Οι Αμερικανοί φίλοι μας να σεβαστούν την ΑΟΖ του Ελληνισμού: Οι γραφειοκράτες θέλουν με ένα σμπάρο …τρία τρυγόνια!

File Photo: Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε άσκηση στο Αιγαίο. Φωτογραφία Υπουργείο Άμυνας
Κάτι πάει πολύ στραβά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για  μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ελάχιστοι στην Αθήνα αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει, ενώ οι Αμερικανοί μας  θεωρούν τόσο δεδομένους, που δεν ανησυχούν.

Από: hellasjournal.com - Του Θεόδωρου Καρυώτη

Ο μόνος Έλληνας που γνώριζε άριστα τους Αμερικανούς ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και γι΄ αυτό πολεμήθηκε σκληρά από αυτούς. Η Ελλάδα σήμερα δεν διαθέτει έναν Ανδρέα Παπανδρέου και φοβούμαι ότι βαδίζει με κλειστά μάτια προς τον γκρεμό.

Η Ανατολική Μεσόγειος, σήμερα, είναι η μία από τις πλέον έκρυθμες περιοχές στον πλανήτη Γη και οι εξελίξεις στο τομέα της ενέργειας δημιουργούν περισσότερα γεωπολιτικά προβλήματα.

Βέβαια, η τραγωδία είναι ότι στην περιοχή βρίσκεται και η Τουρκία που παραβιάζει, για μεγάλο χρονικό διάστημα το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), όπως ακριβώς πράττουν και οι Κινέζοι στην Σινική Θάλασσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά καυτηριάζουν μεν τις παρανομίες των Κινέζων, αλλά αρνούνται να κάνουν το ίδιο με τις παρανομίες των Τούρκων.

Ο Αγωγός EastMed

Ακούμε για χρόνια για τον αγωγό EastMed, αλλά EastMed δεν βλέπουμε και τα τελευταία νέα δείχνουν ότι μάλλον δεν θα τον δούμε ποτέ. Οι πιστοί μας φίλοι, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να τον εγκαταλείψουν αφού δεν αρέσει στους φίλους τους τους Τούρκους.

Όπως αναφέρει ο Ζαχαρίας Μίχας:

«Από τη στιγμή που δεν ζήτησε κανείς στην Ουάσιγκτον χρήματα για τον αγωγό, ποιος ο λόγος που παρεμβαίνει; Όλα όσα λέει δεν τα γνωρίζουν οι εμπλεκόμενες πρωτεύουσες; Η ουσία είναι η αναφορά στην πρόκληση εντάσεων στην περιοχή. Ποιος άλλος ενίσταται πλην της Τουρκίας; Ποιο άλλο μήνυμα στέλνει η Ουάσιγκτον πλην της υποχωρητικότητας, όποτε φωνασκούν οι Τούρκοι;»

Τώρα πια γνωρίζουμε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση δεν θεωρεί βιώσιμο τον αγωγό EastMed. Πάντως και η Ελλάδα ετοιμάζεται για την ουσιαστική εγκατάλειψη του εγχειρήματος του East Med και εμφανίζεται πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη νέα θέση των Ηνωμένων Πολιτειών που για προφανείς δικούς τους λόγους είναι σαφές ότι δεν στηρίζει το συγκεκριμένο έργο . Είναι ενδεικτική η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου:

«Έτσι, παρά τα ήξεις αφήξεις των απαντήσεων του κ. Οικονόμου, όποιος διαβάζει πίσω από τις γραμμές διαπιστώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να… σκοτώσει μετά πολλών επαίνων το εγχείρημα.»

Όπως αναφέρει ο έμπειρος Κώστας Βενιζέλος:

Η εξέλιξη αυτή “δένει” με τις κινήσεις επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ με την κατοχική δύναμη και την επαναφορά του διαχρονικού δόγματος έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να υποβαθμιστεί από Αθήνα και Λευκωσία, καθώς καθορίζει τη στάση των ΗΠΑ έναντι των Άγκυρας και των συμπεριφορών της στην περιοχή και πρωτίστως έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, που είναι σε πρώτη ζήτηση τα δώρα προς την κατοχική δύναμη.

Όταν ο Ελληνισμός παραπονείται για την προτίμηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία, οι  Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν έχουν φίλους και εχθρούς αλλά συμφέροντα. Έτσι εξηγούν την προτίμησή τους προς την Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Το επιχείρημα που ακούω, για δεκαετίες τώρα, στην Ουάσιγκτον είναι:

«Κοιτάχτε τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Η Τουρκία έχει μια τεράστια έκταση, ενώ εσείς υστερείτε καταφανώς έναντι της Τουρκίας».

Σιωπούν όμως, όταν τους επισημαίνουμε ότι το Ισραήλ είναι πολύ μικρότερο της Ελλάδας, από πλευράς έκτασης και πληθυσμού.

Όπως ανέφερε α Σταύρος Λυγερός για τους Αμερικανούς:

«Ζήτησαν βάσεις και στρατιωτικές διευκολύνσεις για τις οποίες σε όλες τις άλλες χώρες δίνουν πολλά σημαντικά ανταλλάγματα. Στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί κανένα αξιόλογο αντάλλαγμα, ούτε σε επίπεδο εγγυήσεων για την εθνική μας ασφάλεια αλλά ούτε και στο επίπεδο της παροχής σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Η προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον σήμερα είναι να μη προκαλέσει ρήξη με την Τουρκία. Ελπίζει ότι στις εκλογές του 2023 θα ξεφορτωθεί τον ενοχλητικό Ερντογάν και η Τουρκία θα επιστρέψει στο δυτικό μαντρί.»

  • Το Αμερικανικό Σχέδιο

Το αμερικανικό σχέδιο δεν είναι πλέον καθόλου μυστικό. Οι Αμερικανοί θέλουν με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια. Επιθυμούν, όπως το αποκαλούν, ένα «package deal» που να περιλαμβάνει την συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το πρόβλημα με αυτή την συνεκμετάλλευση είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα υποχρεωθούν να μοιράσουν τον πλούτο των υδρογονανθράκων τους με μια χώρα που δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες στις θάλασσές της.

Από το 1923 οι Τούρκοι πάντοτε θεωρούσαν ότι είχαν μεγάλες ακτές, αλλά δεν διέθεταν μεγάλη θάλασσα και μετά το 1982 με την UNCLOS συνειδητοποίησαν ότι η θάλασσά τους περιορίστηκε και άλλο. Έτσι άρχισαν έναν επικίνδυνο ρητορικό πόλεμο, εκτός δύο θερμών εξαιρέσεων (1987 και 1996), αλλά από το 2018 προβάλλουν πλέον παρανοϊκές απαιτήσεις, που σίγουρα θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Ο μόνος τρόπος για να ακυρώσει η Ελλάδα τα σχέδια αυτά είναι, άμεσα και πριν είναι πολύ αργά, να προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με αυτή της Κύπρου βάσει της μέσης γραμμής, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UNCLOS, που θα δίνει πλήρη επήρεια στην νήσο Στρογγύλη, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο κι φυσικά ούτε με την Λιβύη.

Η Οριοθετημένη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Πηγή: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη 2014.

Πέρασαν 18 χρόνια από την δημιουργία της κυπριακής ΑΟΖ, από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο και τώρα γίνεται σαφές ότι η μη οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου υπήρξε αμερικανική επιθυμία και όχι πρωτοβουλία των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι Αμερικανοί από τον Λευκό Οίκο, το State Department και το Πεντάγωνο, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια οριοθέτηση θα προκαλέσει ένα δεύτερο casus belli της Τουρκίας και θέλουν, πάση θυσία, να μην υλοποιηθεί. Επιπλέον, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο!

Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι το ΥΠΕΞ ετοιμάζει ένα στρατηγικό σχεδιασμό που παρουσίασε η εφημερίδα Τo ΒΗΜΑ με τους άξονες και τους στόχους πολιτικής της ελληνικής διπλωματίας για την περίοδο 2022-2025. Ένα σημείο ανατρέπει την μέχρι σήμερα πολιτική της διότι προκρίνει «προώθηση της ολοκλήρωσης της οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας». Δηλαδή θα ζητήσει οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο! 

Παρακολουθώντας τις τελευταίες κινήσεις των Αμερικανών στην Ουάσιγκτον, προκύπτει ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης και ενδιαφέρονται να λύσουν μια για πάντα την ελληνοτουρκική διαφορά.

Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης είναι διατεθειμένοι να παρέμβουν άμεσα, ώστε η σύρραξη να μη διαρκέσει πάνω από δύο ημέρες και στη συνέχεια οι εμπολεμοι να συρθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την συνδιαχείριση, δηλαδή το μοίρασμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και την Κύπρο.

Δυστυχώς, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάσει στην Ουάσιγκτον, πιθανώς τον επόμενο μήνα, θα αντιληφθεί ότι ο κύριος Μπαιντενόπουλος δεν είναι ο μεγάλος φιλέλληνας που διαφήμιζαν οι Ελληνοαμερικανοί υποστηρικτές του. Μακάρι να κάνω λάθος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail