Η Μόσχα δε θέλει μεσολάβηση με το Κίεβο, απλώς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την προηγούμενη πρότασή του να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κάτι που ώθησε τη Μόσχα να αρνηθεί για άλλη μια φορά ευγενικά την πρότασή του, αλλά να ενθαρρύνει την Άγκυρα να πείσει το Κίεβο να εφαρμόσει επιτέλους τις Συμφωνίες του Μινσκ. Την ίδια μέρα, το Axios ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ έκανε παρόμοια πρόταση κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Πούτιν τον Οκτώβριο, για να απορριφθεί επίσης ευγενικά.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freeepen.gr

Αυτές οι αλληλένδετες εξελίξεις υποδηλώνουν πως η Ρωσία δεν επιθυμεί πραγματικά καμία μεσολάβηση με την Ουκρανία, παρά μόνο την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ από τη γειτονική χώρα. Αυτή είναι άλλωστε η πρωταρχική ρίζα των προβλημάτων τους. Αυτές οι συμφωνίες κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο μετά την έγκριση σχετικού ψηφίσματος από το ΣΑΗΕ, ωστόσο η Ουκρανία συνεχίζει να αγνοεί τις νομικές της υποχρεώσεις. Αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι εντάσεις μεταξύ αυτών των δύο χωρών, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία υποψιάζεται ότι η αντιρωσική φατρία των μόνιμων στρατιωτικών, μυστικών υπηρεσιών και διπλωματικών γραφειοκρατιών των ΗΠΑ («βαθύ κράτος») σχεδιάζει να ωθήσει την Ουκρανία να προκαλέσει έναν τρίτο γύρο εχθροπραξιών του Εμφυλίου Πολέμου στο Ντονμπάς. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την παράδοση από την Αμερική πυραύλων κρούσης στην Ουκρανία υπό την κάλυψη των λεγόμενων «αντιπυραυλικών συστημάτων» ακριβώς όπως έχει προειδοποιήσει προηγουμένως η Ρωσία. Αυτές οι υποψίες συνιστούν την αδήλωτη πυραυλική κρίση που προκαλείται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Αφαιρώντας αυτό το πρόσχημα μέσω της καθυστερημένης εκπλήρωσης των Συμφωνιών του Μινσκ από την Ουκρανία, οι περιφερειακές εντάσεις θα εξατμιστούν τελικά και η σταθερότητα θα επέστρεφε στην ήπειρο. Δυστυχώς, η Ρωσία θεωρεί ότι η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Αμερικανού προστάτη της, γεγονός που εξηγεί γιατί το Κίεβο δεν το έχει κάνει ακόμη αυτό. Είναι εδώ όπου στενοί Ρώσοι εταίροι όπως το Ισραήλ και η Τουρκία θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να παίξουν ένα ρεαλιστικό ρόλο.

Αντί να προσφερθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καλό θα ήταν να ωθήσουν απαλά τον τελευταίο προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των διεθνών του υποχρεώσεων. Μόνο τότε θα μπορούσε μια πιθανή σύνοδος κορυφής μεταξύ των προέδρων τους να γίνει μια πολιτικά ρεαλιστική πιθανότητα. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, η Ουκρανία πρέπει είτε να αψηφήσει με γενναιότητα τον Αμερικανό προστάτη της είτε να ελπίζει ότι η επιρροή της αντιρωσικής φατρίας του «βαθέος κράτους» του τελευταίου θα εξασθενίσει σε σημείο που να μην προσπαθεί πλέον να σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία.

Δεν είναι σαφές ακριβώς τι βαθμό επιρροής, αν υπάρχει, το Ισραήλ και η Τουρκία ασκούν στην Ουκρανία. Αυτοί οι δύο είναι επίσης στενοί συνεργάτες της, αν και μένει να δούμε αν αυτό τους έχει εμποτίσει με κάποια σχετική επιρροή. Επιπλέον, οι αντίστοιχες σχέσεις τους με τις ΗΠΑ είναι επί του παρόντος περίπλοκες. Η Αμερική κατηγορεί την Τουρκία ότι προδίδει το πνεύμα του ΝΑΤΟ αγοράζοντας S-400 από τη Ρωσία, ενώ το Ισραήλ υποπτεύεται πως ο κορυφαίος σύμμαχός του συμβιβάζεται με τις ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Επομένως, και οι δύο έχουν λόγους και συμφέροντα να προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να αψηφήσει τις ΗΠΑ, αλλά μάλλον θα αρνηθεί να το κάνει και μόνο απτές κινήσεις προς την κατεύθυνση της τελικής εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία καταλήξουν άμεσα σε σχετική συμφωνία ως μέρος των συνομιλιών τους για την εγγύηση της ασφάλειας. Σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, το Ισραήλ και η Τουρκία μπορεί να ισχυριστούν μέσω των μέσων ενημέρωσης τους ότι έπαιξαν κάποιο ρόλο στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, ακόμη κι αν είναι υπερβολή να το πούμε αυτό.

Εάν θέλουν πραγματικά να αποδείξουν όχι μόνο την αξιοπιστία τους στη Ρωσία ως δύο από τους στενότερους εταίρους της, αλλά και τα οφέλη που θα μπορούσαν να φέρουν στη Μόσχα, τότε οι ηγεσίες τους θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ενθάρρυνση της Ουκρανίας να ακολουθήσει τη συνιστώμενη πορεία δράσης. Οι επίσημες δηλώσεις των εκπροσώπων τους σχετικά με την ανάγκη να εκπληρώσει το Κίεβο τις διεθνείς του υποχρεώσεις έναντι των Συμφωνιών του Μινσκ θα μπορούσαν επίσης να σηματοδοτήσουν τις θετικές προθέσεις τους με τρόπο που θα προσέλκυε την προσοχή και την έγκριση της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail