Ρωσία: Τέλος για την Ευρώπη πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αν αποσυνδεθούμε από το SWIFT

ΕΡΑ/Αlejandrο Εrnestο
Freepen.gr - Οι ευρωπαϊκές χώρες δε θα μπορούν να λαμβάνουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που η Ρωσία αποσυνδεθεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο TASS ο Νικολάι Ζουράβλεφ, αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δυνατότητα αποσύνδεσης της Ρωσίας από το SWIFT σε περίπτωση φερόμενης πιθανής εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

"Το SWIFT είναι ένα σύστημα διακανονισμού, είναι μια υπηρεσία. Επομένως, εάν η Ρωσία αποσυνδεθεί από το SWIFT, τότε δε θα λάβουμε [ξένο] νόμισμα, αλλά οι αγοραστές, οι ευρωπαϊκές χώρες στην πρώτη θέση, δε θα λάβουν τα αγαθά μας - πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα και άλλα σημαντικά συστατικά των εισαγωγών τους. Το χρειάζονται; Δεν είμαι σίγουρος", είπε ο Ζουράβλεφ.

Ο Ζουράβλεφ σημείωσε ότι αν και το SWIFT είναι βολικό και γρήγορο, δεν είναι ο μόνος τρόπος μεταφοράς χρημάτων. Πρόσθεσε επίσης πως η κοινή απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ δεν αρκεί για την πιθανή αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT και αυτό απαιτεί μια ενιαία απόφαση όλων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό το σύστημα.

"Η SWIFT είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία, μια ένωση στην οποία συμμετέχουν πολλές χώρες. Για να ληφθεί μια απόφαση αποσύνδεσης, απαιτείται μια ενιαία απόφαση όλων των συμμετεχουσών χωρών. Οι αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου σίγουρα δεν αρκούν. Δεν είμαι σίγουρος ότι άλλες χώρες, ειδικά εκείνες στις οποίες το μερίδιο του εμπορίου με τη Ρωσία είναι σημαντικό, θα υποστηρίξουν το κλείσιμο», τόνισε ο Ζουράβλεφ.

Τα τελευταία χρόνια, οι Βρυξέλλες θίγουν τακτικά το θέμα της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το SWIFT εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την αποσύνδεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών το 2014 σε ψήφισμα που εγκρίθηκε μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail