Ο μυστηριώδης άνδρας που εξαφανίζει τα κειμήλια των ναζί

Υπάρχει ένας άνδρας στη Γαλλία, που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Άξελ, και αποφάσισε να ξεκινήσει μια σταυροφορία που είναι ταυτόχρονα μοναδική και αξιέπαινη—να κυνηγήσει τις ναζιστικές αντίκες.

Του Βαγγέλη Χωραφά

Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί φανατισμένοι συλλέκτες που λατρεύουν τη σβάστικα και έχουν την τάση να επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να εκθέσουν πραγματικά ναζιστικά κειμήλια στα σπίτια τους. Μερικές φορές χωρίς να λαμβάνουν πραγματικά υπόψη το ιστορικό βάρος που βαραίνει τη σβάστικα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Le Parisien, αυτός ο ανώνυμος κυνηγός που δρα στον κόσμο των κειμηλίων, του οποίου ούτε το όνομα ούτε η ηλικία είναι γνωστά, έχει αρχίσει να δρα εδώ και μερικούς μήνες στον χώρο των ναζιστικών αναμνηστικών. Όπως έκανε ο Σίμον Βίζενταλ με τους ίδιους τους Ναζί, ο Άξελ δίνει συμβουλές στην αστυνομία οδηγώντας, όταν το επιτρέπει η κατάσταση, στην απόσυρση ή ακόμα και την κατάσχεση των αντικειμένων πριν τεθούν σε δημοπρασία.

«Δεν είμαι Εβραίος», δήλωσε ο Άξελ, αλλά από τον Ιανουάριο 2021 ξοδεύει χρόνο και χρήμα παρακολουθώντας τις κινήσεις των οίκων δημοπρασιών ή των αντικειμένων που προσφέρονται προς πώληση από ιδιώτες, σε καθημερινή βάση. Στόχος είναι να εντοπιστούν τα ναζιστικά κειμήλια για να τα αναφέρει στις αρχές και να τους επιτρέψει να προσφύγουν σε νομικές λύσεις. Στη Γαλλία, στην πραγματικότητα, δεν απαγορεύεται η πώληση και η αγορά αντικειμένων που αντιπροσωπεύουν τον Αδόλφο Χίτλερ ή την σβάστικα. Αλλά απαγορεύεται η «εμφάνιση» και η διαφήμιση τους στο διαδίκτυο.

Στην πραγματικότητα, μέσω αυτού του νομικού παραθύρου ο Άξελ, οδήγησε τις αρχές σε  δεκαεπτά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη ναζιστική εποχή και τα οποία  κατασχέθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου στο Ροντέζ, στη νότια Γαλλία - συμπεριλαμβανομένης μιας χάλκινης προτομής που απεικονίζει τον Χίτλερ και ενός σετ μαχαιροπήρουνων ψαριών με τη σβάστικα - από έναν οίκο δημοπρασιών που βρίσκονταν ένα βήμα από το να τα προσφέρει στον πλειοδότη. Το ίδιο συνέβη αργότερα στη Λυών, όταν άλλα αναμνηστικά, αυτή τη φορά στολές και άλλα στρατιωτικά αντικείμενα, εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών πριν κατασχεθούν. Μεταξύ των αναφορών προς τις αρμόδιες αρχές και της απειλής να αναφέρει σε τοπικές εφημερίδες την επικείμενη παρουσίαση αυτών των αντικειμένων στον κατάλογο, ο Άξελ κατόρθωσε να ακυρώσει τουλάχιστον δώδεκα δημοπρασίες. Έχασε μόνο μία, στις 6 Φεβρουαρίου στο Φεκάμπ της Νορμανδίας.

Μέχρι τώρα κανείς δεν μπόρεσε να τον συναντήσει, αν και οι δημοσιογράφοι τον περιγράφουν ως χαρακτήρα από μυθιστόρημα. Ο Άξελ φαίνεται να είναι ο πλούσιος εγγονός μερικών μεγάλων εμπόρων αντικών. Είναι επίσης συλλέκτης έργων τέχνης και ιστορικών αντικειμένων -γι' αυτό ξέρει να κινείται με επιδεξιότητα στο περιβάλλον- ζει σε ένα μεγάλο σπίτι πλήρως καλυμμένο με μάρμαρο στην περιοχή Île-de-France και έχει ξοδέψει, τουλάχιστον από τότε αρχές του 2021, τον χρόνο του μπροστά σε δύο φορητούς υπολογιστές: τον ένα χρησιμοποιούσε για τη δουλειά του, τον άλλον για να ελέγχει το interencheres.com, τον γαλλικό ιστότοπο-στον οποίο πωλούνται δύο εκατομμύρια αντίκες και άλλα αντικείμενα τέχνης ετησίως- που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθούν όλες τις δημοπρασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα. Τα πιο περιζήτητα αντικείμενα είναι συχνά τα στιλέτα και τα μαχαίρια της νεολαίας του Χίτλερ, οι στολές των SS, κονκάρδες, περιβραχιόνια που φέρουν τη σβάστικα, αλλά και πιο ιδιαίτερα αντικείμενα.

Για να τον βοηθήσει, όσον αφορά το νομικό κομμάτι, υπάρχει ένας δικηγόρος, ο Νταβίντ Ολιβιέ Καμίνσκι, ο οποίος είναι μέλος του Συμβουλίου των Γαλλικών Εβραϊκών Ιδρυμάτων. Ο Άξελ θα ζήτησε επίσης τη βοήθεια του Σερζ Κλάρσφελντ, ενός γνωστού Γάλλου δικηγόρου που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του κυνηγώντας συνεργάτες των Ναζί που ξέφυγαν από τις αρχές μετά το τέλος του πολέμου.

Το 2021 ο Άξελ το πέρασε δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου στους εμπόρους ναζιστικών κειμηλίων. Η δράση του, έχει κινήσει το ενδιαφέρον νεοναζιστικών ομάδων, οι οποίες ψάχνουν να τον εντοπίσουν.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τον Άξελ και την προσπάθεια που κάνει. Αν κατορθώσει να αποφύγει τους νεοναζί.

---
Ο Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail