Τρέλα ή Μεθοδικότητα; Γιατί ο Πούτιν αναγνώρισε τους αυτονομιστές στην Ουκρανία

Στο τέλος μιας πικρής και πολεμικής ομιλίας στην οποία στόχευε επιθετικά το Κίεβο και τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι αναγνωρίζει τις υποστηριζόμενες από τη Μόσχα αυτονομιστικές οντότητες που ελέγχουν τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες χώρες -- και γρήγορα υπέγραψε το διάταγμα που το επισημοποιεί.

Steve Gutterman - rferl.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Για χρόνια, ακόμη και τους τελευταίους μήνες, επικρατούσε η πεποίθηση ότι ο Πούτιν θα απέφυγε να κάνει μια τέτοια κίνηση. Σε τελική ανάλυση, θα έθετε έναν δυνητικά ισχυρό μοχλό επιρροής στο Κίεβο -- οι συμφωνίες του Μινσκ, συμφωνίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.200 ανθρώπους στο Ντονμπάς από το 2014 και την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ των αυτονομιστών και της κυβέρνησης της Ουκρανίας -- εκτός εμβέλειας.  

Λοιπόν, γιατί το έκανε; Εδώ είναι μερικοί πιθανοί λόγοι.  

Μινσκ Μίρεντ  

Η συμφωνία που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2015, η οποία είναι γνωστή ως Μινσκ 2 θεωρήθηκε από τη Μόσχα ως ένας τρόπος για να αποκτήσει ισχυρή επιρροή στην ουκρανική πολιτική -- εσωτερική και εξωτερική -- παρέχοντας μεγάλο μέρος της αυτονομίας στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία που κατείχαν τμήματα της τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ -- το Ντονμπάς -- από την άνοιξη του 2014. 

Ωστόσο, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν θεμελιώδεις διαφωνίες σχετικά με βασικές πτυχές του συμφώνου, συμπεριλαμβανομένης της αλληλουχίας των βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που απαιτεί. Και ο Πούτιν μπορεί να έχει χάσει την ελπίδα ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί ποτέ με τους όρους της Μόσχας.

Αποφυγή ενός ευρύτερου πολέμου - Ή απλώς αναβολή;  

Ακούγοντας την ομιλία του Πούτιν προς το έθνος αργά στις 21 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει τη σκέψη ότι επρόκειτο να ανακοινώσει αυτό που είπαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, με περισσότερους από 150.000 Ρώσους στρατιώτες συγκεντρωμένους κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας: μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στο γειτονικό έθνος.

Θα μπορούσε ακόμα: η λιτανεία των παραπόνων του Πούτιν για την Ουκρανία απηχούσε προηγούμενες ρητορικές για μια χώρα που υποστήριξε πως ήταν κατασκεύασμα του ηγέτη των Μπολσεβίκων Βλαντιμίρ Λένιν, υπονοώντας φιλοδοξίες που δύσκολα θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με την κήρυξη δύο τμημάτων της χώρας ως ανεξάρτητες.

Και αρκετοί αναλυτές προέβλεψαν ότι η αναγνώριση θα ήταν μόνο το πρώτο βήμα προς αυτό που θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία με στόχο την πτώση της κυβέρνησης στο Κίεβο.

Αλλά τουλάχιστον προς το παρόν, ο Πούτιν μπορεί να θεωρούσε την αναγνώριση ως έναν τρόπο να αποσπάσει κάτι που μπορεί να ισχυριστεί ως νίκη αποφεύγοντας δύο άκρα -- μια μαζική νέα εισβολή και την αιματοχυσία που θα επακολουθούσε, από τη μια πλευρά, και την εμφάνιση μιας προώθησης απέναντι στην αποφασιστικότητα της Ουκρανίας και της Δύσης από την άλλη. 

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα είναι πιθανώς σε θέση να συνεχίσει να ασκεί στρατιωτική πίεση στην Ουκρανία. Στο ίδιο το Ντονμπάς, αυτή η πίεση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ποτέ: Οι αυτονομιστές διεκδικούν τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στο σύνολό τους, όχι μόνο τα μικρότερα κομμάτια εδάφους που κατέχουν, επομένως η αναγνώριση φέρει την σιωπηρή απειλή μιας ώθησης για την κατάληψη των υπόλοιπων των δύο επαρχιών.


Ο Πούτιν μπορεί να άφησε να εννοηθεί αυτή η πιθανότητα όταν ανέφερε στην ομιλία του πως ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας θα έπρεπε δικαίως να ανήκουν στη Ρωσία. Μια άλλη μορφή πίεσης, στην πραγματικότητα, είναι η πρόταση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απορροφήσει επισήμως τα δύο εδάφη, κάτι που υπαινίχθηκαν -- φαινομενικά κατά λάθος -- δύο από τους κορυφαίους υπολοχαγούς του Πούτιν στη στενά χορογραφημένη και εθνική τηλεοπτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου που προηγήθηκε του διαγγέλματος και της υπογραφής των διαταγμάτων αναγνώρισης.

Εσωτερικές ανησυχίες  

Η ομιλία του Πούτιν φαινόταν πως ο στόχος της θα μπορούσε να ήταν να προετοιμάσει τους Ρώσους για μια πιο επιθετική προσπάθεια να υποτάξουν την Ουκρανία κάποια στιγμή στο μέλλον. Όμως, ενώ μια επίμονη και άνευ προηγουμένου καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και η διαφωνία έχει αποδυναμώσει την αντιπολίτευση και εξασθένισε τη δυνατότητα του λαού να διαμαρτυρηθεί, ο Πούτιν μπορεί να καταλάβει ότι για τους περισσότερους Ρώσους –που παλεύουν με την πανδημία του COVID και τα δύσκολα οικονομικά– η αναγνώριση των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα είναι πολύ πιο εύγευστη από έναν μεγάλο πόλεμο με έναν γείτονα καθώς λίγοι το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο που υποδηλώνουν οι επανειλημμένες παρατηρήσεις του για την Ουκρανία.

Αποδυνάμωσε το Κίεβο…  

Στα μάτια του Κρεμλίνου, το διάταγμα αναγνώρισης παίρνει λίγο από την Ουκρανία, αποκόπτοντας ένα κομμάτι της επικράτειάς της οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία κατέλαβε τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας.  Ο Πούτιν μπορεί να ελπίζει ότι αυτό θα αποδυναμώσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy. Κέρδισε εύκολα τις εκλογές το 2019 μετά από μια εκστρατεία στην οποία μια από τις κύριες πλατφόρμες ήταν η υπόσχεση για τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς -- αλλά όχι με την παράδοση εδαφών. 

Και Δίχασε τη Δύση  

Μια πλήρης εισβολή είναι πιθανό να αυξήσει την ενότητα στη Δύση, ενισχύοντας την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να υπολογίζει ότι η αναγνώριση θα αφήσει τις δυτικές χώρες να δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για το πώς θα αντιδράσουν και για το είδος των κυρώσεων που θα επιβάλουν, ιδιαίτερα εάν η Ρωσία και οι αυτονομιστές δεν επιδιώξουν να πιέσουν σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση στο Ντονμπάς και εάν η Μόσχα αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις από τα σύνορα -- αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη ότι το τελευταίο θα συμβεί σύντομα.  

Προκαλώντας μια Πρόκληση;

Τα διατάγματα αναγνώρισης του Πούτιν έδειχναν ότι η Ρωσία θα έστελνε στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς πολύ σύντομα, τουλάχιστον για περιορισμένο χρονικό διάστημα -- κάτι που αρνείται ότι έκανε καθ' όλη τη διάρκεια σχεδόν οκτώ ετών πολέμου εκεί, παρά τα στοιχεία για ουσιαστική εμπλοκή ρωσικών στρατευμάτων και αξιωματικών.  Ο Πούτιν μπορεί να ελπίζει να προκαλέσει μια στρατιωτική απάντηση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την περαιτέρω χρήση βίας για την επίτευξη των στόχων του στην Ουκρανία.

«Κύριο σημείο από αυτό το βαρίδι μιας ομιλίας είναι ότι η Ρωσία έδωσε τώρα στον εαυτό της το πρόσχημα για να απαντήσει στις «επιθέσεις» στους [τους αυτονομιστές] χωρίς να χρειάζεται να κρύψει την άμεση στρατιωτική της ανάμειξη», έγραψε στο Twitter ο Samuel Charap, ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στο RAND. 

Μέχρι τώρα, «η Ρωσία δεν είχε δικαιολογία για απροκάλυπτη στρατιωτική επέμβαση ακόμη και σύμφωνα με τους δικούς της νόμους, τώρα θα το κάνει», έγραψε ο Charap. «Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο της αφήγησης που έλειπε». 

«Κουμπώστε, με άλλα λόγια», πρόσθεσε, «κακά πράγματα μπροστά μας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail