Ευρύτερο συνασπισμό κατά του Ερντογάν φιλοδοξεί να σχηματίσει ο Νταβούτογλου

Freepen.gr - Το Κόμμα του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται σε συζητήσεις για ένταξη στη συμμαχία της αντιπολίτευσης Nation Alliance εν αναμονή αλλαγών στη δομή του συνασπισμού. Το κόμμα πρότεινε στους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του İYİ (Καλό) να υπάρξει επανασχεδιασμός «υψηλού επιπέδου» και αλλαγή ονόματος της συμμαχίας, αναφέρει η Erin O'Brien για το duvarenglish.com.

Το Κόμμα του Μέλλοντος ιδρύθηκε το 2019 από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό. Μέχρι σήμερα, το Κόμμα του Μέλλοντος δεν έχει ενταχθεί στην αντιπολίτευση Nation Alliance που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2018 και αποτελείται από το CHP, το İYİ Party, το Felicity Party (SP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, η Συμμαχία Έθνους βρίσκεται στα ίσια με την κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία, που αποτελείται από το AKP και το υπερεθνικιστικό Κόμμα Εθνικού Κινήματος (MHP).

Τώρα, ο Νταβούτογλου συναντήθηκε τόσο με την πρόεδρο του Κόμματος İYİ, Μεράλ Ακσενέρ, όσο και με τον πρόεδρο του CHP, Kemal Kılıçdaroğlu. Αν και δεν έγινε καμία δήλωση μετά από καμία από τις δύο συναντήσεις, στελέχη του κόμματος είπαν πως οι εκπρόσωποι του κόμματος συζήτησαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τις σχέσεις μεταξύ τους και τη δομή της συμμαχίας. Ο Νταβούτογλου είπε στην Ακσενέρ ότι ο συνασπισμός πρέπει να υιοθετήσει ένα σχέδιο και προσέγγιση υψηλότερου επιπέδου προκειμένου το Κόμμα του Μέλλοντος να ενταχθεί σε αυτόν.

«Η συμμαχία που θα σχηματιστεί δεν μπορεί να παραμείνει μόνο ως συμμαχία με προσανατολισμό τις εκλογές. Υπάρχουν πολύ σημαντικές ευθύνες μπροστά, όπως η μετεκλογική διαδικασία διοίκησης, οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, ο καθορισμός των στελεχών, η μετάβαση στο κοινοβουλευτικό σύστημα και η οργάνωση των πρώτων εκλογών που θα διεξαχθούν μετά από αυτές» δήλωσαν στελέχη του κόμματος.

Το κόμμα πρότεινε το σχηματισμό ενός «εκτελεστικού συμβουλίου» που θα επιβλέπει τη μετάβαση από ένα προεδρικό σύστημα σε κοινοβουλευτικό και θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων του συνασπισμού. Αυτό το "ταμπλό" θα ήταν δεσμευμένο σε ορισμένα πρωτόκολλα και θα μπορούσε να ανταποκριθεί γρήγορα σε στιγμές κρίσης.

Το Κόμμα του Μέλλοντος δήλωσε περαιτέρω ότι οι εργασίες για τη μετάβαση σε ένα νέο, κοινοβουλευτικό σύστημα θα πρέπει να ξεκινήσουν τώρα, πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023.

Ο Νταβούτογλου είπε σε συνέντευξή του στο Haber Global TV ότι το κόμμα του δεν θα ενταχθεί σε μια υπάρχουσα συμμαχία, αλλά μάλλον θα είναι ο «ιδρυτής» μιας νέας συμμαχίας.

«Δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία υπάρχουσα συμμαχία. Οι υπάρχουσες δομές συμμαχίας θα αλλάξουν και θα προκύψουν διαφορετικές πολιτικές εξισώσεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο Nation Alliance», είπε.

Οι ηγέτες του CHP και του Κόμματος İYİ φέρεται ότι δεν απέρριψαν άμεσα τις προτάσεις του Κόμματος του Μέλλοντος. Οι αρχηγοί των κομμάτων θα συνεχίσουν να συναντώνται τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόμμα του Νταβούτογλου σχεδόν ξύνει τον πάτο των δημοσκοπήσεων. Συνεπώς φαντάζει κάπως ιδιόμορφο να προσπαθεί να θέσει κανόνες στους βασικούς πολιτικούς πυλώνες της αντιπολιτευτικής συμμαχίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail