Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ;

Freepen.gr - Το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ έχει γίνει δύσκολο να το πιστέψει κανείς εν μέσω προσέγγισης με καθεστώτα που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, εκφοβισμού μελών του ΝΑΤΟ και ισχυρισμών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την τρομοκρατία, έγραψε ο πολιτικός αναλυτής Hany Choraba για το Investigative Project on Terrorism.

«Το να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και να επιδιώκεις την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποθαρρύνει (τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) να κατευνάσει τους ορκισμένους εχθρούς της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Ρωσίας», είπε ο Choraba στο άρθρο, που αναπαράγεται από την Algemeiner την Τρίτη.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς οι δεσμοί της με τη Ρωσία έγιναν πιο στενοί. Περαιτέρω ένταση στις σχέσεις ήρθε καθώς η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία, επιτιθέμενη σε Κούρδους μαχητές που συμμάχησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και ενεπλάκη σε περιφερειακές διαμάχες με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η απόκτηση από την Τουρκία συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2019 παραμένει βασικό σημείο διαμάχης. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται πως οι πύραυλοι δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και αποτελούν απειλή για την αρχιτεκτονική του. Η αγορά ώθησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην υπηρεσία προμηθειών αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας το Δεκέμβριο του 2020.

Ο διάδοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, δεν κάλεσε τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία του περασμένου μήνα, σε ένδειξη του πόσο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις, καθώς και της κατάρρευσης της δημοκρατίας στην Τουρκία, είπε ο αναλυτής.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Νοέμβριο με τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν «όλες τις τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή» και τους παρέχουν όπλα για να δημιουργήσουν αστάθεια. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης τη βούλησή του να συνεργαστεί πιο στενά με τη Ρωσία και το Ιράν, δύο από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της Ουάσιγκτον. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως υποστηρίζει την τρομοκρατία τον περασμένο χρόνο, τόνισε ο Choraba.

Οι σχέσεις Δύσης - Τουρκίας έφτασαν σε χαμηλό σημείο αφού ο Ερντογάν κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα ως απάντηση στον Μπάιντεν που αναγνώρισε επίσημα τα γεγονότα του 1915 ως Γενοκτονία των Αρμενίων και ανακοίνωσε την απέλαση 10 πρεσβευτών που ζήτησαν την απελευθέρωση του φυλακισμένου φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα. Επτά από τους 10 πρεσβευτές ήταν εκπρόσωποι μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ο αναλυτής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια έκθεση τον Αύγουστο, «τονίζοντας τη σημασία των τουρκοαμερικανικών σε θέματα ασφάλειας και τον οικονομικό τομέα», πρόσθεσε. Το υπουργείο ανέφερε την Τουρκία ως «βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και κρίσιμο περιφερειακό εταίρο».

Ο Ερντογάν ήταν «προκλητικός» απέναντι στην απαίτηση της Ουάσιγκτον να μην αγοράσει όπλα από τη Ρωσία και αντιπαρατέθηκε με την Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, σχολίασε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail