Πρωθυπουργός της Νορβηγίας: Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες και στο Βορρά

Πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre. Φωτογραφία: πρωθυπουργικό γραφείο/Flickr
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Jonas Gahr Støre πηγαίνει στο Tromsø για να κάνει μια κεντρική ομιλία για τον Βορρά και τις σχέσεις με τη Ρωσία. Το 2005, η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Tromsø σκιαγράφησε μια ιστορικά νέα προσέγγιση απέναντι στον ισχυρό γείτονα στα ανατολικά.

Τότε, ο Støre ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Jens Stoltenberg και οι προοπτικές για μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που τροφοδοτούνταν από τη συνεργασία με τη Ρωσία και τους ενεργειακούς πόρους στη Θάλασσα του Μπάρεντς έμοιαζαν πραγματικές και εύλογες.

«Υπάρχει ένας ωκεανός ευκαιριών», είπε ο Støre σε ένα κοινό φοιτητών και ακαδημαϊκών της Αρκτικής και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να εξομαλυνθούν και να γίνουν ανοιχτές και αξιόπιστες όπως μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών

Η ομιλία περιέγραψε πολλές βασικές προτεραιότητες πολιτικής της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Στόλτενμπεργκ. Και ο υπουργός Εξωτερικών Støre κέρδισε σύντομα έπαινο για το διπλωματικό του έργο που κορυφώθηκε με την οριοθέτηση 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αμφισβητούμενων υδάτων στη Θάλασσα Μπάρεντς το 2010.

Στο παρασκήνιο εντοπίζονταν τότε οι προοπτικές μεγάλων εξελίξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς και μια πιθανή ενεργειακή συνεργασία Νορβηγίας-Ρωσίας.

Περισσότερα από 16 χρόνια αργότερα, ο Støre επέστρεψε στο Tromsø, αλλά τώρα ως πρωθυπουργός. Ο μεγάλος ενθουσιασμός για τον Βορρά και τη συνεργασία με τη Ρωσία έχει φύγει προ πολλού. Αλλά ο Βορράς δεν είναι λιγότερο σημαντικός για τη σκανδιναβική χώρα και ο Støre είναι πρόθυμος να επαναφέρει την περιοχή στην εθνική ατζέντα.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν θεωρούνται πλέον ως πιθανός μοχλός για την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά ως ενοχλητική απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.

Η ομιλία στο Tromsø πραγματοποιήθηκε καθώς ο Støre προετοιμάζει μια απάντηση στην επιστολή σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που εστάλη την 1η Φεβρουαρίου από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Støre δεν σχολίασε την επιστολή του Λαβρόφ. Αλλά κατέστησε πολύ σαφές ότι η πρώην στενή σχέση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών έχει αλλάξει ριζικά.

Περιγράφοντας τη σύντομη συνάντησή του με τον Λαβρόφ στα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ο Støre υπογράμμισε ότι το ρωσικό μήνυμα «είναι εντελώς διαφορετικό από πριν».

Σύμφωνα με τον Støre, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη συμμετοχή του Λαβρόφ στο Συμβούλιο του Μπάρεντς, διεξήχθη σε «καλούς τόνους».

«Όμως το μήνυμα είναι πολύ διαφορετικό από πριν, για να το πω ήπια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Είναι ένας άλλος εταίρος, μια άλλη χώρα, σε μια άλλη κατάσταση».

Ο Støre υπογράμμισε ότι «ένας νέος πόλεμος στην Ευρώπη θα έχει συνέπειες για τη σχέση μας με τη Ρωσία, επίσης στον Βορρά».

Αλλά γρήγορα πρόσθεσε πως η σύγκρουση πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικό δρόμο και ότι η Νορβηγία θα συνεχίσει να εργάζεται για μια καλή και συνεργατική σχέση γειτονίας με τη Ρωσία.

* πληροφορίες thebarentsobserver.com - Atle Staalesen

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail