Η αντικινεζική φατρία του Deep State των ΗΠΑ μισεί τους στενούς δεσμούς της Ουκρανίας με την Κίνα

Οι ουκρανικές αρχές μετά το «Μαϊντάν» που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ δικαίως θεωρούνται από πολλούς ως μαριονέτες των Αμερικανών προστατών τους. Αυτό περιλαμβάνει τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος έγραψε σε ένα άρθρο για τις διμερείς σχέσεις το περασμένο καλοκαίρι πως οι ηγέτες της είχαν «παραδώσει τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας σε εξωτερικές δυνάμεις». Αυτό είναι σίγουρα αλήθεια, αλλά υπάρχει μια περίεργη εξαίρεση, και αυτή αφορά τους στενούς δεσμούς της Ουκρανίας με την Κίνα. Η επικρατούσα αντικινεζική φατρία των μόνιμων στρατιωτικών, υπηρεσιών πληροφοριών και διπλωματικών γραφειοκρατιών των ΗΠΑ («βαθύ κράτος») αναμενόμενα το μισεί αυτό, καθώς δείχνει ότι η Ουκρανία δεν είναι πλήρως υπό τον έλεγχό τους ή τουλάχιστον έχει προσπαθήσει να ανακτήσει ειλικρινά κάποια εμφάνιση γεωοικονομικής κυριαρχίας.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή την ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Η Ουκρανία απέσυρε την υπογραφή της τον περασμένο Ιούνιο από μια πολυμερή δήλωση που καταδικάζει την Κίνα για υποτιθέμενες παραβιάσεις των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Xinjiang. Ο συγγραφέας της παρούσας ανάλυσης τότε υποστηρίξει πως «η Πολωνία πρέπει να ακολουθήσει το προβάδισμα της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας την Κίνα για να εξισορροπήσει τις ΗΠΑ», το οποίο ακριβώς έκανε ο επίδοξος ηγέτης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) μόλις ο πρόεδρος της απέρριψε την αμερικανική πίεση δηλώνοντας ότι θα επισκεφθεί το Πεκίνο τον επόμενο μήνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του. Το Reuters επικαλέστηκε ανώνυμους Πολωνούς αξιωματούχους που φέρεται να είπαν στο πρακτορείο πως «δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της Πολωνίας να συνεχίσει να επικρίνει την Κίνα απλώς για να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς».

Σαφώς, καθώς όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η Ουκρανία πέτυχε πράγματι να θέσει σε κίνηση μια περιφερειακή γεωοικονομική τάση. Μπόρεσε να το κάνει λόγω του πόσο αμοιβαία επωφελείς ήταν οι δεσμοί της με την Κίνα. Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα σε τηλεγράφημά του στον Ουκρανό ομόλογό του πως «Η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά για να καταστήσει την 30ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ουκρανίας μια καλή ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων Κίνας-Ουκρανίας και μεγαλύτερη επιτυχία σε όλους τους τομείς συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους». Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ουκρανία, Φαν Σιανρόνγκ, εξέθεσε λίγο αργότερα τους δεσμούς τους.

Ανακοίνωσε ότι «Μόνο την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021, ο εμπορικός κύκλος εργασιών έφτασε τα 15,76 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 32,2% περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2020. Αυτό είναι ένα νέο ρεκόρ στο κινεζο-ουκρανικό εμπόριο, και η Κίνα παραμένει σταθερά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας». Ο διπλωμάτης αποκάλυψε επίσης ότι «η Ουκρανία, με τη σειρά της, έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην πώληση καλαμποκιού και λαδιού». Επιπλέον, «τους πρώτους 11 μήνες του 2021, η αξία των πρόσφατα υπογεγραμμένων συμβάσεων για την υλοποίηση έργων από επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την Κίνα στην Ουκρανία έφτασε τα 6,64 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ». Όλη αυτή η πρόοδος σημειώθηκε παρά την επενδυτική διαμάχη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκλήθηκε κερδοσκοπικά από τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει περίπτωση η επικρατούσα αντικινεζική παράταξη του «βαθέος κράτους» των ΗΠΑ να το εγκρίνει αυτό. Αντίθετα, προσπάθησαν να σαμποτάρουν τις σχέσεις Κίνας-Ουκρανίας ακριβώς όπως οι ανατρεπτικοί αντι-ρωσικοί αντίπαλοί τους του «Deep State» προσπαθούν να κάνουν το ίδιο με τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών τους για τις προτάσεις της Μόσχας για την εγγύηση της ασφάλειας. Η αντικινεζική φατρία πιέζει όλους τους Αμερικανούς εταίρους να περιορίσουν και στη συνέχεια να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Κίνα. Διερευνούν επίσης σοβαρά την πιθανότητα αποκλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία στην Ευρώπη, προκειμένου να επιτρέψουν στο Πεντάγωνο και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να αναδιατάξουν περισσότερες από τις δυνάμεις τους από εκεί στην Ασία-Ειρηνικό για να «περιορίσουν» πιο επιθετικά την Κίνα.

Δεν είναι ρεαλιστικό να φανταστούμε ότι οι ΗΠΑ θα έκλειναν τα μάτια στην Κίνα που κάνει τόσο εντυπωσιακές οικονομικές εισβολές στην Ουκρανία, ειδικά από την στιγμή που η αντικινεζική φατρία του «βαθέος κράτους» επηρεάζει πιο ισχυρά τις πολιτικές του μονοπολικού ηγεμόνα που εξασθενίζει αυτήν την στιγμή. Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, οι σχέσεις Κίνας-Ουκρανίας είναι αμοιβαία επωφελείς και σταθεροποιούνται περιφερειακά. Πρέπει να ενθαρρύνονται, όχι να αποθαρρύνονται. Η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κύριος κόμβος κατά μήκος της Πρωτοβουλίας Belt & Road της Κίνας (BRI), ιδιαίτερα της Ευρασιατικής χερσαίας γέφυρας της μέσω του Καζακστάν και της Ρωσίας καθ' οδόν προς την ΕΕ. Αυτή η γεωοικονομική λογική εξηγεί γιατί η ίδια και η γειτονική Πολωνία έχουν αποκρούσει τον προστάτη των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ανάμεσα στους αυξανόμενους δεσμούς των ουκρανικών αρχών με την Κίνα παρά την αμερικανική πίεση να τους περιορίσουν και την επιρροή που ασκεί πάνω τους η ανατρεπτική αντιρωσική φατρία του «βαθέος κράτους» σε βάρος των μεγάλων στρατηγικών σχεδίων της αντικινεζικής φατρίας που επικρατούν, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η αντικινεζική παράταξη του «βαθούς κράτους» των ΗΠΑ είναι όλο και πιο δυσαρεστημένη με το Κίεβο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει ακόμη και την πρόσφατη ουκρανική ομιλία για πραξικόπημα το Σαββατοκύριακο, η οποία θα πρέπει να αναλυθεί λίγο περισσότερο για να την κατανοήσει ο αναγνώστης.

Ο συγγραφέας ανέλυσε ότι η γελοία βάση στην οποία διατυπώνονται αυτές οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας υποδηλώνει έντονα ότι η αντιρωσική παράταξη του «βαθέος κράτους» φοβάται τόσο την πιθανή συνωμοσία αλλαγής καθεστώτος της ουκρανικής αντιπολίτευσης για να αποτρέψει τον καταστροφικό πόλεμο αντιπροσώπων αυτής της ομάδας με τη Ρωσία, αλλά και την πιθανή υποστήριξη των αντι-Κινέζων αντιπάλων σε αυτό το σενάριο ως ύστατη προσπάθεια να σταματήσει αυτή η σύγκρουση. Η αντικινεζική φατρία του «βαθέος κράτους» θα σκότωνε στην πραγματικότητα δύο πουλιά με μια πέτρα απομακρύνοντας τον Ζελένσκι: όποιος τον αντικαταστήσει δεν θα ήταν υπόχρεος των αντι-ρώσων αντιπάλων τους (άρα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει τον πόλεμο που θέλουν οι τελευταίοι) και επιπλέον, πιθανότατα θα περιόριζαν και τελικά θα διέκοπταν τους δεσμούς τους και με την Κίνα.

Αυτή η εικόνα ομολογουμένως δε θα είναι δημοφιλής ούτε στα Mainstream Media ούτε στην Κοινότητα Alt-Media (AMC). Τα πρώτα δε θα υποστήριζαν ποτέ δημόσια ότι η επικρατούσα παράταξη του «βαθέος κράτους» των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξετάσει σοβαρά την απομάκρυνση του Ζελένσκι ή τουλάχιστον να παραμερίσει, ενώ η ουκρανική αντιπολίτευση πιθανώς επιχειρεί κάτι τέτοιο, ενώ τα δεύτερα δεν μπορεί να δεχτούν πως η Ουκρανία δεν είναι 100 % ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να αναγνωρίσει τους πολύ στενούς γεωοικονομικούς δεσμούς της Ουκρανίας με την Κίνα, επειδή αυτά τα αντικειμενικά υπάρχοντα και εύκολα επαληθεύσιμα γεγονότα είναι πολύ «πολιτικά εσφαλμένα» για τις αντίστοιχες αφηγήσεις τους. Ωστόσο, οι σοβαροί παρατηρητές θα πρέπει να αναλογιστούν αυτά που μόλις διάβασαν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail