Και μόνο ότι ζητάμε την άρση του casus belli συνιστά ανοησία τεραστίου μεγέθους

Και μόνο το γεγονός ότι οι παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης επαναλαμβάνουν κάθε τόσο το αίτημά τους προς την Τουρκία να άρει το casus belli που έχει θεσπίσει από το 1995 για την περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, συνιστά ανοησία τεραστίου μεγέθους από μέρους μας και απορώ πώς δεν το έχουν καταλάβει οι αρμόδιοι. Το τουρκικό casus belli αφορά τη μη άσκηση από την Ελλάδα ενός δικαιώματος το οποίο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μπορεί να ασκηθεί από κάθε χώρα ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ και όποια στιγμή αυτή το επιθυμεί, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης με κανέναν γείτονα, όπως είναι π.χ. ο καθορισμός της ΑΟΖ.  

Από: capital.gr - Stirlitz

Το ότι εκλιπαρούμε κάθε τόσο τους Τούρκους να άρουν το casus belli σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τον περιορισμό του δικαιώματός μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα (και τον εναέριο χώρο) στο Αιγαίο όποτε το θελήσουμε, και συναρτούμε αυτή την ενέργεια από το αν ο γείτονάς μας θα έχει κάποτε την ευγενή καλοσύνη να μας την επιτρέψει! Αυτό στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι τη φοβόμαστε και ότι αποδεχόμαστε στην πράξη μία ωμή απειλή και καταπάτηση του διεθνούς δικαίου επειδή νιώθουμε αδύναμοι. 

Τι περιμένουν άραγε οι Έλληνες κυβερνώντες με αυτά τα ανόητα αιτήματα προς την Τουρκία που επαναλαμβάνουν δημοσίως; Να άρει το casus belli; Όχι μόνο δεν θα το κάνει ποτέ, αλλά αποθρασύνεται ακόμη περισσότερο επειδή διαπιστώνει ότι ο τσαμπουκάς της "περνάει" στον αντίπαλο και του υπαγορεύει το πώς θα κινηθεί και μέχρι πού είναι τα όριά του. 

Αν ήταν η Τουρκία στη θέση μας, θα έδινε ποτέ σημασία σε ένα ελληνικό αντίστοιχο casus belli ή θα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα αμέσως μόλις εμείς θα επιχειρούσαμε να την απειλήσουμε για να ξεμπροστιάσει τη μπλόφα μας; Και τι σημαίνει πρακτικά το τουρκικό casus belli; Αν δηλαδή εμείς αύριο προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, τι θα αλλάξει; Θα κάνει συστηματικές παραβιάσεις η Τουρκία; Μα τις κάνει κατά χιλιάδες εδώ και 45 χρόνια. Θα μας επιτεθεί; Με ποια διεθνή νομιμοποίηση θα το κάνει; 

Οι Τούρκοι μπορεί να είναι φιλόδοξοι και επεκτατικοί αλλά δεν είναι ηλίθιοι να βάλουν τον εαυτό τους απέναντι σε όλο τον κόσμο. Ξέρουν ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει κατά καιρούς η μερίδα των Ελλήνων οπαδών του ενδοτισμού και του κατευνασμού, δεν πρόκειται να προκαλέσει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, ούτε να ενοχλήσει κανένα κράτος. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει πολύ ξεκάθαρα την ελεύθερη διέλευση εμπορικών πλοίων από τα χωρικά ύδατα των διαφόρων κρατών, και ακόμη και πολεμικών πλοίων εφόσον τηρούν τους κανόνες "αβλαβούς διέλευσης". Επί δεκαετίες τουρκικά πολεμικά πλοία περνούν "αβλαβώς" ακόμη και από τον Ισθμό της Κορίνθου χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, και αντιστοίχως ελληνικά πολεμικά πλοία περνούν ελεύθερα από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο. 

Ακόμη και η Ρωσία (που κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να "κλείσουμε" το Αιγαίο διότι θα θίγονταν ζωτικά της συμφέροντα) έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν έχει καμία αντίρρηση σε μία επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Άρα δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα νομικό επιχείρημα που να μπορεί να επικαλεστεί η Τουρκία για να μας επιτεθεί.

Φυσικά μην περιμένουμε ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση θα τολμήσει ποτέ να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων και του εναέριου χώρου σε όλο το Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια. Η κύρια έγνοια της πολιτικής κάστας που κυβερνά τη χώρα είναι να διατηρήσει τη νομή της εξουσίας και το προσοδοφόρο "οικογενειακό μαγαζί" που λέγεται κράτος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί οποιοσδήποτε πιθανός κραδασμός που θα μπορούσε να γκρεμίσει το σημερινό πολιτικό σύστημα και να φέρει μια νέα Μεταπολίτευση. 

Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά αποφεύγουν να πάρουν ακόμη και το παραμικρό ρίσκο για χάρη των εθνικών συμφερόντων, ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο με την Τουρκία. Επιπλέον δεν κάνουν απολύτως τίποτα αν δεν πάρουν πρώτα την έγκριση των Αμερικανών, και οι Αμερικανοί δεν έχουν κανέναν λόγο να ευνοήσουν την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας σε ένα ζήτημα όπως η αλλαγή του σημερινού status quo στο Αιγαίο. Αρκετά προβλήματα έχουν ήδη με τους Τούρκους και σίγουρα δε θέλουν να δημιουργήσουν κι άλλα. Συνεπώς δεν πρόκειται να δούμε, τουλάχιστον από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάποια κίνηση προς την ενδεδειγμένη κατεύθυνση, και η συζήτηση περί τουρκικού casus belli και επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι εντελώς θεωρητική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail