Γιατί ο Πούτιν μόλις προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εισβάλει στην Κριμαία με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ

Freepen.gr - Καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία παραμένουν υψηλές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο θα μπορούσε να επιδιώξει να εισβάλει στη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Δυτική υποστήριξη καθώς πλησιάζει να γίνει μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας το 2014, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη χερσόνησο και την κήρυξαν γρήγορα μέρος του ρωσικού εδάφους, γράφει το militarywatchmagazine.com

Αν και η Κριμαία ήταν ιστορικά μέρος της Ρωσίας, ωστόσο, αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ ως ουκρανικό έδαφος με το καθεστώς της να τροφοδοτεί περαιτέρω εντάσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τους δυτικούς εταίρους του. Ο Πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε το Άρθρο 5 της Συνθήκης, το οποίο ορίζει ότι όλα τα μέλη πρέπει να υποστηρίζουν οποιοδήποτε μέλος υπόκειται σε επιθετικότητα, θα μπορούσε να διευκολύνει μια κοινή προσπάθεια της συμμαχίας να υποστηρίξει μια ουκρανική εισβολή στην Κριμαία επειδή αναγνωρίζεται ως μέρος της Ουκρανίας. 

Δήλωσε σχετικά: 

«Αντιμετωπίζουμε μια πραγματική απειλή ότι θα θέλουν να πολεμήσουν για αυτό το έδαφος που ισχυρίζονται πως τους ανήκει με στρατιωτικά μέσα… τότε ολόκληρος ο Οργανισμός της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, αυτό το στρατιωτικό μπλοκ, θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτές τις ενέργειες». 

Ενώ ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ αποκλείει τη δυνατότητα αποδοχής μελών με συνεχιζόμενες εδαφικές διαφορές, αυτό αναμένεται ενδεχομένως να παραβλεφθεί εάν η αποδοχή της Ουκρανίας από άλλα μέλη της συμμαχίας είναι προς το συμφέρον τους.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Η Κριμαία έχει οχυρωθεί σε μεγάλο βαθμό από το 2014 με περίπου 30.000 άτομα να σταθμεύουν εκεί, καθώς και δύο συντάγματα αεράμυνας S-400, πυραύλους κρουζ Bastion και συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Iskander, μαχητικά βαρέων βαρών Su-30SM και Su-27 και δύο μονάδες Su- 24.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail