Νέα στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αλβανία με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας

Photo: defensenews.com
Σε πρόσφατη συνέντευξη, ένας πρώην πράκτορας της CIA ανέφερε ότι η χώρα του ανοίγει μια στρατιωτική βάση στην Αλβανία για να περιορίσει την Κίνα. Μια μονάδα αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βαλκανική χώρα έχει ως κύριο στόχο της να σταματήσει κάθε μορφή προσέγγισης μεταξύ Τιράνων και Πεκίνου, μετατρέποντας την Αλβανία σε έναν απλό περιφερειακό δορυφόρο των συμφερόντων της Ουάσιγκτον.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (γνωστή με το ακρωνύμιο, EUCOM) ανακοίνωσε πως ίδρυσε ένα νέο αρχηγείο στα Βαλκάνια - μια μονάδα ειδικών επιχειρήσεων με έδρα την Αλβανία, η οποία θα αποτελούσε μέρος μιας συνολικής προσπάθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αύξηση της δυναμικότητας των δυτικών δυνάμεων να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή αυτή, που συνήθως είναι τεταμένη από διάφορες συγκρούσεις με ιστορικές ρίζες. Η μονάδα θα είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Αλβανίας, καθώς και για την στρατηγική πρόσβαση σε βασικά βαλκανικά στρατιωτικά κέντρα.

Σχολιάζοντας την υπόθεση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Sputnik, ο πρώην πράκτορας της CIA Ρέι ΜακΓκόβερν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να ανοίξει μια στρατιωτική βάση στην περιοχή «επειδή [οι ΗΠΑ] μόλις έμαθαν πως η Αλβανία είναι στενός σύμμαχος των Κινέζων κομμουνιστών». Υπό αυτή την έννοια, ο σκοπός αυτής της νέας ενότητας θα ήταν να υπονομεύσει την κινεζική επιρροή στην περιοχή και να αποτρέψει την προσέγγιση μεταξύ Τιράνων και Πεκίνου, με ελάχιστο ή καθόλου πραγματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Αναλύοντας την πρόσφατη ιστορία της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Αλβανίας, είναι πραγματικά δυνατό να δούμε μια σημαντική αύξηση της διμερούς εταιρικής σχέσης. Σε μια πρόσφατη έκθεση του Balkan Investigative Reporting Network (μια φιλοδυτική ΜΚΟ των Βαλκανίων), εντοπίστηκαν τουλάχιστον 135 έργα συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Αλβανίας των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 36 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Τα έργα λειτουργούν στους πιο διαφορετικούς τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία, η πληροφορική, η μεταλλουργία, η εξόρυξη, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές κι η ασφάλεια μεταξύ άλλων. Ένα από τα έργα που αντιπαθούν περισσότερο στη Δύση είναι η συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας με την Huawei, μια κινεζική εταιρεία που έχει γίνει στόχος θεωριών συνωμοσίας και ψευδών ειδήσεων που προωθούνται από την Ουάσιγκτον, η οποία την κατηγορεί για κατασκοπεία και κλοπή δεδομένων υπέρ του Πεκίνου.

Εκτός από την οικονομική συνεργασία, το Πεκίνο και τα Τίρανα έχουν επίσης επεκτείνει τους δεσμούς πολιτιστικής συνεργασίας, με αύξηση των αμοιβαίων εκπαιδευτικών και επιστημονικών έργων. Πράγματι, η πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία είναι βασικό στοιχείο της κινεζικής διπλωματίας, με το Πεκίνο να προσπαθεί να επικοινωνήσει με άλλα κράτη μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και ακαδημαϊκών επαγγελματιών - και αυτό δε διαφέρει στην τρέχουσα αλβανική περίπτωση. Με την ίδια έννοια, πρέπει να αναφερθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό στη διπλωματία υγείας με τη βαλκανική χώρα, στέλνοντας εμβόλια και ιατρικό εξοπλισμό με χαμηλό κόστος, κάτι που ήταν θεμελιώδες για την Αλβανία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Όλα αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη το κινεζικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας ανάπτυξης για τις αναδυόμενες χώρες. Η αναζήτηση για την απόκτηση νέων εταίρων μεταξύ των αναδυόμενων κρατών έχει ήδη γίνει κεντρική πτυχή της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής, ενισχύοντας τα έργα συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Η Κίνα δεν κάνει καμία «καλοσύνη» ή «φιλανθρωπία» με αυτό το είδος συμπεριφοράς, αλλά μια πραγματική επένδυση: για το Πεκίνο, είναι κερδοφόρο να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αναδυόμενες χώρες, ενσωματώνοντας το BRI, έτσι ώστε στο μέλλον η Κίνα να μπορεί να μειώσει μέρος της βιομηχανικής της παραγωγής (εκπληρώνοντας τους οικολογικούς της στόχους) και να εκμεταλλευτεί τα ξένα αγαθά που θα φτάσουν στη χώρα μέσω της πλατφόρμας.

Τον Οκτώβριο, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι συναντήθηκαν σε μια σημαντική σύνοδο κορυφής στην οποία τόνισαν τις μεγάλες δυνατότητες της διμερούς συνεργασίας και συμφώνησαν να ενισχύσουν το διεθνές εμπόριο, με στόχο την ενσωμάτωση της Αλβανίας όλο και περισσότερο στο BRI. Είναι σαφές πως αυτοί οι δεσμοί αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω των αποτελεσμάτων αυτής της συνόδου κορυφής - και αυτό ακριβώς ανησυχεί την Ουάσιγκτον: η άφιξη του BRI στα Βαλκάνια.

Μπροστά σε αυτό το σενάριο, η αμερικανική στάση φαίνεται απλή: να εγκαινιαστεί μονάδα ειδικών δυνάμεων στην Αλβανία για να εκφοβίσει την αλβανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με την ασιατική χώρα. Οι ΗΠΑ φαίνεται να ενεργούν βιαστικά και είναι απρόθυμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε σημάδια αυξανόμενης κινεζικής επιρροής, απαντώντας σε στρατιωτικό επίπεδο σε μια ειρηνική εταιρική σχέση. Η Ουάσιγκτον φαίνεται αποφασισμένη να κάνει τα Τίρανα να συμμορφωθούν με ένα ρόλο περιφερειακού δορυφόρου αμερικανικών συμφερόντων.

Από τη μία πλευρά, η αμερικανική στάση φαίνεται ακόμη και παράλογη, καθώς δεν είναι σύνηθες μια χώρα να ανοίγει στρατιωτική βάση στο εξωτερικό απλώς και μόνο για να υπονομεύσει την οικονομική συνεργασία μεταξύ δύο άλλων κρατών. Από την άλλη πλευρά, αυτό είναι συνεπές με τις πρόσφατες εισβολές των ΗΠΑ κατά της Κίνας. Η Ουάσιγκτον φαίνεται απελπισμένη να σταματήσει την κινεζική ανάπτυξη με κάθε δυνατό τρόπο. Και για αυτό, είναι πρόθυμη ακόμη και σε ακραίες συμπεριφορές όπως αυτή.

Σε αυτό το σενάριο, για την Κίνα, δεν αλλάζει τίποτα. Η κινεζική διεθνής στάση συνήθως αγνοεί πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες, εστιάζοντας στην οικονομική συνεργασία. Το Πεκίνο θα συνεχίσει να προσπαθεί να ενσωματώσει τα Τίρανα στο BRI και θα εναπόκειται στην αλβανική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί τις ξένες επιβολές ή θα περιορίσει τις αμερικανικές συμπεριφορές και θα διασφαλίσει την εκπλήρωση των δικών της εθνικών στρατηγικών συμφερόντων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail