Η υποστήριξη της Ουκρανίας από την Τουρκία έχει σημάνει συναγερμό στη Ρωσία

Freepen.gr -
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας έχουν γίνει σημείο ανάφλεξης στις συνεχιζόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, ανέφερε το Σάββατο η Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χτύπημα της Ουκρανίας εναντίον ενός D-30 howitzer που χρησιμοποιήθηκε από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας την 26η Οκτωβρίου, θεωρήθηκε από τη Μόσχα ως «άλλο ένα μήνυμα ότι η Ουκρανία ενισχύει το οπλοστάσιό της για να αλλάξει ενδεχομένως την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Ενώ η Ουκρανία έχει λάβει όπλα, όπως αντιαρματικούς πυραύλους των ΗΠΑ Javelin, τους τελευταίους μήνες, εν μέσω έξαρσης των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, είναι η «λιγότερο διαφημισμένη υποστήριξη από την Τουρκία» της Ουκρανίας που «έχει σημάνει συναγερμό στη Μόσχα».

Η Τουρκία πούλησε στην Ουκρανία τα TB2 χωρίς όρους για τον τρόπο χρήσης τους. Λίγο μετά την επίθεση της 26ης Οκτωβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι: «Αν ένα κράτος τα αγοράζει αυτά από εμάς, δεν είναι πλέον τουρκικό προϊόν».

«Ίσως το παρήγαγε η Τουρκία, αλλά ανήκει στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Τουρκία για αυτό».

Η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν επίσης να κατασκευάσουν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ουκρανικό έδαφος.

«Νομίζω ότι, φυσικά, αυτό δημιουργεί εντελώς διαφορετικές συνθήκες για εχθροπραξίες», δήλωσε στην Post ο Serhiy Zgurets, ουκρανός στρατιωτικός εξαγωγέας. «Είναι ένα στοιχείο συναισθηματικής και πραγματικής επιρροής στον εχθρό».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Δεκεμβρίου με τον Τούρκο ομόλογό του Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραπονέθηκε για τη χρήση αυτών των τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία.

«Αυτά είναι εντελώς δυσάρεστα νέα για τους Ρώσους, γιατί πρόκειται για μια δραματική αύξηση των δυνατοτήτων μάχης», δήλωσε ο Oleksiy Arestovych, στρατιωτικός blogger στο Κίεβο. «Η Ουκρανία αποκτά αυτό που θεωρείται «εφαρμογή που αλλάζει το παιχνίδι - game-changing app».

Ο Ρομπ Λι, Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, σημείωσε ότι ενώ ορισμένες άλλες χώρες του ΝΑΤΟ είναι επιφυλακτικές σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, η Τουρκία είναι ένας «μπαλαντέρ».

Ο Sinan Ulgen, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η υποστήριξη της Άγκυρας στο Κίεβο αποτελεί μέρος μιας «λεπτής και δύσκολης πράξης εξισορρόπησης» λόγω της σχέσης της Τουρκίας με τη Ρωσία. Αυτή η σχέση έχει «στοιχεία συνεργασίας αλλά επίσης ανταγωνισμού και άμιλλας».

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 από τη μία πλευρά, αλλά από την άλλη, δεν υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Επίσης, εάν η Ουκρανία και η Ρωσία όντως πάνε σε πόλεμο, τα ουκρανικά TB2 δεν είναι πιθανό να «αλλάξουν το παιχνίδι» όπως ήταν σε μάχες στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Εάν η Ουκρανία πολεμήσει με τη Ρωσία, η Ρωσία θα την καταστρέψει», είπε ο Λι. «Η Ρωσία θα μπορούσε να τα καταρρίψει, ή ακόμη και πριν από αυτό, μπορεί να καταστρέψει τα αεροδρόμια όπου επιχειρούν τα TB2 ή να καταστρέψουν τον σταθμό ελέγχου εδάφους».

«Τα TB2 δεν αντιμετώπισαν ποτέ ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας όπως αυτό που έχει η Ρωσία».

* πληροφορίες ahvalnews.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail