Η πολιτική διαβατηρίων υγείας προκαλεί κοινωνική κρίση στον Καναδά

Trucker Anti-Mandate Blockades. Photo: Αbaca Ρress
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν τεταμένο στην Οτάβα. Οι φορτηγατζήδες παρέλυσαν την πόλη για να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα υγείας απαιτώντας το τέλος του εμβολιαστικού διαβατηρίου. Γρήγορα, αρκετές άλλες ομάδες ενώθηκαν με τους οδηγούς φορτηγών και έκαναν τις διαδηλώσεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο των αρχών, με αρκετά επεισόδια βίας και λεηλασίας να λαμβάνουν χώρα τόσο στην Οτάβα όσο και σε άλλες πόλεις. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μεταφέρθηκε από την κατοικία του σε άγνωστη τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συμμαχία ομάδων κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του υγειονομικού διαβατηρίου στον Καναδά, υπό την ηγεσία των οδηγών φορτηγών, έχει ονομαστεί «Συμφωνία της Ελευθερίας». Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν άλλοτε ειρηνικές, άλλοτε βίαιες, αλλά πάντα μαζικές και ικανές να παραλύσουν τις πόλεις. Η κορύφωση της έντασης ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν οι φορτηγατζήδες κατέλαβαν πλήρως την Οτάβα, αλλά υπήρξαν και πολλά περιστατικά διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα τις εργάσιμες ημέρες αυτής της εβδομάδας. Πολλές εμπορικές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι κλειστές, εμποδίζοντας σημαντικά τη ρουτίνα των πόλεων.

Η αρχική αιτία των διαμαρτυριών ήταν η απαίτηση των οδηγών φορτηγών για το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Στις 15 Ιανουαρίου, ο Τριντό αποφάσισε να τεθούν σε καραντίνα όλοι οι Καναδοί οδηγοί φορτηγών που έρχονται από τις ΗΠΑ χωρίς να έχουν εμβολιαστεί μόλις επιστρέψουν στον Καναδά. Το μέτρο επηρέασε αρνητικά τους επαγγελματίες, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχασαν ταξίδια και χρήματα με την υποχρεωτική στάση για καραντίνα. Επιπλέον, ο νέος νόμος συνέπεσε με απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι ξένοι οδηγοί φορτηγών πρέπει να προσκομίσουν εμβολιαστικό διαβατήριο για να εισέλθουν στη χώρα.

Οι διαδηλώσεις υποστηρίχθηκαν αμέσως τόσο από το Συντηρητικό Κόμμα όσο και από το Λαϊκό Κόμμα. Καθώς η υπόθεση αφορά επίσης νόμους των ΗΠΑ, ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του. Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί ακόμη και επιχειρηματίες και άνθρωποι εκτός πολιτικής σκηνής, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος δημοσίευσε μηνύματα συμπαράστασης στους οδηγούς φορτηγών στον προσωπικό του λογαριασμό σε ένα κοινωνικό δίκτυο. Επιπλέον, λαϊκές ομάδες αντίθετες στον εμβολιασμό συγκεντρώθηκαν και οι διαδηλώσεις άρχισαν να αγωνίζονται για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων ελευθερίας όλων των μη εμβολιασμένων, ξεπερνώντας κατά πολύ το απλό πρόβλημα των οδηγών φορτηγών.

Ωστόσο, παρά τη σοβαρή κοινωνική διάσταση των διαδηλώσεων και τη διεθνή υποστήριξη που έλαβαν οι οδηγοί φορτηγών, ο Τζάστιν Τριντό φαίνεται να αγνοεί την πολιτική ικανότητα των διαδηλωτών. Πριν φύγει από την Οτάβα με την οικογένειά του (για το φόβο των διαμαρτυριών), ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως οι διαδηλωτές ήταν μια «μικρή περιθωριακή μειοψηφία» που διέδιδε «ρητορική μίσους» και ξεκαθάρισε ότι δε θα διαπραγματευόταν μαζί τους σε καμία περίπτωση. Τη Δευτέρα, αποκάλεσε τους φορτηγατζήδες «προσβολή της αλήθειας» κατά τη διάρκεια μιας ανακοίνωσης. Ο Τριντό και οι υποστηρικτές του αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές ως απλούς φανατικούς κατά της επιστήμης, αγνοώντας εντελώς τους βαθείς κοινωνικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο τρέχον κύμα διαδηλώσεων.

Τα λόγια του πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους Καναδούς νομοθέτες. Για παράδειγμα, η Candice Bergen, η αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Όλοι οι Καναδοί θέλουν να δουν έναν ηγέτη που θα εργαστεί για να θεραπεύσει τα ρήγματα, όχι περαιτέρω διχασμούς, έναν ηγέτη που θα ακούει ακόμη και εκείνες τις φωνές με τις οποίες μπορεί να μη συμφωνεί, ένας ηγέτης που θα εργαστεί για να κατανοήσει, όχι να απορρίψει, να φωνάξει και να χειραγωγήσει (...) Γι' αυτό και πάλι, ζητώ από τον πρωθυπουργό (…) [να] ζητήσει συγγνώμη από τους φιλειρηνόφιλους, Οι πατριώτες Καναδοί που είναι έξω αυτή τη στιγμή απλώς ζητούν να τους ακούσουν – θα τους μιλήσει;».

Αντίθετα, το Φιλελεύθερο Κόμμα και οι υποστηρικτές του - που περιλαμβάνουν όλα τα Καναδικά ΜΜΕ συνεχίζουν να επιμένουν στην επιθετική ρητορική κατά των φορτηγατζήδων, επισημοποιώντας την αφήγηση πως η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών είναι ένα ζήτημα «επιστήμης εναντίον ψευδοεπιστήμης». Αλλά, στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος λόγου είναι ψευδής και δεν εξηγεί απολύτως τίποτα για το πρόβλημα των εμβολίων.

Αλλά η δυσπιστία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι ένας «αντιεπιστημονικός λόγος». Αυτό που θέλουν οι αντιεμβολιαστικές ομάδες είναι να αποτρέψουν τον Καναδά -και το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης- από το να μετατραπεί σε κάποιο είδος υγειονομικής δικτατορίας, όπου όλοι οι πολίτες πρέπει να παρουσιάζουν υγειονομικά διαβατήρια για να ασκήσουν τα βασικά πολιτικά τους δικαιώματα. Πολλοί άνθρωποι αρνούνται να εμβολιαστούν ως μορφή διαμαρτυρίας και μποϊκοτάζ. Είναι πράξη πολιτική, όχι αντιεπιστημονική.

Πολλές ομάδες δεν είναι ικανοποιημένες με την υποχωρητική στάση της κυβέρνησής τους σε σχέση με την πίεση που ασκούν μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Βασικά, η Big Pharma πιέζει τον Καναδά και όλες τις δυτικές δημοκρατίες να επιβάλουν ημιδικτατορικά μέτρα, πιέζοντας τον πληθυσμό να κάνει εμβόλια. Ως αποτέλεσμα, δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για την αγορά ανοσοποιητικών και αυτές οι εταιρείες γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Εν τω μεταξύ, όλα τα εμβόλια που παράγονται από υγειονομικούς φορείς εκτός της Big Pharma, όπως τα ρωσικά, κινεζικά και κουβανικά εμβόλια, εξαιρούνται από το δυτικό υγειονομικό διαβατήριο, ακόμη και αν έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.

Επομένως, είναι απολύτως λάθος για την καναδική κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει την στάση της υποταγής στη Big Pharma με έναν επιθετικό λόγο εναντίον των διαδηλωτών, προσβάλλοντάς τους και χρησιμοποιώντας αστυνομική βία για να σταματήσει τις διαδηλώσεις. Η φωνή των οδηγών φορτηγών πρέπει να ακουστεί, καθώς είναι Καναδοί πολίτες και φορολογούμενοι. Αλλά όσο ο Τριντό επιμένει σε μια ημιδικτατορική στάση, η κατάσταση θα παραμείνει περίπλοκη και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, προκαλώντας κοινωνική αστάθεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail