Πρωτοχρονιάτικο χάος σε όλη τη Συρία

Η Συρία πρόκειται να μπει στη νέα χρονιά με παλιά προβλήματα. Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, διάφορες περιοχές της χώρας αντιμετώπισαν νέα κύματα εχθροπραξιών.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Στη βορειοδυτική περιοχή του Greater Idlib, η κατάπαυση του πυρός μετά βίας αντέχει. Μεσολάβησε τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία το 2020. Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ντόπιους μαχητές, εκπαιδεύοντάς τους στη χρήση αρμάτων μάχης, οι σχεδόν μονομερείς προσπάθειες των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας συνεχίζονται.

Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον της συνδεδεμένης με την Αλ Κάιντα, Hay'at Tahrir al-Sham (HTS).

Πέντε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν τα περίχωρα των πόλεων Barisha, Kafr Aruq και Ma'arrat Misrin στη βόρεια και ανατολική ύπαιθρο της Idlib. Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τα περίχωρα της πόλης Σέιχ Μπαχίρ στη βόρεια ύπαιθρο της Ιντλίμπ.

Μαχητές της HTS και των συμμάχων της προσπάθησαν να καταρρίψουν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη με βαριά πολυβόλα, αλλά απέτυχαν.

Τρεις άλλες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το όρος Sheikh Baraka κοντά στην πόλη Darat Izza στην ύπαιθρο του δυτικού Χαλεπίου.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατάσταση στην ευρύτερη Idlib πρόκειται να βελτιωθεί το επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, στη Λαττάκεια, οι συριακές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή μετά την ισραηλινή επίθεση στις 28 Δεκεμβρίου.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο σε πολλές πολυκατοικίες με θέα στο λιμάνι της Λαττάκειας. Τουλάχιστον τέσσερα άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών. Οι δυνάμεις ασφαλείας επιθεώρησαν επίσης τα κτίρια, που βρίσκονται απέναντι από το λιμάνι στην οδό Gamal Abdel Nasser.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να έχουν συλλάβει κατασκόπους ή να έχουν αφαιρέσει συστήματα παρακολούθησης που είχαν τοποθετήσει οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών κοντά στο λιμάνι.

Στη βόρεια Συρία, οι εντάσεις μεταξύ των κουρδικών και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων αυξάνονται.

Στις 30 Δεκεμβρίου, πυροβολικό που ανήκε σε μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία έπληξαν την πρώτη γραμμή του Τελ Ταμρ, συμπεριλαμβανομένων των Umm al Kayf, Al Dardara, Tel Shenan, Tel Juma, Tel Jerabi και Tel Kefshi. Οι θέσεις του YPG χτυπήθηκαν με πυρά πυροβολικού στη γραμμή Abu Raseyn ανατολικά του Rasulayn. Την ίδια στιγμή, οι SDF ανέφεραν ότι περισσότεροι από 60 πύραυλοι στόχευσαν την ύπαιθρο του Άιν Ισά.

Παντού, η Συρία μπαίνει σε μια νέα χρονιά βίας. Η κατάσταση του στρατού και της ασφάλειας παρέμεινε καταστροφική κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ απαιτούνται προφανώς περισσότερες προσπάθειες για να δούμε οποιαδήποτε σημαντική βελτίωση στον πολιτικό τομέα, όπου σχεδόν όλες οι διαδικασίες έχουν κολλήσει χωρίς πρόοδο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail