Πυρηνική ενέργεια για φτηνό ρεύμα εξετάζει η Σερβία

distelAPPArath / pixabay
Freepen.gr -
Η Σερβία χρειάζεται να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο για να εξασφαλίσει σταθερό ηλεκτρικό ρεύμα στο μέλλον, λέει ο υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας Νέναντ Πόποβιτς, προσθέτοντας ότι η πυρηνική ενέργεια είναι η πιο αξιόπιστη, φθηνότερη και καθαρή πηγή ενέργειας.

Απευθυνόμενος στη διεθνή σύνοδο κορυφής του Ντουμπάι για τις πυρηνικές τεχνολογίες την Τρίτη, ο Πόποβιτς είπε πως η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί κατά 50% τα επόμενα 15 χρόνια, μεταδίδει το πρακτορείο tanjug.rs.

"Οι σταθερές προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, την ανεξαρτησία και την ελευθερία κάθε χώρας. Η κατασκευή πυρηνικού σταθμού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξασφάλιση σταθερών και βιώσιμων προμηθειών", είπε ο Πόποβιτς.

Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του, ο Πόποβιτς είπε πως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι ανεπαρκείς ως υποκατάστατο της πυρηνικής ενέργειας, επειδή οι πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν 365 ημέρες το χρόνο, εξασφαλίζοντας σταθερή και φθηνή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Είπε ότι η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού θα ενίσχυε την απασχόληση, επειδή μια θέση εργασίας σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο δημιούργησε 10-15 θέσεις εργασίας σε συναφείς βιομηχανίες.

"Αυτές είναι θέσεις εργασίας που πληρώνονται πάνω από το μέσο όρο και μια ευκαιρία να κρατήσουμε τους νέους μηχανικούς μας στη Σερβία", είπε ο Πόποβιτς.

Τόνισε ακόμη πως αναμένει η Σερβία να συζητήσει το έργο με πιθανούς εταίρους για να εξασφαλίσει την καλύτερη τιμή και να αποκτήσει τις καλύτερες τεχνολογίες.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Πόποβιτς πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τη διοίκηση της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom για να συζητήσει την κατασκευή ενός κέντρου πυρηνικής τεχνολογίας στη Σερβία.

Είπε ότι η κατασκευή του κέντρου επρόκειτο να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2022 και πως η εγκατάσταση θα αποτελέσει σημαντική ώθηση στις ιατρικές δυνατότητες της Σερβίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ασθενείς με καρκίνο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail