Μαχάτμα Γκάντι: ο άνθρωπος που νίκησε μια αυτοκρατορία με ηθική και ευφυΐα

Στις 30 Ιανουαρίου 1948 δολοφονήθηκε ο Μαχάτμα Γκάντι. Δεν ήταν ο πρώτος, ούτε θα ήταν ο τελευταίος, αλλά ο Γκάντι είναι σίγουρα ο πιο διάσημος από τους φιλειρηνικούς πολιτικούς του κόσμου.

Βαγγέλης Χωραφάς

Ο Μαχάτμα Γκάντι οδήγησε το κίνημα ανεξαρτησίας της Ινδίας στις δεκαετίες του 1930 και του '40 μιλώντας χαμηλόφωνα και αντιμετωπίζοντας τους Βρετανούς αποικιοκράτες με συγκλονιστικές ομιλίες και μη βίαιη διαμαρτυρία. Για τις διώξεις και τα επιτεύγματα του, θεωρείται μεταξύ των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα και παραμένει σεβαστός στην Ινδία ως πατέρας του έθνους.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, λένε οι ιστορικοί, ο Γκάντι απέδειξε ότι ένας άνθρωπος έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει μια αυτοκρατορία, χρησιμοποιώντας τόσο την ηθική όσο και την ευφυΐα.

Άλλοι πολιτικοί που αντιστάθηκαν ειρηνικά, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα της δεκαετίας του 1960 και ο Δαλάι Λάμα του Θιβέτ, έχουν μιμηθεί τις μεθόδους του εδώ και χρόνια, κλονίζοντας τη δυναμική της παγκόσμιας πολιτικής.

Η Ινδία απέκτησε τελικά πλήρη ανεξαρτησία το 1947 όταν ο Γκάντι ήταν 78 ετών. Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι αυτό δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη θεμελίωση του κινήματος αντίστασης που έχτισε στην Ινδία τις δεκαετίες του 1920 και του 30.

Δύο χρόνια μετά την Ινδία, την 1η Οκτωβρίου 1949 ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Σήμερα αντίπαλοι, αλλά στο μέλλον η Κίνα και η Ινδία θα καθορίσουν αν ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Ασίας. Ο Γκάντι και ο Μάο έθεσαν τις βάσεις για αυτή την εξέλιξη.

Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο να βάζεις μαζί τους δύο μεγάλους άνδρες φαινομενικά αντίθετων κατευθύνσεων. Ο Γκάντι, ένας απόστολος της μη βίας, και ο Μάο, ένας υπέρμαχος της ένοπλης επανάστασης ή του λαϊκού πολέμου. Ο Γκάντι, ένας ασκητής που παραιτήθηκε από κάθε κρατική εξουσία, και ο Μάο, ο Μεγάλος Τιμονιέρης, που άσκησε την εξουσία για 26 χρόνια στην Κίνα.

Αλλά στον πυρήνα, και οι δύο ήταν πρωτότυποι στοχαστές, ο καθένας στον τομέα του, απαράμιλλοι εμψυχωτές μαζικών κινημάτων, ενώ και οι δύο απελευθέρωσαν με επιτυχία τις τεράστιες χώρες τους και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τον ζυγό της ξένης κυριαρχίας και σκλαβιάς. Δύο διαφορετικοί δρόμοι αλλά μια κοινή κατάληξη.

Ο Γκάντι είναι εδώ. Η πορεία της Ινδίας τον 21ο αιώνα θα το επιβεβαιώνει.

+ + + + +

O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (facebook.com/vangelis.chorafas).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail