Σνομπάροντας τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας, οι ΗΠΑ δείχνουν το στρατηγικό σχέδιό τους

RΕUΤΕRS / Dadο Ruvic
Η αμερικανική πολιτική αντιπαράθεσης και εντάσεων έχει να κάνει με την εξεύρεση κατάλληλου καλύμματος για την αμερικανική δολιοφθορά του ενεργειακού εμπορίου της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αδιάλλακτη απάντηση αυτή την εβδομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια δείχνει ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί σύγκρουση. Την ίδια στιγμή, επίσης αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ αποκάλυψαν άθελά τους το σχέδιό τους όταν ενίσχυσαν τον στόχο τους πως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δε θα προχωρήσει «αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία».

Αυτό δεν είναι απλή σύμπτωση. Οι εντάσεις και η κρίση που αναζωπυρώθηκαν τους τελευταίους μήνες σχετικά με την Ουκρανία – σε σημείο που, απίστευτα, πλανάται ο φόβος ενός παγκοσμίου πολέμου – οδηγούνται από τον αμερικανικό στρατηγικό στόχο να καταπολεμήσει το κερδοφόρο εμπόριο ενέργειας της Ρωσίας με την Ευρώπη. Αυτό φυσικά δεν το παραδέχεται ποτέ δημόσια η Ουάσιγκτον. Γιατί αυτό θα ήταν παραδοχή εγκληματικότητας.

Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε το περίεργο κλισέ πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ιερό καθήκον» να υπερασπιστούν τους Ευρωπαίους συμμάχους από την υποτιθέμενη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό που ο Μπάιντεν ήθελε πραγματικά να επικαλεστεί ήταν ένα ιερό καθήκον να επιδιώξει τα αμερικανικά αυτοκρατορικά συμφέροντα, το κυριότερο από τα οποία είναι να καταργηθεί το γιγάντιο εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Κάτι τέτοιο θα ωφελούσε σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές βιομηχανίες της Αμερικής καθώς επίσης θα στηρίξει το αμερικανικό δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα. Αλλά εξίσου σημαντικό για την κυριαρχία των ΗΠΑ είναι η παρεμπόδιση κάθε είδους κανονικών γεωπολιτικών σχέσεων μεταξύ των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και της μεγαλύτερης χώρας της ηπείρου – της Ρωσίας. Σκεφτείτε την απώλεια κερδών για το μιλιταριστικό καπιταλισμό των ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση των εντάσεων τους τελευταίους δύο μήνες έχει ωθηθεί από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ (ασαφείς και αμφίβολοι) πως η Ρωσία είχε κινητοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις για να εισβάλει στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται σταθερά οποιαδήποτε πρόθεση να επιτεθεί στο δυτικό γείτονά της παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τον εμφύλιο πόλεμο του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ καθεστώτος του Κιέβου κατά του ρωσικού πληθυσμού στη Νοτιοανατολική Ουκρανία που διεξάγεται από το 2014 και το πραξικόπημα στο Κίεβο που υποστηρίχθηκε από τη CIA. Περίπου 14.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια εκτοπίστηκαν από αυτήν την ανελέητη σύγκρουση που επιτρέπεται να διαιωνίζει το καθεστώς που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ λόγω της αδιαφορίας της Ουάσιγκτον και της Ευρώπης για τις ειρηνευτικές υποχρεώσεις βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ του 2015 με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις εντός των συνόρων της είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα που δεν απαιτεί λογοδοσία σε κανένα ξένο κράτος. Είναι αξιοσημείωτο πώς οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ έχουν τον τόνο και την εμφάνιση μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας στα μέσα ενημέρωσης. Οι ισχυρισμοί περί «επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» έχουν κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων παγκοσμίως. Ωστόσο, η στιγμή της εισβολής φαίνεται πάντα να ξεφεύγει από την πραγματικότητα. Ένας ακούσια διασκεδαστικός τίτλος αυτή την εβδομάδα στο αμερικανικό κρατικό Radio Free Europe θρηνεί: «Κουράστηκα να περιμένω [την εισβολή]».

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία βρήκε την ευκαιρία στις 17 Δεκεμβρίου για να παρουσιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ τις δικές της ανησυχίες για την ασφάλεια. Η μακροχρόνια επέκταση των μελών του ΝΑΤΟ μέχρι τα ρωσικά σύνορα –κατά παράβαση των ιστορικών υποσχέσεων που δόθηκαν από τους ηγέτες των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990– απαιτήθηκε από τη Μόσχα να σταματήσει και να επαναφερθεί στις γραμμές του 1997. Η Ρωσία ζήτησε συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ να αποκλείσουν τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στο ΝΑΤΟ. Αυτό βασίζεται στην ανησυχία υπαρξιακής ασφάλειας ότι τέτοια εδάφη θα μπορούσαν να γίνουν τόποι εκτόξευσης αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν τη Μόσχα μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ απάντησαν γραπτώς στις προτάσεις ασφάλειας της Μόσχας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ρητορικά, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της απάντησαν απορρίπτοντας τους όρους ασφαλείας της Ρωσίας. Εν ολίγοις, δεν πρέπει να υπάρξουν παραχωρήσεις και ο αφ' υψηλού τρόπος φαίνεται να είναι μια σκόπιμη πρόκληση.

Εκτεινόμενη ευπιστία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσαν αμφότεροι ότι ο «δρόμος της διπλωματίας» παραμένει ανοιχτός στη Ρωσία «αν επιλέξει να τον ακολουθήσει». Είναι πολύ δύσκολο να θεωρηθούν τέτοιες δηλώσεις ως πραγματικά ουσιαστικές όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ειδοποιούν δημόσια τη Ρωσία πως σκοπεύουν να παραμερίσουν τις ανησυχίες της για την υπαρξιακή ασφάλεια και την ίδια στιγμή πλημμυρίζουν την Ουκρανία με φονικά όπλα.

Με άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να επέλεξαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αναγκάσουν τη Ρωσία σε μια στρατιωτική-τεχνική απάντηση που η Μόσχα είχε προειδοποιήσει νωρίτερα πως θα λάβει εάν η Ουάσιγκτον δε σεβαστεί τις προτάσεις της.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να υποκινήσουν τη Ρωσία σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο – αν και αυτό είναι ένας απερίσκεπτος κίνδυνος. Αλλά πως η Ουάσιγκτον θέλει να συνεχιστεί η ένταση και η κατάσταση σύγκρουσης.

Το κλειδί για την κατανόηση αυτής της φαινομενικά παράλογης τάσης είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2. Την ίδια μέρα που ο Μπλίνκεν έλεγε «καμία παραχώρηση» στη Μόσχα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ανακοίνωσε με την πιο δυναμική γλώσσα μέχρι τώρα ότι το εμπόριο φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα συνεχιζόταν «αν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία». Ο όρος «εισβάλλει στην Ουκρανία» είναι απλώς κωδικός για τις συνεχιζόμενες εντάσεις.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε την Τετάρτη: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δε θα προχωρήσει. Δεν θα μπω στα συγκεκριμένα. Θα συνεργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι δε θα προχωρήσει».

Όπως μετέδωσε το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle , οι Ηνωμένες Πολιτείες «δε διευκρίνισαν εάν η Γερμανία είχε συμφωνήσει σε αυτό».

Η Ουάσιγκτον εδώ αποκαλύπτει ότι έχει αποφασίσει πως το έργο του αγωγού φυσικού αερίου των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα τεθεί σε λειτουργία είτε το Βερολίνο συμφωνεί επίσημα σε αυτήν την ακύρωση είτε όχι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν την κυριαρχία της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφασίσουν με ποιον το μπλοκ μπορεί να εμπορεύεται την ενέργεια – και αυτό προφανώς δεν αποκλείει τη Ρωσία.

Ο αγωγός Nord Stream 2 μήκους 1.222 χιλιομέτρων κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα που συνδέει το φυσικό αέριο της Σιβηρίας με την Ευρώπη ολοκληρώθηκε πέρυσι παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που προσπαθούσαν να τον διακόψουν. Εάν τελικά τεθεί σε λειτουργία, το έργο θα διπλασιάσει την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία και θα συμβάλει στη διατήρηση των τιμών καταναλωτή χαμηλά σε μια εποχή που οι λογαριασμοί καυσίμων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εκτοξεύονται σε δυσβάσταχτα επίπεδα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν τόσο κατηγορηματικά αντίθετη στο διευρυμένο εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης όσο και ο προηγούμενος ένοικος στο Λευκό Οίκο, Τραμπ. Ωστόσο, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του ήταν λίγο πιο διστακτικοί στην πολιτική τους να φαίνονται να μην ανταγωνίζονται φανερά τη Γερμανία με τις επιβλητικές απαιτήσεις να ακυρώσει το Nord Stream 2.

Το Βερολίνο ήταν απρόθυμο να σβήσει το έργο, θεωρώντας το ως ζωτικό πόρο για την τροφοδοσία της οικονομίας του. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπως και η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ, έχει επιμείνει ότι ο Nord Stream 2 είναι εμπορικό ζήτημα πέρα ​​από τη γεωπολιτική. Οι γερμανικές ανησυχίες υπογραμμίζονται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η οποία δείχνει πως μια απότομη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα έβλαπτε μαζικά την οικονομία της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Ο Scholz έχει δεχτεί εντεινόμενες πιέσεις από την Ουάσιγκτον να σκληρύνει την αντίθεση στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.

Αυξάνοντας την πίεση στο Βερολίνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναζητούσε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου και πετρελαίου για την Ευρώπη, έτσι ώστε η τελευταία να μην υπολείπεται σε περίπτωση σύγκρουσης. Αυτό λένε οι Αμερικανοί στους Γερμανούς: δεν έχετε καμία δικαιολογία τώρα από το να συμμετάσχετε στις απαιτήσεις μας για ακύρωση του Nord Stream 2.

Αυτό που έγινε σαφές αυτή την εβδομάδα είναι πως η πολιτική των ΗΠΑ για αντιπαράθεση και εντάσεις με τη Ρωσία έχει να κάνει με την εύρεση κατάλληλου καλύμματος για την αμερικανική δολιοφθορά του ενεργειακού εμπορίου της Γερμανίας και της Ευρώπης με τη Ρωσία. Χωρίς το πρόσχημα της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία ότι το αμερικανικό σαμποτάζ ισοδυναμεί με εγκληματική επιθετικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail