Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν να ενισχύσουν το συντονισμό για τις ασιατικές υποθέσεις

Freepen.gr - Ανώτεροι Κινέζοι και Ρώσοι διπλωμάτες συμφώνησαν να εντείνουν το συντονισμό για τις ασιατικές υποθέσεις, το τελευταίο σημάδι ότι οι γειτονικές χώρες πλησιάζουν η μία την άλλη εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τη Δύση.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης μεταξύ του Liu Jinsong, επικεφαλής της μονάδας ασιατικών υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, και του Ovchinnikov Alexey Mikhailovich, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει το South China Morning Post.

«Οι δύο πλευρές είχαν φιλική και εις βάθος ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση στην Ασία, τις αντίστοιχες περιφερειακές και εθνικές τους πολιτικές, την περιφερειακή συνεργασία και τα περιφερειακά φλέγοντα ζητήματα και κατέληξαν σε ευρεία συναίνεση», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «ενδυναμώσουν περαιτέρω την στρατηγική επικοινωνία και τον συντονισμό για τις ασιατικές υποθέσεις, να διατηρήσουν από κοινού την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και να προωθήσουν τη συνεργασία και την ανάπτυξη».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κίνα, Αντρέι Ντενίσοφ, αποκάλυψε πως η Μόσχα κρατούσε ενήμερο το Πεκίνο για το περιεχόμενο και την πρόοδο των συνομιλιών για την ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Ντενίσοφ είπε ότι οι συναντήσεις δεν σχετίζονται με την Κίνα, αλλά «οι Κινέζοι φίλοι μας δίνουν μεγάλη προσοχή στις συνομιλίες».

«Δε χρειάζεται να κρύψουμε περιεχόμενο ή θέματα σε αυτές τις διπλωματικές προσπάθειες», είπε.

Ο Ντενίσοφ είπε επίσης πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα δώρο «έκπληξη» για τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας όταν ο Πούτιν επισκεφθεί το Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έσπευσε να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στην τελετή έναρξης των Αγώνων στις 4 Φεβρουαρίου. Θα είναι μεταξύ ενός μικρού αριθμού ηγετών που αναμένεται να παρευρεθούν προσωπικά στην εκδήλωση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς και την Αυστραλία σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας. Το Πεκίνο αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως οι πολιτικές του στη Σιντζιάνγκ στοχεύουν στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία, Zhang Hanhui, χαιρέτισε την επίσκεψη του Πούτιν και τόνισε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Γράφοντας στην επίσημη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο απεσταλμένος σημείωσε πως το ταξίδι του Πούτιν στην Κίνα θα «ενίσχυε περαιτέρω την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη… θα εμβαθύνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία» και θα δώσει «έντονο χρώμα» στους Αγώνες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail