[ΑΝΑΛΥΣΗ] Ποια είναι η πραγματική πρόθεση της Ρωσίας με τις απανωτές ΝΟΤΑΜ στη Μαύρη Θάλασσα;

Οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνονται λόγω της πρόσφατης ρωσικής ναυτικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με δημοσιευμένες NOTAM που καλύπτουν το διάστημα 13-19 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία κλείνει μεγάλα τμήματα της Μαύρης Θάλασσας και σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα του Αζόφ για ασκήσεις πραγματικών πυρών με πυραύλους και πυροβολικό. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις ρωσικές ΝΟΤΑΜ που αποκλείουν μέρος της Μαύρης Θάλασσας, της Θάλασσας του Αζόφ και του στενού του Κερτς με πρόσχημα ναυτικές ασκήσεις. 

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η άνευ προηγουμένου μεγάλη περιοχή ασκήσεων εμποδίζει ουσιαστικά τη διεθνή ναυτιλία και στις δύο θάλασσες, γεγονός που έχει οικονομικές συνέπειες για τα ουκρανικά λιμάνια. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως οι ασκήσεις του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα δε θα επηρεάσουν τα εμπορικά πλοία.

Τι είναι η NOTAM;

Η Notice to Airmen (NOTAM), επίσης γνωστή ως Notice to Air Missions (Federal Aviation Administration), είναι μια ειδοποίηση που περιέχει πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση, την κατάσταση ή την αλλαγή σε οποιαδήποτε αεροναυτική εγκατάσταση, υπηρεσία, διαδικασία ή κίνδυνο, την έγκαιρη γνώση η οποία είναι απαραίτητη για το προσωπικό που ασχολείται με τις πτητικές λειτουργίες. Για την αποφυγή κινδύνου εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια ασκήσεων βολής στη θάλασσα, εκδίδεται ΝΟΤΑΜ που καλύπτει την περιοχή από την επιφάνεια της θάλασσας έως ορισμένο υψόμετρο. Οι ΝΟΤΑΜ, ωστόσο, δε θα πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας, που είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Ποιος είναι ο στόχος της Ρωσίας;

Οι δραστηριότητες του ρωσικού ναυτικού για την κλιμάκωση της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα δεν περιορίζονται στις ΝΟΤΑΜ. Τα αποβατικά πλοία RFS 102 Kaliningrad, RFS 126 Minsk και RFS 130 Korolev, τα τρία πρώτα από τα επτά αποβατικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής και του Βόρειου Στόλου, έφτασαν στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στις 8 Φεβρουαρίου 2022. Τα άλλα πλοία αποτελούνται από το RFS 117 Pynvr και δύο πλοία κλάσης Ropucha, τα RFS 016 Georgy Pobedonosets και RFS 012 Olenegorsky Gornyak, τα οποία εντάχθηκαν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στις 9 Φεβρουαρίου. Το υποβρύχιο κλάσης KILO Rostov-na-Donu σχεδιάζεται να ακολουθήσει στις 11 Φεβρουαρίου. Τα αμφίβια αποβατικά κλάσης Ivan Gren, Pyotr Morgunov και έξι πλοίων κλάσης Ropucha. Η κλάση Ivan Gren μπορεί να μεταφέρει έως και 13 κύρια άρματα μάχης, 40 τεθωρακισμένα οχήματα και 300 στρατιώτες. Μπορεί επίσης να μεταφέρει δύο ελικόπτερα για αεροπορική επίθεση και επιμελητεία. Τα μικρότερα πλοία κλάσης Ropucha μπορούν να φιλοξενήσουν 10 κύρια άρματα μάχης και 340 στρατιώτες.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει φτάσει στην ικανότητα να πραγματοποιήσει μια αμφίβια επίθεση στην ουκρανική ακτή. Για να ενισχύσει το χέρι του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να αυξάνει σκόπιμα τις εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ανακοινωθείσες ΝΟΤΑΜ, καθώς και η αποστολή πρόσθετων αποβατικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, στοχεύουν να διατηρήσουν στην ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο μιας αμφίβιας επιχείρησης στις ουκρανικές ακτές.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ουκρανία έχασε περίπου το 70-75 τοις εκατό των ναυτικών της δυνάμεων. Δεν διαθέτει αρκετά πλοία για να προστατεύσει τις ακτές της, να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των ρωσικών πλοίων και να αποτρέψει μια πιθανή αμφίβια επιχείρηση. Οι ενέργειες των ρωσικών πλοίων μπορούν να παρατηρηθούν μόνο από αεροσκάφη του Ναυτικού Ναυτικού των ΗΠΑ και στρατηγικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk που εκτελούν αποστολές αναγνώρισης, έρευνας και αναγνώρισης (ISR) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Για να διατηρήσει την απειλή των αμφίβιων επιχειρήσεων στην ημερήσια διάταξη, η Ρωσία δεν θέλει να παρακολουθούνται οι δραστηριότητες των αποβατικών πλοίων. Για το λόγο αυτό η Ρωσία πρέπει να αποτρέψει τις αποστολές ISR στον αέρα στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας.

Η Ρωσία λέει ότι μία NOTAM που καλύπτει μεγάλο μέρος της Αζοφικής Θάλασσας εκδόθηκε για κατευθυνόμενους πυραύλους και ασκήσεις πυροβολικού στην περιοχή. Επειδή η Αζοφική Θάλασσα είναι ρηχή, μόνο αποβατικά πλοία και περιπολικά μπορούν να πλεύσουν εκεί. Οι ρωσικές κορβέτες και φρεγάτες με κατευθυνόμενους πυραύλους δεν μπορούν να πλεύσουν με ασφάλεια στην Αζοφική Θάλασσα. Για το λόγο αυτό, δεν είναι ρεαλιστική η έκδοση ΝΟΤΑΜ για την εκτόξευση κατευθυνόμενων βλημάτων στην Αζοφική Θάλασσα. Η πραγματική πρόθεση της Ρωσίας είναι να περιορίσει την εναέρια κυκλοφορία για να αποτρέψει τον εντοπισμό σκαφών προσγείωσης από τον αέρα πάνω από το Μπριάνσκ και τη Μαριούπολη.

Πώς πρέπει να αντιδράσει η Τουρκία;

Η Ρωσία έχει πλέον μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε ρωσική λίμνη. Με την ικανότητα προβολής της αμφίβιας ισχύος, που είναι μια στρατηγική ικανότητα, η Ρωσία έχει ανυψώσει τη δύναμή της στο επόμενο επίπεδο. Γεωπολιτικά, καμία χώρα δε θέλει ο γείτονάς της να είναι πιο ισχυρός από τον εαυτό της. Η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους ανακηρύσσοντας ΝΟΤΑΜ σε περιοχές που περιλαμβάνουν την Αζοφική Θάλασσα και μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας χωρίς τη χρήση στρατιωτικής βίας, διατηρώντας μόνο το ενδεχόμενο χρήσης βίας στην ημερήσια διάταξη. Με τον τρόπο αυτό, παραβιάζει την αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Η Ρωσία κάνει κατάχρηση των NOTAM για σκοπούς άλλους από την αποστολή των NOTAM. Η ισορροπία δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα που διέπεται από τη Σύμβαση του Μοντρέ έπρεπε να εξυπηρετήσει την ασφάλεια όλων των παράκτιων κρατών. Ωστόσο, η Ρωσία αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων προς όφελός της αναπτύσσοντας αποβατικά πλοία του στόλου του Βορρά και του Ειρηνικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως αυτή η ναυτική δύναμη δε θα απειλήσει την Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία δεν πρέπει να επιτρέψει να μετατοπιστεί περαιτέρω η ισορροπία δυνάμεων προς όφελος της Ρωσίας και θα πρέπει να αντιταχθεί διπλωματικά στον περιορισμό της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail