Παράθυρο να κλείσει τα Στενά άνοιξε η Τουρκία

Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τα γεγονότα στην Ουκρανία ως πόλεμο και είπε ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τα άρθρα της Σύμβασης για τα Στενά του Μοντρέ. Ο Τσαβούσογλου είπε, "Τώρα αυτή η σύγκρουση έχει μετατραπεί σε πόλεμο, σε αυτήν την περίπτωση, θα εφαρμόσουμε το Montreux για ένα από τα μέρη, τη Ρωσία ή την Ουκρανία. Το άρθρο 19 προβλέπει εξαίρεση. Εάν το πλοίο της εμπόλεμης χώρας επιστρέψει στο λιμάνι του, γίνεται μια εξαίρεση. Θα εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις του Μοντρέ με διαφάνεια» είπε.

Μιλώντας στην εκπομπή του CNN Turk, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: "Η Σύμβαση του Μοντρέ κάνει τη διευθέτηση σχετικά με τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρόχθιων και μη παρόχθιων χωρών. Η Τουρκία έχει εφαρμόσει κατά γράμμα τη σύμβαση μέχρι τώρα. Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Μοντρέ υπό αυτούς τους όρους. Το άρθρο 19 είναι σαφές. Αρχικά έγινε η επίθεση της Ρωσίας, την αξιολογήσαμε με ειδικούς, στρατιώτες και δικηγόρους».

Επίσης ο Προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın χαρακτήρισε «πόλεμο» την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε για κατάπαυση του πυρός. Στη δήλωσή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Καλίν χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

"Επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα του Προέδρου μας την τέταρτη ημέρα του πολέμου της Ουκρανίας. Οι ρωσικές επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε τον ουκρανικό λαό να υποφέρει περισσότερο μπροστά σε αυτόν τον άδικο και παράνομο πόλεμο».

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail