Ο Μπάιντεν εντείνει τη ρητορική κατά Κίνας-Ρωσίας για να γλυτώσει τα οικονομικά προβλήματα

Collage: btlonline.org
Ενώ πολλοί στις ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πιεστικά εσωτερικά ζητήματα, η πολιτική ρητορική του Λευκού Οίκου έχει σκοπό να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων σε ανύπαρκτες εξωτερικές απειλές. Αν κάποιος πιστεύει τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, φαίνεται πως οι ΗΠΑ περικυκλώνονται από εξωτερικές απειλές, κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και από ανθρώπους όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και η Κίνα έχει γίνει το κύριο επίκεντρο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά την Ταϊβάν, το Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ, η Ρωσία φυσικά δεν είναι απρόσβλητη από τέτοιες προπαγανδιστικές εκστρατείες. Τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να δημοσιεύουν αναφορές για τις υποτιθέμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και ανισορροπίες της Κίνας, την απειλή κλοπής προηγμένης αμερικανικής τεχνολογίας και εσωτερικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ με τη Ρωσία ασκεί παρόμοιες επικρίσεις για εσωτερικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποτιθέμενη εκλογική παρέμβαση και την πολιτική της χώρας για την Ουκρανία.

Η ρητορική κατά της Κίνας ξεκίνησε επί ημερών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά σίγουρα δεν έχει επιβραδυνθεί υπό τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν. Η αντι-ρωσική ρητορική συνεχίστηκε ακατάπαυστα από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Στην περίπτωση της Κίνας, το FBI είπε ότι κάθε 10 ώρες, ανοίγει νέα έρευνα σχετικά με πράξεις κατασκοπείας και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και άλλες απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις έρευνες καταρρέουν πριν οδηγηθούν σε δίκη, όπως συνέβη με τον καθηγητή Gang Chen του διάσημου Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος κατηγορήθηκε πως απέκρυψε δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει λάβει κανένα πρακτικό βήμα σχετικά με την υποτιθέμενη μη συμμόρφωση της Κίνας με τους όρους της εμπορικής συμφωνίας Φάσης 1, η οποία έχει λήξει. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα δεν έχουν στοιχεία για να καταγγείλουν την Κίνα.

Παρόλα αυτά, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να δημιουργούν μια τεταμένη ατμόσφαιρα, εντείνοντας τη ρητορική σχετικά με την απειλή από τη Ρωσία και την Κίνα. Στόχος τους στο εσωτερικό μέτωπο είναι να κάνουν τον αμερικανικό λαό να νιώσει ότι απειλείται από ξένες χώρες, αλλά πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να το αντιμετωπίσουν.

Ωστόσο, εάν κάποιος προσπαθήσει να στρέψει την εστίαση σε πιεστικά εσωτερικά ζητήματα, θα μπορούσε να επικριθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο, όπως συνέβη με το δημοσιογράφο του Fox News, Πίτερ Ντούσι, ο οποίος ρώτησε μόνο τον Μπάιντεν εάν ο πληθωρισμός ήταν πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών. Αφού άκουσε την ερώτηση, ο Μπάιντεν είπε σε ένα ξέσπασμα: «Είναι μεγάλο πλεονέκτημα—περισσότερος πληθωρισμός. Τι ηλίθιος γιος της σκύλας». Στη συνέχεια αποκάλεσε τον Ντούσι «ανόητο κάθαρμα». Την ίδια μέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στο δημοσιογράφο για να ζητήσει συγγνώμη για τα σχόλιά του.

Αυτή η κατάσταση δείχνει πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα του πληθωρισμού για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Προφανώς, οι απογοητεύσεις αποκαλύπτονται καθώς οι επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές δεν προοιωνίζονται καλά για τους Δημοκρατικούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Εάν συμβεί αυτό, όλη η ευθύνη θα πέσει στον Μπάιντεν.

Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν πως, παρόλο που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους με χρέος. Πέρυσι, το αμερικανικό δημόσιο χρέος ήταν μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του για πρώτη φορά από το 1946.

Προγράμματα μεγάλης κλίμακας που στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας βοηθώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται με την έκδοση νέων δολαρίων. Το 2020, οι ΗΠΑ τύπωσαν περισσότερα χρήματα για να πλημμυρίσουν την αγορά. Σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της οικονομικής θεωρίας, η άντληση μεγάλων ποσών χρημάτων στην αγορά οδηγεί σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού. Για ένα διάστημα, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την άνοδο των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και το χρηματιστήριο συγκρατεί την άνοδο του πληθωρισμού.

Αν και τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί αρκετά γρήγορα λόγω των πρωτοφανών μέτρων (αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων) από τις αρχές των ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, ο πληθωρισμός είναι ακόμη ισχυρότερος. Ως αποτέλεσμα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 1,2% στις ΗΠΑ. Λόγω αυτού του σημαντικού οικονομικού ζητήματος, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από αυτό εντείνοντας τη ρητορική κατά της Κίνας και της Ρωσίας.

Οι ενδιάμεσες εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και, σε αυτόν τον κύκλο, οι πολιτικοί απασχολούνται με τις δικές τους φιλοδοξίες και συμφέροντα. Για το λόγο αυτό, τα μέτρα που πρότεινε ο πρόεδρος βρήκαν με σοβαρή αντίθεση από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η εξουσία του Μπάιντεν είναι πολύ περιορισμένη και τα προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία δεν έχουν λυθεί. Καθηλωμένος σε αυτό το τέλμα, ο Μπάιντεν πιστεύει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει για να επιβιώσει πολιτικά είναι να εντείνει τη ρητορική κατά της Κίνας και της Ρωσίας για να αποκτήσει κάποιο γρήγορο, βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Παρά την σκληρή στάση του Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία, δε λύνει τα θεμελιώδη προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, αλλά απλώς τα επιδεινώνει.

Οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα, για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη αρθεί, γεγονός που απλώς ενέτεινε το πρόβλημα του πληθωρισμού. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αρνηθούν να εισάγουν κινεζικά προϊόντα επειδή έως και το 50% των εξαγωγών της Κίνας είναι ενδιάμεσα αγαθά, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από Αμερικανούς κατασκευαστές. Με τις παγκόσμιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της πανδημίας, η ζήτηση για κινεζικά προϊόντα έχει αυξηθεί.

Με αυτόν τον τρόπο, ένας (από τους πολλούς) κινητήριους παράγοντες για τη συνεχιζόμενη εχθρότητα και τις προκλήσεις του Μπάιντεν εναντίον των δύο ευρασιατικών δυνάμεων οφείλεται στην εσωτερική οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, το αν οι ίδιες συνεχιζόμενες απειλές θα είναι αρκετές για να βοηθήσουν τους Δημοκρατικούς να διατηρήσουν την εξουσία στο Κογκρέσο μένει να φανεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail