Τουρκία: «Τι είναι το σχέδιο ASRIKA»

Υπάρχουν πολλές αναφορές σε ένα περίεργο σχέδιο με την ονομασία ASRIKA , το οποίο παραμένει άγνωστο ως προς το περιεχόμενο του.

Από: militaire.gr - Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Η έγκριτη δημοσιογράφος Μινέ Κιρίκκανατ στην τακτική στήλη της στην εφημερίδα Cumhuriyet ρίχνει  φως σε αυτό το σκοτεινό σχέδιο. Η Μινέ αναφέρει , μεταξύ άλλων, τα εξής:«Το πρώτο Συνέδριο Asrika πραγματοποιήθηκε  στην Κωνσταντινούπολη, στις 23-24 Νοεμβρίου 2017, με θέμα «Τρόποι διακυβέρνησης από το παρελθόν στο μέλλον». Στο τέλος των συνομιλιών συντάχθηκε ένα σχέδιο Συντάγματος . «Το Σύνταγμα της Συνομοσπονδίας των Ισλαμικών κρατών» γράφτηκε σε τρεις γλώσσες τουρκικά, αραβικά και αγγλικά και αποτελείται από 181 άρθρα.

Το σχέδιο αποβλέπει στην ίδρυση «Ένωσης Ισλαμικών Κρατών» με κοινή στρατιωτική δύναμη, δικαιοσύνη, πρωτεύουσα, γλώσσα και σημαία.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Συντάγματος επίσημη γλώσσα θα είναι η αραβική, πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη, η σημαία σε κόκκινο και πράσινο φόντο θα έχει λευκό φεγγάρι με άστρα ανάλογα με τον αριθμό των κρατών μελών.

Το άρθρο 7 θέτει ως βασικό στόχο της διακυβέρνησης του υπό ίδρυση κράτους την τήρησης των αρχών της Σαρία.

Εκπονήθηκε ταυτόχρονα σχέδιο τεσσάρων βημάτων για την ολοκλήρωση της Ένωσης.

Το πρώτο βήμα θα αφορά την διαμόρφωση ομοσπονδιακής δομής εντός των ισλαμικών χωρών.

Το δεύτερο τη δημιουργία περιφερειακών κοινοβουλίων.

Το τρίτο τη σύσταση περιφερειακών συνομοσπονδιών  και το τέταρτο την ένταξη όλων αυτών στην Ένωση, η οποία θα έχει κοινή δικαστική αρχή, άμυνα, εξωτερική πολιτική και εκτελεστικά όργανα.

Το δεύτερο Συνέδριο ASRIKA έγινε πάλι στην Κωνσταντινούπολη στις 1-2 Νοεμβρίου 2018 με θέμα «οικονομικά συστήματα και ισλαμική οικονομία». Σε αυτό μετείχαν 66 ακαδημαϊκοί από 15 χώρες. Αποφασίστηκε η ίδρυση τελωνειακής ένωσης, εμπορικών επιμελητηρίων και η σύσταση εμπορικού δικαίου με κοινό νόμισμα το δηνάριο Asrika. Κρίθηκε απαραίτητη η ισχυρή πολιτική βούληση για τη γλωσσική, θρησκευτική και πολιτιστική προσέγγιση των ισλαμικών κρατών.

Το τρίτο Συνέδριο διεξήχθη επίσης στην Κωνσταντινούπολη στις 19-20 Δεκεμβρίου 2019, με θέμα «Κοινή Αμυντική Βιομηχανία για την Ισλαμική Ένωση».

Σε αυτή τη σύνοδο μετείχε ο Αντνάν Τανριβερντί ως πρόεδρο του ASSAM και σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν σε στρατιωτικά θέματα.

Ο Τανριβερντί δήλωσε χαρακτηριστικά «κάνουμε τις προετοιμασίες για την εμφάνιση του Μεχντί».

Το τέταρτο Συνέδριο έγινε ηλεκτρονικά λόγω της πανδημίας στις 12-13 Δεκεμβρίου 2020 και είχε σαν θέμα Αμυντικό σύστημα της συνομοσπονδίας ASRIKA.

Μετά τη λήξη της συνάντησης ο Τανριβερντί ανακοίνωσε ότι στοχεύουν στην εκπόνηση σχεδίου, όπου η κοινή εσωτερική πολιτική, η δικαιοσύνη, η έννομη τάξη των ισλαμικών χωρών θα υπαχθούν  σε μια αρχή.

Το σχέδιο Asrika έχει σπόνσορες όπως Ziraat Katilim, Vakif Katilim, Turk Havacilik ve Uzay Sanayi, Havelsan, Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης (όταν ήταν στα χέρια του ΑΚΡ), Μητροπολιτικό Δήμο Προύσαςκαι τους Δήμους Beyoğlu, Bahçelıevler, Esenler, Sancaktepe.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις:

1-Δεν αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος της τουρκικής Δημοκρατίας ο σχεδιασμός της ίδρυσης Ισλαμικής Ένωσης με τους νόμους της Σαρία, την αραβική γλώσσα και πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη;

2-Δεν θα γίνει καμία έρευνα για τις δημόσιες αρχές κι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν με λεφτά των πολιτών έναν παράνομο φορέα όπως το Asrika

Προφανώς τα ερωτήματα της Μινέ θα μείνουν αναπάντητα. Η δημοσιογράφος στο τέλος του κειμένου της εκθειάζει το έργο των ερευνητών Ερσίν Ερογλου και Τζανέρ Τάσπιναρ που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Σκιώδης Στρατός», στο οποίο αποκαλύπτεται το πέπλο μυστηρίου του παράνομου στρατού SADAT.

Το σχέδιο μπορεί να μας φαίνεται ουτοπικό και ανεφάρμοστο. Φανερώνει, όμως, το όραμα του σουλτάνου και διαφωτίζει τα βήματα ζικ- ζακ που κάνει στο χώρο της Μέσης Ανατολής.  Καλό είναι να το γνωρίζουμε και να παρατηρούμε με προσοχή τα βήματα που κάνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail