Μετά από 8 χρόνια πολέμου οι Ρώσοι είναι εδώ

Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ξεκίνησε μια επιχείρηση επιβολής της ειρήνης στην Ουκρανία. Η απόφαση ανακοινώθηκε σε τηλεοπτική ομιλία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Τόνισε ότι ο κύριος στόχος είναι η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας και η προστασία των αμάχων από το καθεστώς του Κιέβου.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν αμέσως μαζική επίθεση με όπλα ακριβείας σε στρατιωτικές και διοικητικές υποδομές του καθεστώτος σε όλη τη χώρα. Το ουκρανικό ναυτικό, η αεροπορία και οι δυνάμεις αεράμυνας τέθηκαν στην πραγματικότητα εκτός μάχης μέσα σε λίγες ώρες. Στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις, Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ, Ζαπορόγιε, Ντνέπρ, Χάρκοβο, Σούμι, Νικολάεφ, Χερσώνα, Οδησσός, Ζιτομίρ, Λούτσκ, Ιβάνο-Φρανκόφσκ και Τσερνίγοφ έχουν καταστραφεί. 

Ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του 72ου Κέντρου Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, χτυπήθηκαν επίσης. Τα ακριβή χτυπήματα σε στρατιωτικές υποδομές συνεχίζονται.

Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι ξεκίνησαν μια επίγεια φάση της επιχείρησης προχωρώντας στα νότια και βορειοανατολικά της περιοχής που ελέγχεται από το Κίεβο. Οι πιο ενεργές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Χερσώνα, όπου τα ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Kakhovka και της περιοχής του Χάρκοβο, όπου τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να εισέρχονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας μετά από σύντομες συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Κιέβου. Επιπλέον, ρωσικά στρατεύματα εντοπίστηκαν κοντά στην πόλη Putivl στην περιοχή Sumy.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες δεν έδειξαν αντίσταση και πολλά μέλη των σχηματισμών υπέρ του Κιέβου έχουν καταθέσει τα όπλα.

Δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ξεκίνησαν τη δική τους προέλαση. Τέτοιοι οικισμοί όπως το Schastye, η Stanytsia Luhanska και το Lopaskino έχουν πλέον αλλάξει χέρια. Τοπικές πηγές υποστηρίζουν ότι πολλοί στρατιωτικοί σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν απωθηθεί από τις θέσεις τους. Το επιτελείο της 53ης Ταξιαρχίας αποσύρεται βιαστικά από την πόλη Volnovakha.

Οι εξελίξεις στο έδαφος δείχνουν ότι η δομή διοίκησης των δυνάμεων του Κιέβου ουσιαστικά εξουδετερώθηκε καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα δεν επιδεικνύουν αποτελεσματική αντίσταση. Υπό αυτές τις συνθήκες, το καθεστώς του Κιέβου έχει ήδη στραφεί στην στρατηγική των τρομοκρατικών επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές. 

Σύμφωνα με αναφορές, στελέχη της SBU τοποθέτησαν βόμβες στο εργοστάσιο κοκ και χημικών προϊόντων Adveevka. Η ειδική υπηρεσία μάλλον σχεδιάζει να το ανατινάξει προκαλώντας οικολογική καταστροφή στην περιοχή με στόχο να κατηγορήσει τη Ρωσία.

Με τη σειρά του, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εξακολουθεί να διαδίδει τη δική του εκδοχή της πραγματικότητας. Αρνήθηκε σχεδόν κάθε οπισθοδρόμηση και ισχυρίστηκε ότι επέφερε ισχυρό πλήγμα στους Ρώσους. Τουλάχιστον έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα καταρρίφθηκαν σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η διοίκηση του Προέδρου Ζελένσκι δείχνει ελάχιστα σημάδια κατανόησης της πραγματικότητας. Υποστήριξε ότι διαπραγματεύεται δυναμικά με τους δυτικούς ηγέτες για να «δημιουργήσει έναν συνασπισμό κατά του Πούτιν». Το Κίεβο διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία, εισήγαγε στρατιωτικό νόμο και κήρυξε μαζική επιστράτευση. Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι θα βοηθήσει πραγματικά. Το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται στις τελευταίες του μέρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail