Ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων - Τέλος στο πιστοποιητικό ΤΑΠ

Η γραφειοκρατία και τα δεκάδες πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων δυσκολεύουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων με τους πολίτες εκτός από χρόνο να χάνουν και χρήμα ή να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.   

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ωστόσο, σταδιακά μεν αλλά σταθερά, η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων, όπως την κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομικών και τη ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής.

Μιλώντας στο 39ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Στ. Πέτσας ανακοίνωσε την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης.

Την ίδια στιγμή ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, και ότι εντός του έτους θα ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι κληρονομιές και οι άτυπες δωρεές. 

Όπως είπε το τελευταίο 10ήμερο υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων. Ειδικότερα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ

- Καταργείται το πιστοποιητικο περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και σήμερα εκκρεμούν περισσότερες από 4.000 βεβαιώσεις ΤΑΠ. Οι πολίτες στην καλύτερη περίπτωση περιμένουν από έναν και στην χειρότερη έως και 9 μήνες για να εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε ότι η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική πιστοποιητικοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις έχει μεταβάλει σε πραγματικό "Γολγοθά" και ζήτησε και κατάργηση πιστοποιητικών όπως για το ΤΑΠ.

- Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών. Τέλος στις επισκέψεις στην εφορία για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς τόσο για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία Εντός του 2022 οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου Σύμφωνα με το σχεδιασμό ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται: 

Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις.

Δηλώσεις με αίτημα αναβολής φορολογίας.

Δηλώσεις που υποβάλλονται για τη σύνταξη συμβολαίου δωρεάς αιτία θανάτου καθώς και για τη διόρθωση ή επανάληψη συμβολαίου.

Δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις.

Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς τους δικαιούχους της Β' και Γ' κατηγορίας.

Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς δικαιούχους της Α' κατηγορίας, όταν ο φόρος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%.

Δηλώσεις δωρεάς ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.

Δηλώσεις που υποβάλλονται μονομερώς από το δωρεοδόχο.

Δηλώσεις δωρεάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται στον ψιλό κύριο που έχει ήδη υπαχθεί σε φόρο για την ψιλή κυριότητα και αποκτά και την επικαρπία, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.

- Ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής. Επίσης όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Πιτσιλής έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιo.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ καταργείται τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail