. Μιλάμε, για παράδειγμα, για την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων ή ειρηνευτικών δυνάμεων από την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία, τη Μολδαβία και την Κριμαία.

Άλλες προτάσεις είναι απραγματοποίητες. Μεταξύ αυτών είναι η ιδέα της επιστροφής στην εφαρμογή της Συνθήκης για τα Συμβατικά Όπλα στην Ευρώπη. Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει επικυρώσει ακόμη την προσαρμοσμένη εκδοχή της από το 1999, επομένως η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να άρει το μορατόριουμ για την εφαρμογή της. Άλλες προτάσεις είναι δυνατές στην πράξη, αλλά είναι απίθανο να αποφέρουν απτά αποτελέσματα, όπως η επανέναρξη του διαλόγου για θέματα ασφάλειας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Ο διάλογος είναι σημαντικός από μόνος του, αλλά χωρίς την πολιτική βούληση να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα είναι άχρηστος. Υπάρχουν επίσης κάποιες προτάσεις που μπορούν να θεωρηθούν ως βάση για το μέλλον. Μεταξύ αυτών είναι η ιδέα της επιθεώρησης εγκαταστάσεων αντιπυραυλικής άμυνας ή να ληφθούν υπόψη τα νέα οπλικά συστήματα στις διαπραγματεύσεις για τη στρατηγική σταθερότητα. Ωστόσο, η κρίσιμη μάζα τέτοιων προτάσεων δεν θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση.

Το εμπόδιο είναι η κατανόηση της έννοιας της «αδιαίρετης ασφάλειας». Η Ρωσία επιμένει πως το να δοθεί στις μετασοβιετικές χώρες η ελευθερία να επιλέγουν συμμαχίες ενισχύει την ασφάλειά τους εις βάρος της Ρωσίας. Δηλαδή, με την υιοθέτηση της αρχής της ελευθερίας της επιλογής σε σχέση με τις συμμαχίες, υπονομεύεται η αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρώπη. Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον απαντούν με τη γνωστή θέση πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και δεν απειλεί τη Ρωσία, επομένως η Μόσχα δε χρειάζεται να ανησυχεί. Η Ρωσία έχει διαφορετική άποψη. Και βασίζεται σε σοβαρούς λόγους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και μεμονωμένες χώρες της συμμαχίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία είναι ένας πιθανός αντίπαλος. Οι υποδομές της συμμαχίας στην ανατολική πλευρά επεκτείνονται, έστω και σταδιακά. Οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία δε θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν «αμυντικές», ούτε οι ενέργειες μεμονωμένων χωρών μελών που συμμετέχουν σε μια σειρά από άλλες συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, η Μόσχα δε θα λάβει στα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις για καλές προθέσεις.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι βαθύτερο από αυτό. Οι αρχές στις οποίες αναφέρεται η Ρωσία και η Δύση γεννήθηκαν σε διαφορετική εποχή και κάτω από διαφορετικές πολιτικές συνθήκες. Συγκροτήθηκαν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου – δηλαδή όταν υπήρχε κίνηση από την αντιπαράθεση προς την ειρηνική συνύπαρξη και ακόμη και τη σύμπραξη. Σε συνθήκες ειρήνης και εταιρικής σχέσης, η εφαρμογή της αρχής της αδιαίρετης ασφάλειας δεν ήταν δύσκολη. Ένα άλλο πράγμα είναι πως η συνεργασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ πλήρως.

Η Δύση υπέθεσε ότι η Ρωσία ήταν αδύναμη και καταδικασμένη σε περαιτέρω παρακμή, επομένως δεν είχε εναλλακτική. Απλώς δεν μπορούσε να αντέξει την αντιπαράθεση και θα κατάπινε τη νικηφόρα πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, υπήρχε επίσης ο κίνδυνος το ΝΑΤΟ να καταστεί άσχετο. Η συμμαχία έπεσε πραγματικά σε δύσκολες στιγμές. Οι προϋπολογισμοί συρρικνώθηκαν, τα στρατιωτικά προγράμματα περικόπηκαν και ένα σημαντικό μέρος των στρατευμάτων του εγκατέλειψε την Ευρώπη. Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ ήταν ένα όλο και πιο θλιβερό θέαμα.

Η γεωγραφική επέκταση δεν οδήγησε σε αυξημένο αριθμό παρόχων ασφάλειας. Και η ονομαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ διασκορπίστηκε σε ατελείωτους πολέμους στη Μέση Ανατολή, όχι στην Ευρώπη. Η ταχεία επιστροφή της Ρωσίας στο κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων, η δυσαρέσκειά της για το status quo και η σθεναρή απάντησή της στις ενέργειες της Γεωργίας το 2008, και στη συνέχεια τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014, έγιναν πραγματικό δώρο για τους γραφειοκράτες και τους στρατιωτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ. «Εδώ είναι – ο πολυαναμενόμενος παλιός-νέος εχθρός! Δεν πρόκειται για κάποιους άμορφους τρομοκράτες, αλλά για μια πλήρη δύναμη, έναν επικίνδυνο εχθρό με τη δική του φιλοσοφία και φιλοδοξίες».

Αναζωπυρώνοντας τον προηγούμενο ανταγωνισμό τους, τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ προσπάθησαν να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους αναφέροντας τις γενικές αρχές που καθιέρωσαν κατά την περίοδο της ύφεσης και στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι είναι απλά ακατάλληλοι σε μια ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης. Είναι αδύνατο να φτάσουμε σε συμβιβασμούς που βασίζονται σε αξιώματα από μια άλλη πραγματικότητα. Αργά ή γρήγορα, οι τρέχουσες εντάσεις θα τελειώσουν και θα αναγκάσουν τις πλευρές να σκεφτούν νέες κατηγορίες και αρχές. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις, η ελευθερία επιλογής συμμαχιών, το αδιαίρετο της ασφάλειας κ.λπ. αντιπροσωπεύουν όλα ένα είδος ουτοπίας, συμπεριλαμβανομένου και ειδικά του μετασοβιετικού χώρου. Η παρέμβαση είναι παντού εδώ, η ελευθερία είναι απατηλή και η ασφάλεια είναι αρκετά διαιρεμένη.

Η απάντηση στην ερώτηση «Τι πρέπει να γίνει;», το να προέρχεται από τα χείλη της Δύσης είναι φυσικά πολύ διαφορετικό από αυτό που εκφράζει η Ρωσία. Η Δύση πιστεύει πως είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στη φυσική πορεία των πραγμάτων, η οποία έχει διαταραχθεί από μια πεισματική Μόσχα: «Το λαμπρό μέλλον του μετασοβιετικού χώρου βρίσκεται στις δυτικές δομές ή κοντά σε αυτές. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές στη δημοκρατία και την αγορά. Και είναι καλύτερο για το Κρεμλίνο να κάθεται ήσυχα. Πριν το καταλάβετε, η Ρωσία θα προσκληθεί στο κοινό τραπέζι… αυτό είναι, φυσικά, εάν η Ουκρανία, η Γεωργία, οι χώρες της Βαλτικής και άλλοι το επιτρέψουν».

«Όχι, παιδιά, δε λειτουργεί έτσι» , λένε στη Μόσχα. «Η δημοκρατία και η αγορά δεν μπορούν να εφαρμοστούν σαν γραμμική εξίσωση. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις εμπειρίες στο Αφγανιστάν και σε άλλες «εκδημοκρατισμένες» χώρες. Αλλά για τη Ρωσία, αυτό το ζήτημα είναι δευτερεύον. Στην πραγματικότητα, δεν προσπαθούμε να προτείνουμε εναλλακτικά μοντέλα. Η Μόσχα ενδιαφέρεται ελάχιστα για την οικονομική ή και πολιτική δομή των γειτόνων της. Η Ρωσία ανησυχεί μόνο για ένα πράγμα – οι πιο αδύναμοι γείτονές της να χρησιμοποιούνται από ισχυρότερους παίκτες για στρατιωτικό πλεονέκτημα». Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Και η Μόσχα είναι απίθανο να υποχωρήσει από την απόφασή της.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail