Μεγάλη συμφωνία Βρετανίας - Ουκρανίας για ναυπήγηση πυραυλακάτων και φρεγατών

φωτογραφία - υπουργείο Αμυνας Ουκρανίας
Freepen.gr - Το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε συμφωνία με τη Βρετανία για την εξασφάλιση κεφαλαίων άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη ναυπήγηση πυραυλακάτων και τον εκσυγχρονισμό του σημερινού του στόλου εν μέσω εντάσεων με τη γειτονική Ρωσία.

Το Verkhovna Rada ενέκρινε τη σύμβαση την Πέμπτη, με 275 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της κίνησης – πάνω από το απαιτούμενο όριο των 226 για απλή πλειοψηφία.

«Η συμφωνία παρέχει επίσημη υποστήριξη στην Ουκρανία με τη μορφή δανείων που δεν υπερβαίνουν το 1,7 δισεκατομμύρια λίρες ή το ισοδύναμο σε δολάρια ΗΠΑ [σχεδόν 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια] ή ευρώ», σύμφωνα με το Κοινοβουλευτικό Τμήμα Πληροφοριών.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Alexander Polishchuk είπε πως «οι διατάξεις της συμφωνίας-πλαισίου προβλέπουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων για την αγορά και την κοινή παραγωγή δύο ναρκαλιευτικών, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης και της συντήρησής τους».

Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία θα επιτρέψει «την από κοινού κατασκευή οκτώ πυραυλακάτων και φρεγατών, την παράδοση και τον εκσυγχρονισμό όπλων σε υπάρχοντα πλοία, τη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την κατασκευή ναυτικής υποδομής».

Λονδίνο και Κίεβο υπέγραψαν τη συνθήκη τον Νοέμβριο. Σε μια δήλωση, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας και ο ομόλογός του Αλεξέι Ρέζνικοφ ανέφεραν ότι οι δύο κυβερνήσεις «δεν επιθυμούν να είναι αντίπαλοι ή να επιδιώξουν με οποιονδήποτε τρόπο να περικυκλώσουν ή να υπονομεύσουν στρατηγικά τη Ρωσική Ομοσπονδία». 
 
*  πληροφορίες RT.com / Layla Guest
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail