Αψηφώντας το νόμο του Καίσαρα των ΗΠΑ, η Κίνα δέχεται τη Συρία στο BRI

Η Συρία είναι τώρα το δέκατο όγδοο αραβικό κράτος που προσχωρεί στη φιλόδοξη κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road Φωτογραφία: The Cradle
Η είσοδος της Συρίας στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας έρχεται για να υποστηρίξει την οικονομική της ολοκλήρωση στη Δυτική Ασία και να ενισχύσει την ανάκαμψή της μετά τη σύγκρουση

Σηματοδοτώντας μια σημαντική ώθηση στις σινο-συριακές σχέσεις, στις 12 Ιανουαρίου, η Συρία προσχώρησε στην Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), τη φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης υποδομών της Κίνας που εκτείνεται από την Ανατολική Ασία έως την Ευρώπη.

Giorgio Cafiero - The Crandle - Παρουσίαση Freepen.gr

Για τους αναλυτές με βλέμμα στη Συρία, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Το Νοέμβριο του 2021, ο Πρόεδρος Bashar al-Assad συζήτησε για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο BRI με τον ομόλογό του στο Πεκίνο, Xi Jinping, μετά από συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων και των δύο κρατών τους προηγούμενους μήνες.

Η κίνηση πιθανότατα θα βοηθήσει τη Συρία να εμβαθύνει τους συνεργατικούς και οικονομικούς της δεσμούς με άλλες χώρες του BRI και θα της επιτρέψει να παρακάμψει τις επιπτώσεις των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ στη χώρα.

Η Κίνα επιδιώκει ξεκάθαρα να ενισχύσει την κυβέρνηση στη Δαμασκό. Κατά την τελευταία δεκαετία, και για διάφορους λόγους, η Συρία που πλήττεται από συγκρούσεις ήταν μια χώρα με αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Πεκίνο.

Οικονομία και μακροχρόνιο παιχνίδι

Η ατζέντα BRI της Κίνας ήταν ένα βασικό σημείο αμοιβαίου ενδιαφέροντος: Όπως το βλέπει το Πεκίνο, η Συρία αντιπροσωπεύει έναν διάδρομο προς τη Μεσόγειο Θάλασσα που παρακάμπτει τη Διώρυγα του Σουέζ και αναβιώνει αρχαίους εμπορικούς δρόμους που συνδέουν την Κίνα με την αφρικανική και την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η ενσωμάτωση της παράκτιας Ταρτούς και της πρωτεύουσας της Δαμασκού στο BRI θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική βάση του Πεκίνου στο Λεβάντε και τη Μεσόγειο.

Αν και σχεδόν 11 χρόνια πολέμου στη Συρία εμπόδισαν τους Κινέζους να αξιοποιήσουν τη γεωστρατηγική θέση του αραβικού κράτους για να προωθήσουν το BRI του Πεκίνου, η ηγεσία της Κίνας έχει επικεντρωθεί προσεκτικά στο να παίξει το μακρύ παιχνίδι.

Τώρα, στην εποχή μετά τη σύγκρουση, με τη Συρία να έχει ανάγκη από τεράστια έργα ανοικοδόμησης και υποδομής, το BRI της Κίνας έχει μπει στο παιχνίδι.

Αρχαίοι δεσμοί και σύγχρονες ευκαιρίες

Ως μέλος του BRI, η Συρία θα προσπαθήσει να ενσωματωθεί περαιτέρω οικονομικά στη Δυτική Ασία. Σε απελπιστική ανάγκη ξένων επενδύσεων για τη διαδικασία της ανάπλασης, η συριακή ηγεσία βλέπει την Κίνα ως βασικό επενδυτή και εταίρο για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τον πόλεμο έθνους.

Είναι σημαντικό πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η καλή θέληση της Κίνας έχει αυξηθεί μεταξύ των Σύριων, σε μεγάλο βαθμό λόγω των τολμηρών πρωτοβουλιών του Πεκίνου να αποτρέψει την άμεση στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους θεσμούς.

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως η Κίνα, τουλάχιστον τελικά, θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη δημοτικότητά της μεταξύ των Σύριων για να εκμεταλλευτεί τις νέες οικονομικές ευκαιρίες στο μέλλον της χώρας μετά τη σύγκρουση.

Στην τελετή εισδοχής της Συρίας στο BRI, που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα στη Δαμασκό, ο Fadi Khalil, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας της Συρίας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία. Επικαλέστηκε τους ιστορικούς ρόλους του Χαλεπίου και της Παλμύρας στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και μίλησε για τις δυνατότητες των μελλοντικών σινο-συριακών σχέσεων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας.

Ο Khalil και ο Feng Biao, ο πρεσβευτής του Πεκίνου στη Συρία, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την αποδοχή της Συρίας σε αυτήν την κινεζική πρωτοβουλία, στην οποία έχουν προηγουμένως προσχωρήσει άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, σε διαφορετικά επίπεδα δέσμευσης.

Άλλες πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν το βαθμό στον οποίο η Συρία και η Κίνα εμβαθύνουν τους δεσμούς τους. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Πεκίνο βοήθησε τη Συρία στέλνοντας περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Παρά τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η Συρία βλέπει ότι επωφελείται από την ένταξη στο BRI, το πλαίσιο της Δυτικής Ασίας για αυτό το έργο δε θα είναι ένα κρεβάτι γεμάτο με τριαντάφυλλα.

Ένα γεωγραφικό γαλλικό κλειδί στα σκαριά

Για το Πεκίνο, είναι σημαντικό το Ιράκ να δημιουργήσει έναν μακροπρόθεσμο διάδρομο BRI προς τη Συρία και την Ιορδανία. Ενώ η διαδρομή BRI μεταξύ Ιράν και Συρίας – που διασχίζει το Ιράκ – δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί με τη Βαγδάτη, οι Κινέζοι πρέπει να έχουν πολλές βάσιμες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας που συνεπάγεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Συρία και το Ιράκ.

Η Κίνα αναγνωρίζει πως «το Ιράκ συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των επενδυτικών προορισμών υψηλού κινδύνου» σε αυτό το μεγαλειώδες έργο. Προφανώς, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη Συρία, όπου το ISIS και άλλοι εξτρεμιστές μαχητές συνεχίζουν να πραγματοποιούν τρομοκρατικές ενέργειες, ιδίως στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ και την Τουρκία.

Με σοβαρά ζητήματα που πηγάζουν από την τρομοκρατία, την κοινωνική αναταραχή, τα οικονομικά δεινά και τη βίαιη πολιτική αστάθεια, το Ιράκ και η Συρία είναι δύο χώρες που μαστίζονται από αμέτρητες αβεβαιότητες ασφάλειας.

Αν και οι κινεζικές εταιρείες τείνουν να δέχονται υψηλότερα επίπεδα κινδύνων για την ασφάλεια από τις δυτικές εταιρείες, η διασφάλιση του BRI στην ασταθή γειτονιά της Συρίας δε θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση για το Πεκίνο και τους εμπορικούς εταίρους του στη Δυτική Ασία.

Ένας πολύ πιο σταθερός και ασφαλής οικονομικός διάδρομος BRI προς την Ευρώπη θα ήταν μέσω του βόρειου Ιράν –μια διαδρομή που έχει ήδη εξασφαλιστεί– και στη συνέχεια θα εκτείνεται απευθείας από το Ιράν στην Τουρκία. Ωστόσο, η παγωμένη κατάσταση των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού, η άποψη της Κίνας για την Τουρκία ως ανήσυχου εταίρου του BRI και οι πιέσεις του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα να αποφύγει το Πεκίνο και την Τεχεράνη, όλα συμβάλλουν σε πρακτικές προκλήσεις που δε θα είναι εύκολο για τους χρηματοδότες του BRI να ξεπεράσουν γρήγορα.

Αλλά η σινο-συριακή συμφωνία αυτή την εβδομάδα δείχνει πως η Κίνα προχωρά προς το πλαίσιο της Δυτικής Ασίας, παρά αυτά τα εμπόδια. Αναρωτιέται κανείς αν το Πεκίνο έχει λόγους να πιστεύει ότι η συναίνεση του Ιράκ με το BRI είναι ήδη εξασφαλισμένη. Δεν έχει νόημα να αναπτυχθεί το συριακό μέρος του έργου, χωρίς την ιρακινή γέφυρα απαραίτητη για τη διασφάλιση της σύνδεσης του Ιράν με τη Συρία.

Το εμπόδιο της ανοικοδόμησης της Ουάσιγκτον: Ο νόμος του Καίσαρα

Στις 17 Ιουλίου 2020, οι ΗΠΑ άρχισαν να εφαρμόζουν τις πιο σαρωτικές κυρώσεις που έχει επιβάλει ποτέ η Ουάσιγκτον στη Συρία.

Επίσημα γνωστός ως Νόμος για την Πολιτική Προστασία του Καίσαρα Συρίας του 2019 (ή Νόμος του Καίσαρα), η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να στοχεύει τη Συρία με κυρώσεις της εποχής Τραμπ, οι οποίες καταδιώκουν οντότητες ή ιδιώτες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων τρίτων παραγόντων - που συναλλάσσονται με κυβερνητικούς φορείς της συριακής οικονομίας, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, οι κατασκευές, η μηχανική και ο τραπεζικός τομέας.

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι επισκέφθηκε τη Δαμασκό τον Ιούλιο του 2021, συναντήθηκε με τον Άσαντ και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της συριακής κυβέρνησης.

Αυτή η επίσκεψη του κορυφαίου διπλωμάτη του Πεκίνου ήταν μια πρώιμη ένδειξη της σοβαρότητας της Κίνας για την ενίσχυση των δεσμών με τη Συρία, παρά τη συνεχιζόμενη επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στο κράτος.

Κατά την επίσκεψή του στη Συρία, ο Wang τόνισε τη σθεναρή αντίθεση της κυβέρνησής του στην ατζέντα της «αλλαγής καθεστώτος» που υποστηρίζεται από το εξωτερικό και στοχεύει την κυβέρνηση Άσαντ. Το Πεκίνο πλαισιώνει την στάση του υπέρ του Άσαντ στο πλαίσιο της υποστήριξης της κυριαρχίας της Συρίας ως ανεξάρτητου έθνους-κράτους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 ετών πολέμου στη Συρία, η Κίνα διατήρησε τέσσερις βασικές πεποιθήσεις σχετικά με τη σύγκρουση: Πρώτον, ότι ο συριακός λαός πρέπει να καταλήξει σε μια πολιτική λύση. Δεύτερον, πως μια πολιτική μετάβαση στη Συρία είναι απαραίτητη. Τρίτον, ότι οι κορυφαίες προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη συμφιλίωση και την ενότητα σε εθνικό επίπεδο. και τέταρτον, πως η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να βοηθήσει τη Συρία.

Το BRI, αν και ξεκίνησε και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους, είναι τελικά ένα πολυεθνικό έργο που περιλαμβάνει δεκάδες χώρες, πολλές από τις οποίες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και διασυνδέονται με τη Συρία μέσω ιστορίας, θρησκείας, πολιτισμού και οικονομίας – σε παρελθόν και παρόν.

Ένα τέτοιο παγκόσμιο έργο είναι απίθανο να σταματήσει λόγω μιας εγχώριας κυβέρνησης των ΗΠΑ που θέλει να διαφεντέψει το εμπόριο χιλιάδες μίλια μακριά.

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και την Κίνα

Ένα άλλο θέμα που οδήγησε την κοινή ατζέντα Πεκίνου-Δαμασκού τα τελευταία χρόνια είναι η «εκστρατεία ασφαλείας» ή η «οδήγηση ειρήνευσης» της Κίνας στη Σιντζιάνγκ.

Η κυβέρνηση του Άσαντ καταδίκασε δημοσίως τις προσπάθειες της Δύσης να χρησιμοποιήσει τη δεινή θέση των Ουιγούρων με σκοπό τη δημιουργία μιας σφήνας μεταξύ της Κίνας και των χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Η Συρία, όπως και οι περισσότερες αραβο-ισλαμικές χώρες, έχει υπερασπιστεί το Πεκίνο απέναντι στις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις που ισχυρίζονται πως οι κινεζικές αρχές είναι ένοχες για «γενοκτονία» στο Xinjiang, όπου κατοικούν περίπου 12 εκατομμύρια Ουιγούροι, κυρίως μουσουλμάνοι.

Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι οι Ουιγούροι τζιχαντιστές ήρθαν από το Xinjiang στη Συρία για να πολεμήσουν τη συριακή κυβέρνηση στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και άλλων βίαιων εξτρεμιστικών ομάδων, η Δαμασκός και το Πεκίνο θεωρούν τους εαυτούς τους ως έχοντες κοινούς σκοπούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

Το 2017, ο πρεσβευτής της Συρίας στο Πεκίνο είπε ότι περίπου 5.000 τρομοκράτες από το Xinjiang μεταφέρθηκαν, κυρίως μέσω Τουρκίας, στη Συρία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Οι κινεζικές αρχές έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τους σκληραγωγημένους και κατηχούμενους εξτρεμιστές που δυνητικά επιστρέφουν στην Κίνα για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Ομοίως, το Πεκίνο απορρίπτει την άποψη των δυτικών κυβερνήσεων ότι ο Άσαντ είναι ένοχος για σοβαρά εγκλήματα. Η ηγεσία της Κίνας πιστεύει πως η συριακή κυβέρνηση αξίζει επαίνους για τον αγώνα της ενάντια στις δυνάμεις που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Άσαντ και την κυβέρνησή του.

Όταν ο Γουάνγκ βρισκόταν στη Συρία το περασμένο καλοκαίρι, είπε ότι «θα πρέπει να γίνει σεβαστός ο ηγετικός ρόλος της συριακής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο έδαφός της, τα σχέδια πρόκλησης εθνοτικών διαιρέσεων με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας πρέπει να αντιταχθούν και η θυσία και η συμβολή της Συρίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να αναγνωριστεί».

Το μέλλον της σινο-συριακής σχέσης

Επί του παρόντος, στις ΗΠΑ υπάρχει ισχυρή υποστήριξη και από τις δύο πλευρές του πολιτικού διαδρόμου της Ουάσιγκτον για αυστηρές κυρώσεις από την εποχή Τραμπ στη Δαμασκό. Στην πραγματικότητα, φέτος, η κυβέρνηση του Μπάιντεν δέχτηκε δικομματική πίεση να εντείνει την επιβολή του νόμου του Καίσαρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Δεδομένης της υπάρχουσας πόλωσης και εχθρότητας στη γεωπολιτική της Δυτικής Ασίας, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ουάσιγκτον να άρει τον νόμο του Καίσαρα στο άμεσο μέλλον. Τελικά, αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ πιθανότατα θα συνεχίσουν να στοχεύουν την οικονομία της Συρίας με εξοντωτικές κυρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δαμασκός έχει όλους τους λόγους στον κόσμο να ακολουθήσει στρατηγικές που μπορούν να τη βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά που προκαλείται από τον οικονομικό πόλεμο της Ουάσιγκτον.

«Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση του αντίκτυπου των κυρώσεων του Καίσαρα», είπε ο Δρ Τζόσουα Λάντις, επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, σε συνέντευξή του πέρυσι στο The Cradle.

«Στο Ιράν, η Κίνα το έχει κάνει αυτό», εξήγησε ο Landis. «Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες καταστράφηκαν από τις κυρώσεις, έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά, κυρίως επειδή η Κίνα αγοράζει ξανά ιρανικό πετρέλαιο. Η Κίνα είναι το εργαστήριο του κόσμου, ώστε να μπορεί να προμηθεύει τα περισσότερα από τα αγαθά που χρειάζεται η Συρία. Η Κίνα είναι επίσης αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Καθώς οι ΗΠΑ απαγορεύουν όλο και περισσότερο στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με κινεζικές εταιρείες, η Κίνα έχει μεγαλύτερο κίνητρο να τιμωρεί τις ΗΠΑ παραβιάζοντας τις κυρώσεις σε χώρες όπως το Ιράν και η Συρία».

Τώρα που η Συρία έχει ενταχθεί στο BRI, είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι οι Κινέζοι θα διαδραματίσουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις στρατηγικές της Συρίας για να αντέχει τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ.

Οι πιθανότητες είναι καλές ότι, όσο περνά ο καιρός, η γεωπολιτική και γεωοικονομική αξία της Κίνας και της Συρίας μεταξύ τους μόνο θα διευρυνθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail