Ευρωσκεπτικιστική Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Υπερκράτους

Οscar del Ροsο/ΑFΡ
Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών συντηρητικών και λαϊκών κομμάτων συναντήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα της Μαδρίτης στις 28-29 Ιανουαρίου για να οικοδομήσουν ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο με στόχο την υπεράσπιση των παραδοσιακών ιουδαιοχριστιανικών αξιών και την κυριαρχία των ευρωπαϊκών εθνικών κρατών.

Soeren Kern - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η λεγόμενη Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης — που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Υπερασπίζοντας την Ευρώπη» — σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες δημιουργίας μιας συμμαχίας σε ολόκληρη την ήπειρο για την καταπολέμηση της φεντεραλιστικής, παγκοσμιοποίησης και αντιδημοκρατικής μετατόπισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής κεκλεισμένων των θυρών, που φιλοξενήθηκε από το ισπανικό συντηρητικό κόμμα Vox, συμμετείχαν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki και η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Marine Le Pen, καθώς και οι ηγέτες και εκπρόσωποι των συντηρητικών κομμάτων από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία και Ρουμανία.

Οι συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές ηγέτες, οι οποίοι υποσχέθηκαν να συνεργαστούν πιο στενά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέδωσαν κοινή δήλωση που σκιαγράφησε την πρόκληση καθώς και μια πορεία προς τα εμπρός:

"Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα σφυρηλατήθηκε ως ένας χώρος ελεύθερης συνεργασίας μεταξύ κυρίαρχων κρατών. Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη απειλή που επιδιώκει να μετατρέψει την Ένωση σε ένα ιδεολογικά φορτισμένο φεντεραλιστικό υπερκράτος· μια εταιρεία που αγνοεί την εθνική ταυτότητα και κυριαρχία και επομένως τη δημοκρατία, την πολυφωνία και τα συμφέροντα των πολιτών των εθνών που αποτελούν την Ένωση.

Αυτή η μετατόπιση θέτει σε κίνδυνο την ίδια την Ένωση απομακρυνόμενη από τα χριστιανικά ευρωπαϊκά ιδεώδη στα οποία ιδρύθηκε. Σήμερα, ορισμένοι γραφειοκράτες και ορισμένα κόμματα πιστεύουν λανθασμένα πωςμπορούν να προωθήσουν ατζέντες χωρίς δημοκρατική νομιμότητα που έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες των Ευρωπαίων και την επιβίωση του ίδιου του δυτικού πολιτισμού.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, εμείς, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής, δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη από εξωτερικές και εσωτερικές απειλές. Θα αντιμετωπίσουμε τα ρεύματα που υποστηρίζουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ξένη στην ιστορία της και η οποία, αποκομμένη από την πραγματικότητα, οδηγείται σε δημογραφική αυτοκτονία και κοινωνικό μετασχηματισμό. Η Ευρώπη βρίσκεται σε δημογραφική παρακμή. Πρέπει να υποστηρίξουμε τις πολιτικές υπέρ της οικογένειας.

Αγαπάμε την Ευρώπη γιατί αγαπάμε τα έθνη μας. Και θα υπερασπιστούμε την Ευρώπη επειδή υπερασπιζόμαστε τα έθνη μας. Γι' αυτό δε θα πάψουμε να απαιτούμε μια Ένωση εστιασμένη στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, στους ανθρώπους, στις οικογένειές τους, στην προστασία των σύνορα και για την ελευθερία να έχουμε ενέργεια, βιομηχανία και ισχυρό πρωτογενή τομέα. Πρέπει να ανακτήσουμε την κουλτούρα του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των κρατών μελών και με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπου οι συνταγματικές ταυτότητες προστατεύονται και δε θα επικρίνονται. Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα από τις Βρυξέλλες κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που καταδεικνύουν πλήρη παραβίαση των βασικών αρχών της ΕΕ και παραβιάζουν το πνεύμα των Συνθηκών.

Εν ολίγοις, θα πρέπει να συνεργαστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε την Ευρώπη από τις επιβεβλημένες ιδεολογίες και την αντιδημοκρατική παρέκκλιση που οδηγούν στην πτώση της".

Η κοινή δήλωση περιλάμβανε εννέα σημεία δράσης σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων για: βελτίωση της προστασίας των συνόρων, καταστολή της παράνομης μετανάστευσης, διασφάλιση ότι οι αιτούντες άσυλο μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ μόνο μετά τη χορήγηση ασύλου, να εργαστούν για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία και να υπερασπιστούν την υπεροχή των εθνικών συνταγμάτων έναντι του δικαίου της ΕΕ.

Σε μια εκπληκτική επίδειξη ενότητας, ο Όρμπαν και η Λεπέν — που είναι φιλικοί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν — συμφώνησαν να εισαγάγουν μια παράγραφο στην κοινή δήλωση που καταδικάζει τις απειλές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να:

"Εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα έθνη της Ευρώπης θα ενεργούν με αλληλεγγύη απέναντι στην απειλή εξωτερικής επίθεσης. Οι ρωσικές επιθετικές ενέργειες στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης μας οδήγησαν στο χείλος του πολέμου. Η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητα και η αμυντική συνεργασία μεταξύ των εθνών της Ευρώπης είναι που χρειάζονται μπροστά σε τέτοιες απειλές».

Η κοινή δήλωση δεσμεύτηκε επίσης να δημιουργήσει ένα «γραφείο συντονισμού» στις Βρυξέλλες για να «ενώσει τις δυνάμεις του και να μιλήσει με μια φωνή όσο το δυνατόν συχνότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα προαναφερθέντα θέματα».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Morawiecki δήλωσε πως το μέλλον της Ευρώπης στηρίζεται στα κυρίαρχα κράτη:

«Δείξαμε ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μέλλον για την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε κυρίαρχες χώρες και όχι σε κάποια συγκεντρωτική δομή που αφαιρεί εξουσίες από τα κράτη.

Δείξαμε ο ένας στον άλλον πως σκεφτόμαστε σχεδόν το ίδιο για τόσο σημαντικά ζητήματα όπως οι ρωσικές απειλές προς την Ουκρανία, οι μεταναστευτικές πιέσεις, τα ενεργειακά ζητήματα, με τις πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου να είναι αποτέλεσμα χειρισμών εκ μέρους της Ρωσίας.

Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε ενωμένοι στις αξίες μας... και να δημιουργήσουμε ένα έγγραφο που θα παρουσιάζει μια εναλλακτική για το μέλλον της Ευρώπης. Ελπίζω πως είμαστε η εναλλακτική στο μέλλον της Ευρώπης».

Ευρωσκεπτικιστική Συμμαχία

Η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης είναι η δεύτερη επίσημη συνάντηση ευρωσκεπτικιστών ηγετών. Βασίζεται στην πρώτη τέτοια σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας, το Δεκέμβριο του 2021. Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας ανέφερε:

«Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο έχουν κοινή και βαθιά πεποίθηση ότι η ΕΕ αποτελείται από ελεύθερα και ισότιμα ​​εθνικά κράτη, δεσμευμένα από πολλούς τομείς στενής συνεργασίας. Μοιραζόμαστε αυτήν την πεποίθηση με πολλά εκατομμύρια πολίτες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μόνο μέσω μιας τέτοιας ευρωπαϊκής συνεργασίας μπορούμε να σώσουμε την ΕΕ από περαιτέρω κρίσεις και εντάσεις και να σταματήσουμε την ανησυχητική ιδέα της δημιουργίας μιας Ευρώπης που θα κυβερνάται από μια αυτόκλητη ελίτ. Απορρίπτουμε την αυθαίρετη εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης, κάμπτοντας ή ακόμα και παραβιάζοντας τους κυρίαρχους θεσμούς των κρατών που έχουν πλήρη δημοκρατική νομιμότητα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν απολαμβάνουν την ίδια νομιμότητα, και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαδραματίζουν υποτελή ρόλο στην πολιτική αρχιτεκτονική του εθνικού κράτους.

Επίσης, για το λόγο αυτό δεν μπορούν να γίνουν εργαλείο κοινωνικής μηχανικής με στόχο τη δημιουργία ενός νέου "ευρωπαϊκού έθνους". Παραδείγματα τέτοιας κοινωνικής μηχανικής θα μπορούσαν να είναι, μεταξύ άλλων, οι προσπάθειες ιδεολογικής αλλαγής των γλωσσών μας με τρόπο που θα αποσπάσει έναν άνθρωπο από τον πολιτισμό και την κληρονομιά του, όπως η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρέσει τη λέξη "Χριστούγεννα" από τη δημόσια σφαίρα. Τέτοια έννοια του έθνους δεν υπήρξε ποτέ, δεν υπάρχει σήμερα ούτε μπορεί να υπάρξει στο μέλλον. Οι συμμετέχοντες δηλώνουν τη βούλησή τους να συνεργαστούν με πνεύμα αλληλεγγύης, σε διάφορα επίπεδα και φόρουμ με όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις που κρατούν τη μοναδική κληρονομιά της Ευρώπης και την ιδέα μιας Ευρώπης των Εθνών».

Οι δύο σύνοδοι κορυφής είναι το αποτέλεσμα της «Κοινής Διακήρυξης για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του Ιουλίου 2021, μιας συμφωνίας 16 ευρωσκεπτικιστών κομμάτων να αντιταχθούν από κοινού στις προσπάθειες των Ευρωπαίων φεντεραλιστών να μετατρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα άθεο πολυπολιτισμικό υπερκράτος.

Οι υπογράφοντες είπαν πως η ΕΕ έχει γίνει εργαλείο «ριζοσπαστικών δυνάμεων» που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν έναν πολιτισμικό μετασχηματισμό της Ευρώπης. Κατηγόρησαν τα συντηρητικά κατεστημένα κόμματα στην Ευρώπη ότι έχουν εγκαταλείψει τις παραδοσιακές ιουδαιο-χριστιανικές αξίες και ευθυγραμμίζονται με αριστερές θέσεις για πολιτικό όφελος.

Ο συντάκτης του εγγράφου του Ιουλίου 2021, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Jaroslaw Kaczynski, είπε ότι η ΕΕ «προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια πολιτιστική επανάσταση που θα καταστρέψει τις κοινωνικές δομές, ξεκινώντας από την οικογένεια και τις παραδόσεις, και θα δημιουργήσει ένα νέο άνθρωπο». Και πρόσθεσε: «Δε θέλουμε αυτή την επανάσταση, η οποία πιστεύουμε πως θα φέρει δυστυχία και δραστική παρακμή στις ελευθερίες των ατόμων και των χωρών».

Ένα εμπόδιο για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής συμμαχίας για την καταπολέμηση του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού στις Βρυξέλλες έγκειται στο γεγονός ότι τα συντηρητικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες στο υπερεθνικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι οργανωμένα σε ιδεολογικές ομάδες — αυτήν την στιγμή υπάρχουν οκτώ διαφορετικές πολιτικές ομάδες — και μπορούν να ανήκουν μόνο σε μία ομάδα.

Μερικά συντηρητικά κόμματα — το Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα (IMRO), η Εκλογική Δράση των Πολωνών στη Λιθουανία–Συμμαχία Χριστιανικών Οικογενειών (LLRA–KSS), ο Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας (PiS), το Χριστιανοδημοκρατικό Εθνικό Αγροτικό Κόμμα της Ρουμανίας (PNT-CD) και το ισπανικό Vox — ανήκουν στην κεντροδεξιά Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η οποία υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δε θέλει να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Άλλοι πάλι — το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), το Φλαμανδικό Συμφέρον του Βελγίου (VB), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας (EKRE), η Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας (RN) και η Λέγκα της Ιταλίας — ανήκουν στην πιο σκληροπυρηνική ευρωσκεπτικιστική ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, μερικά από τα μέλη της οποίας έχουν υποστηρίξει την κατάργηση του ευρώ, του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, η Ουγγρική Συμμαχία Πολιτών (Fidesz), αποχώρησε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και επί του παρόντος δεν ανήκει σε καμία πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της ένωσης όλων των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε μια ενιαία «υπερομάδα» είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Διατηρούν διαφορετικές θέσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Αυτές οι διαφορές —συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής πολιτικής και των σχέσεων με τη Ρωσία— θα είναι δύσκολο να διαγραφούν.

Για παράδειγμα, αν και ο Ορμπάν και η Λεπέν συμφώνησαν να συμπεριλάβουν την κριτική για τη Ρωσία στην κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, ο Ορμπάν συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα. Παράλληλα, η Λεπέν παρέλειψε την παράγραφο για τη Ρωσία από τη γαλλική μετάφραση της κοινής δήλωσης.

Επιπλέον, ούτε ο αρχηγός του ιταλικού κόμματος Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ούτε οι τρεις συναρχηγοί του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία της Γερμανίας, παρευρέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης.

Ο Σαλβίνι, κάποτε στην πρωτοπορία του αντιευρωπαϊκού κινήματος της Ευρώπης, είδε την ευρωσκεπτικιστική του φήμη να αμαυρώνεται από την απόφασή του να ενταχθεί στην φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. «Μπορώ να είμαι σε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση ενώ ονειρεύομαι μια διαφορετική Ευρώπη», είπε πρόσφατα ο Σαλβίνι. Σε κάθε περίπτωση, η Lega εκπροσωπήθηκε στη Μαδρίτη από τον Ιταλό ευρωβουλευτή Paolo Borchia.

Σχόλια από τους υπογράφοντες

Στην εναρκτήρια ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, ο ηγέτης του κόμματος Vox της Ισπανίας, Σαντιάγο Αμπασκάλ, είπε:

"Είμαστε όλοι σύμμαχοι. Μας ενώνουν όλους οι αξίες μας. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ευημερία των συμπατριωτών μας στην Ευρώπη, πρέπει να αλλάξουμε την τρέχουσα πορεία. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να απελευθερώσουμε τους πολίτες μας από αυτήν την κρίση. Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται — η επιβίωσή μας ως εθνικά κράτη. Είναι καθήκον μας να μεταδώσουμε τις παραδοσιακές αξίες στις νεότερες γενιές».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki πρόσθεσε:

"Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλές απειλές. Μαζί πρέπει να βρούμε την απάντηση σε αυτές. Πρέπει να κερδίσουμε τη διαμάχη για την κυριαρχία των εθνικών κρατών, η οποία απειλείται από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που σφετερίζονται δικαιώματα που υπερβαίνουν το κοινοτικό δίκαιο. Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε πως ελευθερία σημαίνει ελευθερία, δημοκρατία σημαίνει δημοκρατία και ότι η κυριαρχία είναι εγγυημένη».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τόνισε:

"Πρέπει να ενισχύσουμε και να εδραιώσουμε κοινές αξίες που βασίζονται στις χριστιανικές αξίες. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας για να κάνουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας πιο ακουστές και ορατές στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε πως η ουσία της δημοκρατίας είναι οι εκλογές, οπότε ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον».

Ο αντιπρόεδρος του Vox, Jorge Buxadé, δήλωσε:

"Τα εθνικά συντάγματα είναι προϊόν πολλών ετών ιστορικής εξέλιξης. Η Ευρώπη έχει 2.500 χρόνια ιστορίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 70 ετών. Η ΕΕ πρέπει να είναι στην υπηρεσία της Ευρώπης των εθνικών κρατών"

Η αρχηγός του γαλλικού κόμματος National Rally, Μαρίν Λεπέν, έγραψε στο Twitter : «Η παραμικρή εθνική απόφαση που δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των ευρωπαϊκών θεσμών αποτελεί πλέον αντικείμενο εκβιασμού: δεν είναι αυτή η Ευρώπη των ελευθεριών!». Και πρόσθεσε: "Αγαπάμε την Ευρώπη γιατί αγαπάμε τα έθνη μας. Και θα υπερασπιστούμε την Ευρώπη επειδή υπερασπιζόμαστε τα έθνη μας!"

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Νικολά Μπέι για το National Rally της Γαλλίας έγραψε στο Twitter:

«Ιταλοί, Βέλγοι, Ούγγροι, Πολωνοί, Γάλλοι· μέλη διαφορετικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο· στη Μαδρίτη έχουμε σημειώσει πρόοδο στη φιλία, γιατί αυτό που μας ενώνει είναι πιο δυνατό από αυτό που μας χωρίζει: ο αγώνας για τον πολιτισμό μας!».

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Paolo Borchia του κόμματος Lega δήλωσε:

"Ο στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά εναλλακτική σε ένα Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που είναι υπερβολικά προκατειλημμένο προς τα αριστερά. Θα είναι αναπόφευκτα μια μακρά διαδικασία, αλλά οι ηγέτες των κομμάτων θα επικεντρωθούν σε αυτά που μας ενώνουν, αντί για αυτά που μας χωρίζουν. Από αυτή την άποψη, επανέλαβα τη βούληση της Λέγκα να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μιας ξεκάθαρης και συγκεκριμένης πορείας, με σεβασμό στις ευαισθησίες του κάθε μέρους ξεχωριστά».

Η πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας, Marlene Svazek, σε συνέντευξή της στον αυστριακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ORF, είπε πως ο κύριος σκοπός της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης ήταν η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης:

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα γραφείο συντονισμού στις Βρυξέλλες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το οποίο θα συνδυάζει στο μέλλον πιο στενά τις ψηφοφορίες και τις δομικές και οργανωτικές πτυχές των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.

"Όσον αφορά τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα όπως η αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία για την Ευρώπη και μια κοινή, πιο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική που είναι εντελώς αντίθετη από την τρέχουσα. Όλοι συμφωνήσαμε"

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail