Η ελληνική κυβέρνηση έτοιμη να παραδώσει στον Ερντογάν Αρμένιο φιλέλληνα διανοούμενο φυγά;

Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον Τουρκο-αρμένιο συγγραφέα και γλωσσολόγο Sevan Nişanyan, ο οποίος ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε η σύζυγός του στο Twitter, λέγοντας ότι ο διανοούμενος αντιμετωπίζει απέλαση.

Ο Nişanyan, του οποίου η άδεια παραμονής δεν ανανεώθηκε από την Ελλάδα και στη συνέχεια κηρύχθηκε «persona non grata» από την Αθήνα τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη στην ελληνική αστυνομία και θα οδηγηθεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα, έγραψε η Ira Tzourou το Σάββατο στο Twitter.

Ο 66χρονος Nisanyan ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετά τη φυγή του από τουρκική φυλακή, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης με την κατηγορία της παραβίασης διάφορων ζωνών νομοθεσίας, μεταξύ άλλων κατηγοριών, αναφέρει το ahvalnews.com.

Τουρκικό δικαστήριο το 2014 καταδίκασε τον Nisanyan σε 17 χρόνια φυλάκιση για εννέα διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων 13 μήνες για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ . Τρία χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας και γλωσσολόγος ανακοίνωσε στο Twitter ότι διέφυγε στη γειτονική Ελλάδα.

Ένα ελληνικό δικαστήριο τη Δευτέρα θα αποφασίσει πού θα απελαθεί ο Nişanyan, είπε η σύζυγός του.

Ο Nişanyan αναγνωρίζεται για το ετυμολογικό του τουρκικό λεξικό και τους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Ο γλωσσολόγος έγινε μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στην Τουρκία μετά τη δημοσίευση ενός βιβλίου με τίτλο "The Wrong Republic", το οποίο αμφισβήτησε τα ταμπού σχετικά με την Τουρκική Δημοκρατία και τον ιδρυτή της, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το συγγραφικό έργο και τη φιλελληνική πορεία του Nişanyan δημοσιεύονται στη Wikipedia όπως η αναστήλωση ουσιαστικά ενός έρημου ελληνικού χωριού στη δυτική Μικρασία.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail