Η Ιαπωνία κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα Ουκρανία για το ΝΑΤΟ

Η ιαπωνική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Fumio Kishida, στρατιωτικοποιεί τη χώρα από τον περασμένο Οκτώβριο κατά παράβαση του άρθρου 9 του ιαπωνικού Συντάγματος. Το άρθρο 9 ορίζει ότι «[η Ιαπωνία φιλοδοξεί] ειλικρινά για μια διεθνή ειρήνη βασισμένη στη δικαιοσύνη και την τάξη, ο ιαπωνικός λαός αποκηρύσσει για πάντα τον πόλεμο ως κυρίαρχο δικαίωμα του έθνους και την απειλή ή τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης διεθνών διαφορών. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της προηγούμενης παραγράφου, οι χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις, καθώς και άλλες πολεμικές δυνάμεις, δε θα διατηρηθούν ποτέ».

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ιαπωνία δε δημιούργησε ποτέ μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη ανάλογη της παγκόσμιας σημασίας της χώρας, ούτε άλλα μέσα πολέμου, καθώς το δικαίωμα στον πόλεμο δεν αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα. Ωστόσο, ο Kishida συνεχίζει τη γραμμή των προηγούμενων πρωθυπουργών και μελών του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι έχουν παραβιάσει τη ρήτρα ειρήνης στο Σύνταγμα με πολλούς τρόπους.

Η Ιαπωνία έχει εδώ και καιρό μια Δύναμη Αυτοάμυνας 300.000 στρατιωτών - δηλαδή περισσότερο από των 240.000 ενεργό και εφεδρικό προσωπικό του γαλλικού στρατού (χωρίς τις παραστρατιωτικές δυνάμεις) και τις 231.000 ενεργό και εφεδρικό προσωπικό του βρετανικού στρατού. Αυτό είναι επιπλέον των όπλων που είναι συγκρίσιμα με πολλούς δυτικοευρωπαϊκούς στρατούς. Το ιαπωνικό ναυτικό υπερβαίνει κατά πολύ τα εθνικά ύδατα, ειδικά όταν θυμόμαστε πως ένα ιαπωνικό πολεμικό πλοίο απέπλευσε πρόσφατα από τα αμφισβητούμενα νησιά Spratly στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ένα ζήτημα που η Ιαπωνία δεν αμφισβητεί.

Σε δήλωσή του, ο Kishida αναγνώρισε την πιθανότητα πυραυλικών επιδρομών εναντίον στρατιωτικών στόχων σε γειτονικές χώρες, αλλά δε διευκρίνισε αν εννοούσε τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα ή τη Ρωσία. Κάνοντας υπαινιγμούς για απειλές, χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι η ακριβής απειλή, η κυβέρνηση Kishida σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αμυντικών δαπανών για το οικονομικό έτος 2022/2023. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας, που συνήθως δεν υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ της χώρας, θα διπλασιαστεί τώρα και θα ανέλθει στο 2%. Τρομακτικά, αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση των πυραύλων κρουζ, ώστε το βεληνεκές να μπορεί να φτάσει σε γειτονικές χώρες.

Τη νέα χρονιά, το Τόκιο φιλοξενεί το 4ο QUAD Summit (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία). Ο οργανισμός QUAD μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος ενός ΝΑΤΟ Ινδο-Ειρηνικού που στοχεύει κατά της Κίνας ειδικότερα, αλλά ενδεχομένως και εναντίον των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση Kishida ενίσχυσε ιδιαίτερα τους στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ινδία.

Στα τέλη του 2021, η Ουάσιγκτον και το Τόκιο συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Kishida και ο Αυστραλός ομόλογός του Scott Morrison υπέγραψαν ένα έγγραφο για τη σημαντική ενίσχυση και διευκόλυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η Συμφωνία Αμοιβαίας Πρόσβασης προβλέπει τη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας και τη δυνατότητα να μοιράζονται η μια την στρατιωτική υποδομή της άλλης. Η Ιαπωνία έχει επίσης μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά το Τόκιο θέλει να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες ευθυγραμμισμένες με το ΝΑΤΟ και σύμμαχες χώρες του, ιδιαίτερα τη Βρετανία.

Το Τόκιο θέλει οι παγκόσμιοι ηγέτες να πιστεύουν πως η τρέχουσα στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας είναι μια φυσική και νόμιμη διαδικασία. Η Ουάσιγκτον και οι χώρες του ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας με την ελπίδα να οπλίσουν τη χώρα ενάντια στον παραδοσιακό της αντίπαλο, την Κίνα.

Ωστόσο, είτε εσκεμμένα είτε όχι, και πιθανότατα το τελευταίο, με την στρατιωτικοποίηση και το άνοιγμα της Ιαπωνίας σε δυνάμεις ευθυγραμμισμένες με το ΝΑΤΟ, φέρνει το μπλοκ στις ανατολικές ακτές της Ρωσίας. Η Ιαπωνία εξακολουθεί να αμφισβητεί τη ρωσική κυριαρχία στα τέσσερα νοτιότερα νησιά Κουρίλ και υπενθυμίζεται ότι παρόλο που η Ιαπωνία και η Σοβιετική Ένωση τερμάτισαν την επίσημη εμπόλεμη κατάσταση με την Κοινή Διακήρυξη Σοβιετικής Ενωσης - Ιαπωνίας του 1956, δεν υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης. Καθώς η Ρωσική Ομοσπονδία είναι το διάδοχο κράτος της Σοβιετικής Ένωσης, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει ακόμη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Μόσχας και Τόκιο.

Αν και είναι απίθανο η Ιαπωνία και η Ρωσία να πολεμήσουν για τα νησιά στην παρούσα κατάσταση, με το να αλλάξει το περιφερειακό status quo, το Τόκιο ανοιγόμενο σε ναυτικά ευθυγραμμισμένα με το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να γίνει ανοιχτά εχθρικό προς τη Ρωσία. Εάν ο Kishida συνεχίσει σε αυτόν το δρόμο, κινδυνεύει να μετατρέψει την Ιαπωνία σε ένα σκηνικό του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιείται για να αμφισβητήσει και να ανταγωνιστεί τη Ρωσία χωρίς κέρδη ή πλεονεκτήματα, αλλά μάλλον μόνο αρνητικά, με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στην Ουκρανία, τη Λιθουανία και τη Γεωργία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail