Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για «Παγκόσμιο Πόλεμο» ενώ η Τρας λέει ότι Ροστόφ και Βορόνεζ δεν είναι Ρωσία

Ντροπιαστική μέρα στην αγγλοδιπλωματία καθώς Μπάιντεν και Τρας αποτυγχάνουν στη βασική γεωγραφία.

Γράφει ο Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό, αφού αποκάλυψε την πιθανότητα ενός «παγκόσμιου πολέμου» και προειδοποίησε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να τρελαθούν γρήγορα» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Της βομβιστικής ρητορικής του Μπάιντεν είχε προηγηθεί η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, όπου ντράπηκε τον εαυτό της αποτυγχάνοντας να κατανοήσει τη βασική γεωγραφία της περιοχής. Η κλιμάκωση της Αγγλίας είναι μέρος της προσπάθειάς τους να εκτροχιάσουν το διάλογο μεταξύ της Μόσχας και των δύο δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γαλλίας και Γερμανίας, για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ουκρανία.

«Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν τώρα», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο NBC News στις 10 Φεβρουαρίου. «Δεν είναι πως έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατική οργάνωση. Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα θα μπορούσαν να τρελαθούν γρήγορα».
 
Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαταγή του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν υπάρχει. Αυτός είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος όταν Αμερικανοί και Ρωσία αρχίζουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον. Είμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από ό,τι ήμασταν ποτέ». Ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε επίσης ένα μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως αν «είναι αρκετά ανόητος για να μπει, είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μην κάνει τίποτα που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους Αμερικανούς πολίτες».

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους από τον Ψυχρό Πόλεμο, ειδικά καθώς η Δύση κατασκευάζει μια αφήγηση για την «επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Αυτή η κατασκευασμένη κρίση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να σταλεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου επιδιώκει να κατακτήσει τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία αντί να βρει μια ειρηνική λύση.

Ωστόσο, η Δύση παραμένει βαθιά διχασμένη σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία, κυρίως μεταξύ της Αγγλικής Συμμαχίας (ΗΠΑ, ΗΒ και Αυστραλία ή AUKUS) και των μελών της ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία. Ακόμη και ο τρόπος δέσμευσής τους με τη Μόσχα δείχνει έντονες διαφορές, με τους Γάλλους και τους Γερμανούς να παίρνουν το θέμα στα σοβαρά, ενώ η Τρας φαινομενικά έχει ελάχιστες γνώσεις γεωγραφίας. Αυτό ήταν που ώθησε τον Λαβρόφ να πει σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με την Τρας στις 10 Φεβρουαρίου: «Είναι σαν να μας ακούνε αλλά να μην ακούνε».

Η κορυφαία διπλωμάτης της Βρετανίας ζήτησε από τους Ρώσους στρατιώτες να αποσυρθούν από τα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο Λαβρόφ να επαναλάβει ότι βρίσκονται στο δικό τους κυρίαρχο έδαφος και ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να διεξάγει τέτοιους ελιγμούς.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Λαβρόφ αμφισβήτησε εάν το Λονδίνο αναγνωρίζει την κυριαρχία της Μόσχας στις Περιφέρειες Ροστόφ και Βορονέζ, στην οποία η Τρας απάντησε: «[το ΗΒ] δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας σε αυτές τις περιοχές». Η πρέσβης της Βρετανίας στη Μόσχα Deborah Bronnert χρειάστηκε να παρέμβει αμήχανα και να υπενθυμίσει στην Τρας πως οι δύο περιφέρειες θεωρούνται στην πραγματικότητα ρωσικό έδαφος από το Λονδίνο και δεν διεκδικούνται από καμία άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Αυτή η αμηχανία είναι συνέχεια αυτού που είπε η Τρας στις 30 Ιανουαρίου ότι «παρέχουμε και προσφέρουμε επιπλέον υποστήριξη στους συμμάχους μας στη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα» – η Βαλτική και η Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές της Ευρώπης μεταξύ τους.

Η Αγγλική Συμμαχία αποδεικνύει ότι η συλλογική τους προσπάθεια να προκαλέσει τη Μόσχα είναι ασύνδετη, αλλά παρόλα αυτά ενωμένη πίσω από την κοινή προπαγάνδα πως ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στα πρόθυρα της εισβολής στην Ουκρανία. Αν και ο Μπάιντεν ήταν σίγουρα πιο σκληρός στον τόνο του προς τη Μόσχα και δημιούργησε υστερία χρησιμοποιώντας τσιτάτα όπως «παγκόσμιος πόλεμος» και προειδοποιώντας ότι τα πράγματα «μπορούν να τρελαθούν γρήγορα», κατάφερε ωστόσο να ντροπιαστεί όπως η Τρας στις 10 Φεβρουαρίου λέγοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ενώσουμε ποτέ την Ουκρανία – εννοώ, με συγχωρείτε, Ιράκ… Αφγανιστάν».

Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν το είπε την ίδια μέρα που η Τρας αποκάλυψε πως δε γνώριζε τις διαφορές μεταξύ των Ρωσικών Περιφερειών του Ροστόφ και του Βορόνεζ και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ήταν μια ντροπιαστική μέρα για την αγγλοδιπλωματία. Η επικίνδυνη γλώσσα που χρησιμοποιείται ωστόσο, ειδικά από τον Μπάιντεν, απειλεί να υπονομεύσει το πρόσφατο έργο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Οι Γερμανοί και Γάλλοι ηγέτες επικρίνουν τη Ρωσία, αλλά σε αντίθεση με την AUKUS, εξακολουθούν να επιδιώκουν γνήσιο διάλογο για να επιλύσουν το αδιέξοδο της Ουκρανίας για να αποφύγουν τον πόλεμο στην ήπειρο.

Γι' αυτόν τον λόγο ο Brandon Weichert, πρώην υπάλληλος του αμερικανικού Κογκρέσου και γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας, προειδοποίησε ότι η Γερμανία και η Γαλλία σίγουρα θα «[ρίξουν] τους Αμερικανούς κάτω από το λεωφορείο, κάτι που θα κάνουν επειδή το Παρίσι πιστεύει ότι θα αποδυνάμωνε την ανεπιθύμητη κυριαρχία της Αμερικής στις ευρωπαϊκές υποθέσεις». Οι απειλές του Μπάιντεν για «παγκόσμιο πόλεμο», καθώς και η Τρας που αγωνίζεται να κατανοήσει τη βασική γεωγραφία μιας περιοχής για την οποία επικρίνει τη Μόσχα, υπογραμμίζουν πως η Αγγλική Συμμαχία γίνεται όλο και πιο απελπισμένη να διατηρήσει τις εντάσεις και την αστάθεια καθώς οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν λύση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail