Με τα 100 δισ. ευρώ νέους εξοπλισμούς μοιράζεται ξανά η τράπουλα των συσχετισμών

Sumekler / pixabay
Με τα 100 δισ. ευρώ νέους εξοπλισμούς που ανακοίνωσε ο Σολτς, ανοίγει οριστικά το κουτί της Πανδώρας. Διότι δεν πρόκειται βέβαια για "ευρωπαϊκούς" εξοπλισμούς, ούτε φαίνεται να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τις Βρυξέλλες ή το Παρίσι. (Αν και θα γίνει προσπάθεια προσεχώς να παρουσιαστεί το πράγμα έτσι). 

Κώστας Κουτσουρέλης fb

Πώς θα το πάρουν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, οι Πολωνοί, οι Ούγγροι, οι Τσέχοι;... Οι ίδιοι οι Αμερικανοί; Ειδικά η Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να αναριγά. Η Βαρσοβία έκανε το παν για να εμποδίσει την ευρωρωσσική συνεννόηση και τώρα βρίσκεται και πάλι στις Συμπληγάδες. Ας μην ξεχνάμε ένα πράγμα, η λεγόμενη "ευρωπαϊκή ειρήνη" του Μεταπολέμου στηρίχθηκε αποκλειστικά, όχι βέβαια στην ΕΕ, αλλά στην αμερικανική εγγύηση, που με τη σειρά της είχε σκοπό την αντιμετώπιση της παγκόσμιας σοβιετικής πρόκλησης. Εξακολουθεί να ισχύει; Αντέχει η Ουάσιγκτον τον διμέτωπο με Κίνα-Ρωσσία;

Ας μην παραξενευθούμε αν δούμε, μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός της δύστυχης Ουκρανίας και διαμοιραστούν τα ιμάτιά της, ζωηρές προσπάθειες επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ ή της Γερμανίας με τη Ρωσσία. Χαρακτηριστικό του πολυπολικού συστήματος είναι η συχνή αλλαγή εταίρων και συμμάχων, βλ. λ.χ. τι κάνει σήμερα ο Ερντογάν. Ή τι γινόταν στην Ευρώπη του 19ου αιώνα. 

«Οι ιδέες είναι η παρηγοριά των ανίσχυρων και η πρόφαση των ισχυρών», έλεγε ο Κονδύλης. Έτσι συμβαίνει και με την "ευρωπαϊκή ιδέα". Εν ονόματί της ίσως παρακολουθούμε την πλήρη χειραφέτηση της μεταναζιστικής Γερμανίας. Όσο για τη Ρωσσία, δεν πρόκειται να απομονωθεί. Θα αποσπάσει πειρατικά ό,τι μπορέσει κι έπειτα θα κάτσει μαζί με τους άλλους πειρατές στο τραπέζι για να διαπραγματευθεί τα λάφυρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail