Ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη εκτινάχθηκε στο 50,9%

Freepen.gr - Ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη εκτινάχθηκε στο 50,9% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (ITO).

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών, που καθορίστηκε από τον Δείκτη Κόστους Διαβίωσης των μισθωτών της Κωνσταντινούπολης, ήταν 13,8 τοις εκατό σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του ITO τη Δευτέρα.

Ο δείκτης χρησιμοποιείται από τους οικονομολόγους ως δείκτης του πληθωρισμού σε εθνικό επίπεδο. Η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία πρόκειται να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου την Πέμπτη.

Ο τουρκικός ρυθμός πληθωρισμού τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 36,1 τοις εκατό το Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002. Ο πληθωρισμός επιταχύνεται γρήγορα αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους και οι παγκόσμιες τιμές για την ενέργεια και άλλα είδη αυξήθηκαν.

Οι τιμές χονδρικής στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν κατά 54 τοις εκατό σε ετήσια βάση και κατά 17,8 τοις εκατό σε μηνιαία βάση, ανέφερε ο ITO.

Ο Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Τούρκοι μπορεί να χρειαστεί να αντέξουν τον υψηλό πληθωρισμό για λίγο ακόμη, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβραδύνει τις αυξήσεις των τιμών.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να κορυφωθεί σε περίπου 40%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι στα τέλη του περασμένου μήνα.
 
* πληροφορίες από ahvalnews.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail