Συνεχίζεται ο κατήφορος της Ελλάδας

Η κατάσταση της χώρας μας επιδεινώνεται κατακόρυφα – όσον αφορά την οικονομία, την ακρίβεια, την ενεργειακή μας εξάρτηση, τα δίδυμα ελλείμματα, τα δίδυμα χρέη, την πραγματική ανεργία, την υγεία, το μεταναστευτικό κοκ., παρά το ότι υπάρχουν λύσεις για όλα μας τα προβλήματα. Με τις αντιλήψεις πάντως των στελεχών των κομμάτων που κυβέρνησαν ή κυβερνούν τη χώρα, τις οποίες αναφέρουμε στο κείμενο, δεν έχουμε καμία αμφιβολία σχετικά με το οδυνηρό μέλλον που μας επιφυλάσσεται – ενώ όταν βλέπουμε πως στις δημοσκοπήσεις οι Έλληνες επιλέγουν σε ποσοστό 80% συνολικά τα τρία κόμματα που κατέστρεψαν την πατρίδα μας, χάνουμε κάθε ελπίδα για το μέλλον. Δεν είναι δε υπερβολή, βλέποντας πως τα θύματα στηρίζουν τους θύτες τους, να υποθέσουμε πως οι Έλληνες πάσχουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης – πολύ περισσότερο όταν τα τρία αυτά κόμματα δεν είναι η λύση που έχει ανάγκη η Ελλάδα, αλλά το ίδιο το πρόβλημα της.

Από: analyst.gr - Βασίλης Βιλιάρδος

Ανάλυση

Ξεκινώντας από μία πρόσφατη συζήτηση, αναφέρθηκε η ανάγκη ανόδου του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα – άνω των 700 € από έναν κυβερνητικό βουλευτή, καθώς επίσης στα 800 € από την αντιπολίτευση. Φυσικά θα μπορούσε εδώ να προτείνει κανείς, με την ίδια αυθαιρεσία, 900 € ή 1.000 €, για να γίνει πιο συμπαθής στους εργαζομένους ψηφοφόρους – χωρίς να δώσει σημασία στο γεγονός ότι, σε μία φιλελεύθερη οικονομία ο μισθός είναι συνάρτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία έχει άμεση σχέση με το κόστος της εργασίας ανά μονάδα παραγομένου προϊόντος.

Εν προκειμένω, η άνοδος της ανταγωνιστικότητας, χωρίς να είναι εις βάρος των εργαζομένων, προϋποθέτει τη διενέργεια επενδύσεων που όμως συνεχίζουν να είναι ελάχιστες – κρίνοντας από τον πίνακα που κατέθεσε ο υπουργός ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίο στα 2,5 περίπου χρόνια της θητείας του, έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια ύψους μόλις 8,1 δις €, όταν το επενδυτικό κενό της Ελλάδας υπερβαίνει τα 150 δις €. Όσον αφορά δε τις άμεσες ξένες επενδύσεις, παραμένουν διαχρονικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως φαίνεται από το γράφημα – ενώ στα συρτάρια του υπουργείου καθυστερούν για έγκριση περί τα 3.500 επενδυτικά σχέδια!

Εξέλιξη άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα

Εάν προσθέσει κανείς εδώ το ότι, από το 2011 έως και το 2024, με βάση τον προϋπολογισμό, θα έχουν ξεπουληθεί όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις μας, έναντι 11 δις € στην καλύτερη των περιπτώσεων (9,9 δις € έως και το 2022, γράφημα), καλύπτοντας λίγο παραπάνω από το έλλειμμα (ζημία) ενός μόνο έτους, του 2020, θα καταλάβει σε πόσο δυσχερή θέση ευρίσκεται η ελληνική οικονομία – η οποία επιβιώνει με δανεικά, αφού έχουμε δανεισθεί περί τα 44 δις €, με τα 3 δις € που προστέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με διπλάσιο επιτόκιο (1,84%) από προηγουμένως.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα συμβαίνει κάτι ανάλογο, αφού εισρέουν λιγότερα χρήματα από το εξωτερικό από όσα εκρέουν – όπως φαίνεται από το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας (γράφημα). Εν προκειμένω, η κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει τη σημασία του εμπορικού μας ελλείμματος, όσον αφορά τουλάχιστον το ΑΕΠ – αφού αποτελεί τον τέταρτο συντελεστή του (ΑΕΠ = Κατανάλωση + Επενδύσεις + Δημόσιες δαπάνες + Εμπορικό Ισοζύγιο), γεγονός που σημαίνει πως εάν έπαυε να είναι αρνητικό το εμπορικό μας ισοζύγιο, με την έννοια πως θα εξάγουμε τόσα προϊόντα όσα εισάγουμε, η άνοδος του ΑΕΠ μας θα ήταν κατακόρυφη.

Εξέλιξη ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας

Πώς καλύπτεται χρηματοδοτικά η διαφορά; Πού βρίσκουμε δηλαδή τα χρήματα για να εισάγουμε περισσότερα από εξάγουμε; Δυστυχώς με το ξεπούλημα και με τη στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ, ύψους σήμερα πάνω από 30 δις € – η οποία, εάν σταματήσει, θα αντιμετωπίσουμε ξανά τεράστια προβλήματα, όπως αυτά που μας οδήγησαν στα μνημόνια, με ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών άνω του 15%. Το γεγονός αυτό φαίνεται από τη συνεχιζόμενη άνοδο του εξωτερικού μας χρέους – το οποίο από 526,4 δις € στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε στα 538,2 δις € στο τρίτο τρίμηνο (γράφημα), από 400 δις € περίπου στα τέλη του 2018. Σε τρία μόλις χρόνια δηλαδή αυξήθηκε κατά 140 δις € – αν είναι δυνατόν!

Εξέλιξη εξωτερικού χρέους της Ελλάδας

Συνεχίζοντας, ο κυβερνητικός βουλευτής ισχυρίσθηκε πως το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί στο 197% του ΑΕΠ το 2021, από 206% του 2020, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό (του κεντρικού κράτους υπερβαίνει το 230% του ΑΕΠ, στα 386 δις € στον προϋπολογισμό, γράφημα) – σωστά, αν και μάλλον θα είναι χαμηλότερο, εάν η ανάκαμψη, η άνοδος του ΑΕΠ δηλαδή, φτάσει τελικά στο 9%. Δεν είπε όμως πως το 2019 ήταν στο 180,7% του ΑΕΠ – οπότε θα παραμείνει υψηλότερο.

Ενδιαφέρουσα δε ήταν η άποψη του, κατά την οποία η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αύξηση του παρανομαστή της σχέσης Χρέος/ΑΕΠ – άρα στην άνοδο του ΑΕΠ. Εν τούτοις, δεν ανέφερε πως για να πραγματοποιηθεί αυτή η άνοδος, σπαταλήθηκαν 43 δις € με δανεικά – με αποτέλεσμα το 2021 να έχουμε μεν στην καλύτερη των περιπτώσεων το ίδιο ΑΕΠ με το 2019, αλλά να είμαστε κατά πολύ πιο χρεωμένοι.

Για να γίνει πιο κατανοητό, θα ήταν σαν μία επιχείρηση να έδινε 43 δις € στους πελάτες της δανειζόμενη, για να αγοράσουν τα προϊόντα της και να διατηρήσει τον ίδιο τζίρο, με τεράστια ζημία – κάτι που προφανώς δεν θα διανοούταν ποτέ κανένας λογικός επιχειρηματίας στον πλανήτη. Όταν όμως η χώρα κυβερνάται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν πώς λειτουργεί μία επιχείρηση, η οποία ασφαλώς ενδιαφέρεται για τα κέρδη και όχι για το τζίρο της, δεν μπορεί να περιμένει κανείς να επικρατήσει η κοινή λογική.

Ειδικά όσον αφορά το συνεχή δανεισμό της χώρας, ισχυρίσθηκε πως δεν είναι πρόβλημα, αφού η κυβέρνηση δανείζεται με χαμηλά επιτόκια – χωρίς να καταλαβαίνει το αυτονόητο. Το ότι δεν πρέπει κανείς ποτέ να δανείζεται για καταναλωτικούς σκοπούς ούτε με μηδενικό επιτόκιο, αλλά μόνο για επενδυτικούς, επειδή έτσι μόνο μπορεί να έχει κέρδη για να αποπληρώνει τα δάνεια του – ενώ όταν δεν συμβαίνει το παραπάνω, τότε χάνει το σπίτι του και ότι άλλο διαθέτει.

Το γεγονός αυτό είναι σε όλους μας γνωστό από την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, από την υποθήκευση της για 99 χρόνια, από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, από τους πλειστηριασμούς της ιδιωτικής, από τον πτωχευτικό νόμο έκτρωμα που μας επέβαλαν (ανάλυση), από την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας έναντι της αναβολής των 95 δις € που έπρεπε να πληρωθούν το 2018 κοκ. – δυστυχώς χωρίς ο κυβερνητικός βουλευτής να έχει πάρει απολύτως κανένα μάθημα.

Με δεδομένο δε το ότι, έχουμε πια ξεπουλήσει τα πάντα, είναι εύλογο πως εάν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε, χωρίς να παράγουμε πλούτο και σπαταλώντας τα δανεικά, τα επόμενα ανταλλάγματα που θα μας ζητηθούν θα αφορούν την εθνική μας κυριαρχία – σημειώνοντας την πρόσφατη δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία τα δάνεια της πανδημίας πρέπει να πληρωθούν.

Με τις παραπάνω αντιλήψεις πάντως των στελεχών των κομμάτων που κυβέρνησαν ή κυβερνούν τη χώρα, δεν έχουμε καμία αμφιβολία σχετικά με το οδυνηρό μέλλον που μας επιφυλάσσεται – ενώ όταν βλέπουμε πως στις δημοσκοπήσεις οι Έλληνες επιλέγουν σε ποσοστό 80% συνολικά τα τρία κόμματα που κατέστρεψαν την πατρίδα μας (γράφημα), χάνουμε κάθε ελπίδα για το μέλλον. Δεν είναι δε υπερβολή, βλέποντας πως τα θύματα στηρίζουν τους θύτες τους, να υποθέσουμε πως οι Έλληνες πάσχουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης (πηγή) – πολύ περισσότερο όταν τα τρία αυτά κόμματα δεν είναι η λύση που έχει ανάγκη η Ελλάδα, αλλά το ίδιο το πρόβλημα της.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη συζήτηση πως ο πληθωρισμός, η άνοδος των τιμών δηλαδή στο 5,1% το Δεκέμβρη, δεν είναι μεγάλη στην Ελλάδα – χωρίς όμως να ειπωθεί πως τον Ιανουάριο του 2021 είχαμε αποπληθωρισμό -2%, οπότε πως η άνοδος των τιμών είναι στην ουσία 7,1%, οπότε τόσο μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων. Υπάρχουν φυσικά λίγες χώρες στην ΕΕ με ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά δεν είναι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει – αφού δεν είναι σωστό να μας παρηγορεί το ότι, για παράδειγμα, κάποιοι είναι χειρότεροι από εμάς, αλλά το ότι εμείς δεν είμαστε καθόλου καλά.

Το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια, όπου έχουμε τις δεύτερες ακριβότερες τιμές μετά την άλλη υπερχρεωμένη χώρα, την Ιταλία – κάτι που όμως οφείλεται στο θηριώδες λάθος της κυβέρνησης να επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο η άνοδος των τιμών λόγω της αύξησης των εισαγωγών φυσικού αερίου, όπου είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που το προμηθευόμαστε χωρίς μελλοντικά συμβόλαια και με τιμές ημέρας (spot) αλλά, επί πλέον, η μεγαλύτερη ενεργειακή μας εξάρτηση – κάτι που είναι θανατηφόρο για την όποια βιομηχανία μας απέμεινε, σημειώνοντας πως έχει ήδη καταρρεύσει στο 8,5% του ΑΕΠ, έναντι άνω του 20% της Γερμανίας. Άλλωστε, ακόμη και ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι, «η ενεργειακή μετάβαση θα είναι διαρκείας και θα μας κοστίσει ακριβά» (πηγή) – ενώ για να συγκριθούμε με άλλες χώρες, θα έπρεπε να αναφέρουμε το κόστος της ενέργειας σε σχέση με το μέσο μισθό, ο οποίος είναι εξαιρετικά χαμηλός στην Ελλάδα.

Η κατακόρυφη άνοδος δε των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, από μία ΔΕΗ που ανήκει στους ξένους, στο Υπερταμείο και στους άλλους μετόχους της, ενώ μετατράπηκε από παραγωγική σε χονδρεμπορική για να αυξηθεί η τιμή της μετοχής της υπό τις τότε συγκυρίες, δεν λύνεται με κρατικές επιδοτήσεις που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αντί τη ΔΕΗ – πόσο μάλλον με τις ελάχιστες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Δεν ενδιαφέρει πάντως τους Έλληνες Πολίτες και τις επιχειρήσεις μας η τιμή της μετοχής, αλλά το να παράγει φθηνή ενέργεια – ενώ αυτός ήταν ο λόγος της ίδρυσης της.

Όσον αφορά τώρα το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή του σήμερα στο 1,20 € (πηγή), μία μέση οικογένεια στη Φλώρινα, για παράδειγμα, χρειάζεται το λιγότερο 4.000 λίτρα, άρα περί τα 5.000 € ετησίως, μόνο για να θερμάνει το σπίτι της – κάτι που προφανώς είναι αδύνατον να διαθέσει. Επομένως θα παγώσει, ελπίζοντας να μην ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία (ανάλυση) – κάτι που θα είχε τρομακτικά επακόλουθα για τις τιμές του φυσικού αερίου, εάν όχι για την προμήθεια του.

Η λύση πάντως που έχουμε προτείνει, είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης όπως η Πολωνία και στα καύσιμα, ανάλογη με την άνοδο των τιμών – κάτι που δεν θα μείωνε τα έσοδα του δημοσίου, αφού έχει υπολογισθεί πληθωρισμός 0,8% στον προϋπολογισμό του 2022, οπότε θα εισέπραττε τα ίδια ποσά στις αυξημένες τιμές. Για παράδειγμα, στα 10 € ο ΦΠΑ είναι 2,40 €, ενώ στα 20 € 4,80 – κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να μειωθεί, έτσι ώστε το δημόσιο να εισπράττει ξανά 2,40 €. Με τον απλό αυτό τρόπο θα καταπολεμούταν η μείωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων των Ελλήνων, η συνεχής φτωχοποίηση τους αυτή τη φορά μέσω της μείωσης της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων τους (με τα μνημόνια μειώθηκε η ονομαστική αξία τους άνω του 30%, κάτι που δέχθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία οι εργαζόμενοι) καθώς επίσης ο πληθωρισμός – για τον οποίο είχαμε πει από την αρχή πως δεν θα είναι παροδικός, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση, ενώ σε τελική ανάλυση θα κριθεί από την εξέλιξη των μισθών (ανάλυση).

Όσον αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις που αυξήθηκαν, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι, όπως και τα ακίνητα, λογίζονται στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών – γεγονός που σημαίνει πως όταν μας ενημερώνει η κυβέρνηση για το ύψος των καταθέσεων, θα πρέπει παράλληλα να αναφέρει και την εξέλιξη της ιδιοκτησίας ακινήτων. Εν προκειμένω, η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα μειώθηκε στο 74,6% το 2020 – ενώ πριν τα μνημόνια ήταν στο 84,6% (πηγή). Είναι λογικό λοιπόν να αυξάνονται οι καταθέσεις, όταν πουλούν τα σπίτια τους οι Έλληνες – όπως επίσης από τα δάνεια της πανδημίας που καταχωρούνται ως καταθέσεις.

Περαιτέρω, ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά την ΕΛΣΤΑΤ – τα στατιστικά της οποίας έχουν μεγάλη απόκλιση από αυτά του ΟΑΕΔ, είναι χαμηλότερα σχεδόν κατά 350.000 άτομα, μεταξύ άλλων επειδή η ΕΛΣΤΑΤ θεωρεί εργαζόμενο κάποιον που δουλεύει μόλις μία ώρα την εβδομάδα. Εν προκειμένω, η ανεργία μειώθηκε όχι επειδή δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, αλλά επειδή η κυβέρνηση επιδοτούσε τους εργαζομένους χωρίς να εργάζονται – τους πλήρωνε δηλαδή για να κάθονται, αφού οι επιχειρήσεις δεν είχαν δουλειά, λόγω του καταστροφικού λάθους των lockdowns. Είναι όμως βιώσιμο κάτι τέτοιο; Πόσο μπορεί να επιδοτεί μία χώρα με δανεικά τους ανέργους στην ουσία, θεωρώντας τους εργαζομένους για να διατηρεί χαμηλά την ανεργία στις στατιστικές; Δεν είναι ντροπή το ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων στην ΕΕ;

Ο κατήφορος της Ελλάδας φαίνεται και στην Υγεία, αφού έχουμε τους περισσότερους νεκρούς στην ΕΕ από την πανδημία, σε σχέση με τον πληθυσμό μας – ενώ είναι απαράδεκτο να μην παραιτείται κανένας, όταν πεθαίνουν καθημερινά περί τα 100 άτομα και να το θεωρούμε κανονικότητα. Πού οφείλονται αυτοί οι θάνατοι; Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, στο διαλυμένο από τα μνημόνια σύστημα υγείας μας – ενώ δυστυχώς διατέθηκαν μόλις 300 εκ. € ετήσια στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Είναι εγκληματικό εδώ να σπαταλούνται 43 δις € και να δίνονται μόλις 300 εκ. € στο σύστημα υγείας – ειδικά όταν τεκμηριώθηκε πως τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια.

 

Ολοκληρώνοντας με το μεταναστευτικό, όλοι είδαμε τι συνέβη την παραμονή της πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα με τους Πακιστανούς – ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα 215.000 € που έδωσε ο δήμαρχος για τα 17 λεπτά της συναυλίας που δεν έγινε στο Σύνταγμα, αλλά στο Λυκαβηττό, απουσία θεατών. Γιατί δεν έγινε στο Σύνταγμα και γιατί απουσία θεατών; Για να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Έλληνες Πολίτες, σε αντίθεση με τους Πακιστανούς, για τους οποίους δεν υπήρχε κανένα απαγορευτικό; Ήταν λογικό να παραχωρηθεί η πλατεία μπροστά από τη Βουλή σε μετανάστες; Δεν είναι ρατσισμός εις βάρος των Ελλήνων;

Το σημαντικότερο όμως είναι αυτά που συμβαίνουν στα παραμεθόρια νησιά μας και στον Έβρο, με τις κατασκευές δομών παρά τις αντιρρήσεις των Πολιτών – με την κυβέρνηση να αδιαφορεί για την 5η φάλαγγα που δημιουργεί εντός της επικρατείας μας, ειδικά σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας που έχει ξεκινήσει προ πολλού τον εποικισμό της χώρας μας (ανάλυση).

Χαιρετισμούς,

Βασίλης Βιλιάρδος

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail