Η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην Κίνα ή τη Νότια Κορέα εάν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν F-16

Turkish-Air-Force
Freepen.gr - Το περιοδικό Forbes, ένα από τα κορυφαία έντυπα των ΗΠΑ, έγραψε ότι εάν το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη F-16 απορριφθεί από τις ΗΠΑ, μπορεί να στραφεί στην αγορά αεροπλάνων από την Κίνα ή τη Νότια Κορέα.

Στο άρθρο σημειώνεται πως «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πλήρωσε βαρύ τίμημα για την απόφαση να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία» κι αναφέρθηκε ότι η Τουρκία μπορεί να μην έχει μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 πέρυσι αφού αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία. Η είδηση ​​πως η Τουρκία ζήτησε 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των γηρασμένων F-16 στο απόθεμά της παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Οκτώβριο.

«ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ»

Στο Forbes σημειώθηκε ότι εάν απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για F-16, πιθανότατα δεν θα στραφεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35 από τη Ρωσία για να μην γίνει στόχος νέων αμερικανικών κυρώσεων ενώ οι δυνατότητες αγοράς μαχητικών από την Ευρώπη είναι επίσης περιορισμένες.

Υπενθυμίστηκε ότι η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της επιχείρησης κατά της Συρίας, ενώ η Γαλλία πούλησε πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, αναφέρθηκε ότι η Σουηδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα από την η Τουρκία μπορεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με το Πακιστάν για την παραγωγή του δικού της μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του TF-X, το Forbes υποστηρίζει πως είναι απίθανο αυτό το αεροπλάνο να παραχθεί στο εγγύς μέλλον.

Η Αγκυρα, η οποία έχει περιορισμένες επιλογές, μπορεί να στραφεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Chengdu J-10C από την Κίνα, αλλά αυτή η κατάσταση δεν θα ευχαριστήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σχολιάζει το Forbes ενώ παράλληλα τονίζει ότι μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι το αεροσκάφος KF-21 Boramae που αναπτύχθηκε από τη Νότια Κορέα, το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του πρωτοτύπου.

* πληροφορίες sozcu.com.tr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail