Βρετανία: «Ρωσικό υποβρύχιο» χτύπησε το σόναρ της φρεγάτας HMS Northumberland!

HMS Northumberland - royalnavy.mod.uk
Η στιγμή που φέρεται να χτυπήθηκε το υποβρύχιο σόναρ ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου λέγεται ότι καταγράφηκε στην κάμερα

Freepen.gr - Μια ρυμουλκούμενη συστοιχία σόναρ του HMS Northumberland του Βασιλικού Ναυτικού χτυπήθηκε από ρωσικό υποβρύχιο πριν από 13 μήνες, ισχυρίστηκε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το περιστατικό καταγράφηκε από συνεργείο ντοκιμαντέρ, γράφει το Russia Today.

«Στα τέλη του 2020, ένα ρωσικό υποβρύχιο που εντοπίστηκε από το HMS Northumberland ήρθε σε επαφή με το ρυμουλκούμενο σόναρ του πλοίου», υποστήριξε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, σε ένα σπάνιο σχόλιο για τις επιχειρήσεις του βρετανικού Ναυτικού. Η σύγκρουση φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο σόναρ – ένας μεγάλος σωλήνας γεμάτος με ευαίσθητο εξοπλισμό που το πλοίο ρυμουλκούσε υποβρύχια εκατοντάδες μέτρα πίσω του.

Το HMS Northumberland αναζητούσε το υποβρύχιο «hunter-killer» στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου 200 μίλια βόρεια της Σκωτίας, όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του πλοίου. Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν παρείχε λεπτομέρειες που να αποδεικνύουν ότι όντως επρόκειτο για ρωσικό υποθαλάσσιο σκάφος και οι ρωσικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό.

Την ώρα του συμβάντος επέβαινε πλήρωμα του Channel 5 και γύριζε μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πολεμικό πλοίο: Ζωή στη θάλασσα». Το συνεργείο υποτίθεται ότι κατέγραψε το περιστατικό στην κάμερα και συμπεριλήφθηκε στο ντοκιμαντέρ.

Το επίμαχο βίντεο δε δείχνει τίποτα που να θυμίζει υποβρύχιο. Το βίντεο δείχνει ναύτες στο HMS Northumberland να τρέχουν και να βρίζουν, όλα με φόντο τον θόρυβο ενός σήματος συναγερμού.

«Το Northumberland χτυπήθηκε», λέει ένας αφηγητής εκτός οθόνης, με μια άλλη φωνή να αναρωτιέται δυνατά: «Τι %$#%$ χτυπήσαμε μόλις;» Μόνο τα κύματα της θάλασσας φαίνονται έξω από τους φωτιστές του πλοίου στα πλάνα ντοκιμαντέρ.

Το σόναρ υπέστη σοβαρές ζημιές και το πλοίο έπρεπε να διακόψει την αποστολή του και να επιστρέψει σε λιμάνι της Σκωτίας για να το αντικαταστήσουν, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Οι λόγοι της σύγκρουσης δεν ήταν ακριβώς σαφείς και μια πηγή του Βρετανικού υπουργείου άμυνας ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης ότι ήταν «πολύ απίθανο» το περιστατικό να έγινε σκόπιμα.

Το βίντεο, με δραματική μουσική, δείχνει επίσης τον κυβερνήτη του βρετανικού σκάφους να αποφασίζει να «πλησιάσει» στο υποβρύχιο για να ενημερώσει το πλήρωμά του ότι είχαν εντοπιστεί. «Είμαστε πολύ κοντά στο υποβρύχιο. Μάλλον είμαστε παράλληλα. Αν ήταν στην επιφάνεια, θα βλέπαμε σίγουρα πρόσωπα», λέει στο βίντεο ένα άτομο, που φαίνεται να είναι αξιωματικός του πληρώματος.

Οι λόγοι για τους οποίους το HMS Northumberland εντόπισε οποιοδήποτε υποβρύχιο στην απομακρυσμένη περιοχή δεν ήταν ακριβώς σαφείς. Το Υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε στο να πει ότι «το Βασιλικό Ναυτικό παρακολουθεί τακτικά ξένα πλοία και υποβρύχια προκειμένου να διασφαλίσει την άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail