Πώς επεκτάθηκε το ΝΑΤΟ προς την Ανατολή

Freepen.gr -
Καθώς οι ΗΠΑ έθεσαν 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στην Ουκρανία τη Δευτέρα, οι φόβοι για μια νέα μεγάλη σύγκρουση που θα ανακύψει στην Ευρώπη αφθονούν. Η Ρωσία έχει τοποθετήσει 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων του δυτικού γείτονά της, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα εισβάλει στην Ουκρανία – κάτι που η Μόσχα έχει αρνηθεί.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα του ΝΑΤΟ, της ευρωπαϊκής-βορειοαμερικανικής στρατιωτικής συμμαχίας, σε σχέση με την Ουκρανία. Η χώρα είναι επί του παρόντος ένα από τα τρία έθνη με δηλωμένη φιλοδοξία να προσχωρήσουν στη συνθήκη, κάτι στο οποίο η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά. Η Μόσχα συνεχίζει να βλέπει την Ουκρανία ως σημαντικό μέρος της σφαίρας επιρροής της. Παρόμοια με τη Λευκορωσία, η Ουκρανία έχει γεωπολιτική σημασία για τη Ρωσία ως ουδέτερο κράτος προς τη Δύση, αλλά θεωρεί επίσης τη χώρα ως σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό σύμμαχο.

Η δήλωση της Ουκρανίας σχετικά με το ΝΑΤΟ χρονολογείται από το 2008 και δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σύντομα, αλλά το ευρύτερο πλαίσιο της επέκτασης της συνθήκης προς τα ανατολικά ήταν ένα αγκάθι στο μάτι του Πούτιν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Δεκέμβριο, κατακεραύνωσε την οργάνωση στην ετήσια συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους. "Οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά είναι απαράδεκτη", ανέφερε ο Πούτιν.

Έκτοτε επανέλαβε την έκκλησή του για απαγόρευση των επεκτάσεων του ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η δηλωμένη πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ που περιλαμβάνεται στην ιδρυτική του συνθήκη κάνει γενικά την ένταξη ως επιλογή για κυρίαρχα έθνη. Ο οργανισμός που ξεκίνησε το 1949 μεταξύ 12 εθνών έχει από τότε προσελκύσει νέα μέλη, ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Το infographic της Katharina Buchholz για το statista.com δείχνει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς στις παρυφές της Ρωσίας.
Infographic: How NATO Expanded Eastwards | Statista You will find more infographics at Statista
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail