Η εδαφική μεγέθυνση της Ουκρανίας στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης

Ένα μεγάλο μέρος από το σημερινό, «εφ' όλης της ύλης» διάγγελμα του Πούτιν για την κρατική αναγνώριση από την Ρωσία των «αυτόνομων λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγάνσκ και την μελλοντική παρουσία εκεί ρωσικού στρατού αφορούσε την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και το εδαφικό της Ουκρανίας. Για την καλύτερη κατανόηση της Ρωσοουκρανικής διένεξης που βιώνουμε εδώ και μερικές εβδομάδες χρήσιμος είναι και ο χάρτης που απεικονίζει την «ουκρανική επέκταση» επί Σοβιετικής Ένωσης (φωτό). 

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Όταν ξέσπασε η μπολσεβίκικη επανάσταση, το 1917, περίπου τα 2/3 των σημερινών εδαφών της Ουκρανίας ήταν ήδη για 124 χρόνια, από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης, υπό ρωσική κυριαρχία. Οι ανατολικές μάλιστα περιφέρειες, την κρατική οντότητα των οποίων αναγνώρισε σήμερα η Ρωσία, της ανήκαν, με μικρά διαλείμματα, από τον 14ο αιώνα. 

Αμέσως μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν διάφορα ασταθή ουκρανικά εθνικά κράτη, όμως αυτά ήδη το 1919 διαμοιράστηκαν μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας. Μέχρι που οι μπολσεβίκοι στη διάρκεια του εμφυλίου κατάφεραν να κατακτήσουν μεγάλες εκτάσεις της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτών των κατακτήσεων ο Λένιν δημιούργησε το 1922 την σοσιαλιστική σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας (πράσινο χρώμα στον χάρτη). Δύο χρόνια μετά όμως, το 1924, αφαιρέθηκαν κάποια εδάφη της Ουκρανίας προς όφελος της Ρωσίας (λαδί χρώμα 1). 

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1939, παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία σημαντικά πολωνικά εδάφη (Γαλικία) στη δυτική επικράτειά της (κίτρινο χρώμα), ενώ ένα χρόνο μετά, το 1940, προσαρτήθηκαν στην Ουκρανία και ρουμανικά εδάφη (καφέ χρώμα). Τον ίδιο χρόνο μικρές σχετικά εκτάσεις της Ουκρανίας (Υπερδνειστερία) παραχωρήθηκαν στη Μολδαβία (λαδί χρώμα 2). Μια περιοχή που έχει από το 1990 αποσχισθεί από την Μολδαβία και ζητά από τότε την ένωση με την Ρωσία. 

Στο τέλος του πολέμου, το 1945, η Ουκρανία απέκτησε μάλιστα και τσεχοσλαβικά εδάφη (ροζ χρώμα), ακόμη και ρουμανικά νησιά το 1948 στον Εύξεινο Πόντο (κόκκινο χρώμα). Η τελευταία προσάρτηση έγινε το 1954, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Στάλιν, όταν ο νέος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Νικήτα Χρουστσόφ προσέφερε στην Ουκρανία και την μέχρι τότε ρωσική Κριμαία (μωβ χρώμα), επί της οποίας από το 2014 ασκεί πλέον πλήρη κυριαρχία η Ρωσία.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ο Πούτιν μιλούσε σήμερα για τον «μικρό αδελφό (Ουκρανία) που τα τελευταία οκτώ χρόνια μετά το Μεϊντάν "πρόδωσε" τον μεγάλο αδελφό (Ρωσία). Και έπεται η ούτως ή άλλως δραματική, και πιθανώς αιματηρή συνέχεια ανάμεσα στα δύο «αδέλφια» με παγκόσμιες συνέπειες. Γιατί, όπως έχει πολύ σωστά ειπωθεί παλιότερα, χωρίς την Ουκρανία η Ρωσία είναι μια συνηθισμένη μεγάλη χώρα, με την Ουκρανία είναι αυτοκρατορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail