Οι Δημοκρατικοί εισάγουν νέο νομοσχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Collage: intellinews.com
Για άλλη μια φορά, οι φήμες για την ύπαρξη ρωσικού σχεδίου εισβολής στην Ουκρανία ωθούν τους Αμερικανούς νομοθέτες να εφαρμόσουν ριζικά μέτρα κατά της Μόσχας. Αυτή τη φορά, ένα νέο νομοσχέδιο απειλεί να επιβάλει ακόμη περισσότερες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία στο όνομα της υπεράσπισης της ουκρανικής κυριαρχίας. Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την αναζήτηση ειρηνικής λύσης στην κρίση στην Ανατολική Ευρώπη.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατα, οι Δημοκρατικοί νομοθέτες εισήγαγαν ένα νέο νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ με στόχο την επιβολή «ακρωτηριαστικών κυρώσεων» στη Ρωσία -κυρίως στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα- σε περίπτωση παραβίασης ή εχθρικής δραστηριότητας κατά της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας. Το νομοσχέδιο είχε τον τίτλο «Πράξη για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας του 2022» και εισήχθη από τον Bob Menendez, τον Δημοκρατικό του Νιου Τζέρσεϊ που προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Το έργο ουσιαστικά συνίσταται στην πρόταση μέτρων που απενεργοποιούν πλήρως τη ρωσική οικονομική δραστηριότητα, επηρεάζοντας τον τραπεζικό τομέα, τις μεγάλες εταιρείες και, σε προσωπικό επίπεδο, στρατιωτικούς, πολιτικούς και εξέχοντες γραφειοκράτες. Μέτρα θα επιβληθούν και στη ρωσική βιομηχανία, με στόχο την υπονόμευση των εξαγωγών και την πρόκληση οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Οι διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές θα επηρεαστούν επίσης, βλάπτοντας τη χρήση του συστήματος SWIFT στη Ρωσία. Με άλλα λόγια, το νέο νομοσχέδιο έχει ως δημόσιο στόχο την πλήρη καταστροφή των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων στη Ρωσία, εάν η Μόσχα παραβιάσει την ουκρανική κυριαρχία.

Εκτός από την προσπάθεια να βλάψει τη Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο, το νομοσχέδιο θεσπίζει επίσης ένα προσωρινό μέτρο για την παροχή 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε «συμπληρωματική έκτακτη βοήθεια ασφαλείας» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Προτείνονται επίσης ορισμένα μέτρα ώστε η Ουάσιγκτον να δράσει πιο ενεργά στον αγώνα κατά της «ρωσικής παραπληροφόρησης», καθώς και να ενισχύσει τους δεσμούς με περιφερειακούς εταίρους των ΗΠΑ στην Ουκρανία που καταπολεμούν την υποτιθέμενη «ρωσική επιθετικότητα».

Στην πραγματικότητα, αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια τολμηρή και πολεμική πρόταση για τις ΗΠΑ να πάρουν οπωσδήποτε το μέρος της Ουκρανίας στις περιφερειακές αντιπαλότητες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Οι Δημοκρατικοί φαίνεται να θέλουν η χώρα τους να ποντάρει σε μια πολιτική ολοκληρωτικής και απεριόριστης αντίθεσης στη Ρωσία. Είναι ένα βήμα για την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την τρέχουσα πολιτική της στο ουκρανικό ζήτημα, η οποία συνίσταται στη «χρήση» του Κιέβου ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην Ανατολική Ευρώπη και να υιοθετήσει μια πιο ριζοσπαστική πολιτική για την υπεράσπιση της Ουκρανίας και σε πλήρη αντίθεση με τη Ρωσία, που δεν είναι ανοιχτή για διάλογο. Αναμφίβολα, αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης μιας εξαιρετικά επικίνδυνης και αντιδιπλωματικής ρωσοφοβικής νοοτροπίας, η οποία θα μπορούσε να αρχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική εξωτερική πολιτική σύντομα.

Το νομοσχέδιο ήρθε μόλις μια ημέρα μετά τις συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών εκπροσώπων στην Ελβετία. Λαμβάνοντας υπόψη πως η προσπάθεια επίλυσης της ουκρανικής υπόθεσης μέσω διπλωματικού διαλόγου δεν ήταν παραγωγική, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να εκμεταλλεύονται την στιγμή για να προωθήσουν μια ατζέντα αυστηρότερων αντιρωσικών μέτρων. Κάποια πρόσφατα λόγια του Μενέντεζ υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα: «Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει μια διπλωματική οδό προς τα εμπρός αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη για να αποφύγει μια άλλη αιματηρή κλιμάκωση στην Ουκρανία, δε βρίσκω ελάχιστο λόγο να πιστεύω ότι ο Πούτιν διαπραγματεύεται καλή τη πίστη ούτε πιστεύω πως απέκτησε σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει εδώ δεν είναι μια προσπάθεια εκ μέρους των Δημοκρατικών να πιέσουν τη Ρωσία να αποδεχθεί τους όρους του ΝΑΤΟ, αλλά μάλλον μια προσπάθεια για μια μη ειρηνική και μη διπλωματική επίλυση του αιτήματος. Οι νομοθέτες που πρότειναν αυτό το νομοσχέδιο θέλουν απλώς να πιέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάσει μια καταναγκαστική και πολεμική λύση στην ουκρανική κρίση. Ο στόχος είναι απλώς να κάνει την Ουάσιγκτον να προσπαθήσει ανοιχτά να προκαλέσει οικονομική και κοινωνική κατάρρευση στη Ρωσία.


Εάν το νομοσχέδιο ερμηνευθεί με ειλικρίνεια και τα μέτρα που προτείνονται σε αυτό εφαρμοστούν μόνο σε ένα πιθανό σενάριο ρωσικής εισβολής, το νόημά του θα είναι πρακτικά μηδενικό, αφού, προφανώς, τέτοιο «σχέδιο εισβολής» δεν υπάρχει και η Μόσχα θα είχε, στην προκειμένη περίπτωση, ανοσία σε καταναγκαστικά μέτρα. Ωστόσο, πρόσφατα το ΝΑΤΟ θεώρησε τις δραστηριότητες της Μόσχας στο ίδιο το ρωσικό έδαφος ως «απειλή» για την Ουκρανία - και αυτό εγείρει μια σοβαρή ανησυχία. Το πρόβλημα εδώ είναι τι θα ερμηνεύσουν οι Αμερικανοί ως «παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας» - και αν οι ρωσικές εσωτερικές δραστηριότητες κοντά στα δυτικά σύνορα θα θεωρηθούν έτσι.

Πράγματι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο προτείνεται από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι είναι το πολιτικό κόμμα που ιστορικά έχει συνδεθεί περισσότερο με ιδεολογικές ατζέντες για την υπεράσπιση της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας. Ο Μπάιντεν, παρόλο που είναι Δημοκρατικός, αναγκάζεται να λάβει πιο ρεαλιστικές ενέργειες λόγω της τρέχουσας υλικής κατάστασης στις ΗΠΑ, αλλά η πίεση από το κόμμα του είναι να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να πνίξει τη Ρωσία και όλους τους γεωπολιτικούς εχθρούς των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει μεγάλη στρατηγική αξία σε αυτό, μόνο ιδεολογική δέσμευση. Μένει να δούμε αν ο Μπάιντεν θα υποκύψει στις πιέσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail