Πάνω από το 200% του ΑΕΠ παρέμεινε το δημόσιο χρέος της χώρας το 2021

Αιτία της διόγκωσης του χρέους είναι ο υπερδανεισμός για την κάλυψη των τεραστίων ελλειμμάτων που άφησε ο Κρατικός Προϋπολογισμός

Από: sofokleousin.gr

Πάνω από το 200% του ΑΕΠ παρέμεινε το δημόσιο χρέος της χώρας το 2021, καθώς σημείωσε απροσδόκητη αύξηση, πάνω από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Αιτία της διόγκωσης του χρέους είναι ο υπερδανεισμός στον οποίο κατέφυγε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προκειμένου να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα που άφησε ο Κρατικός Προϋπολογισμός το περασμένο έτος.

Ειδικότερα το 2021 το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 14,87 δισ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε με δανεισμό και με ταμειακά διαθέσιμα, από 22,81 δισ. ευρώ, που ήταν το 2020.

Ο υπερδανεισμός οδήγησε σε έκρηξη του χρέους, καθώς όπως αποκαλύπτει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ξεπεράστηκε ο στόχος που είχε τεθεί για ολόκληρο 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το χρέος Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του γ’  τριμήνου του 2021, ανήλθε στο ποσό των 357,30 δισ. ευρώ, έναντι 337,676 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Δηλαδή, σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση του χρέους κατά 19,6 δισ. ευρώ.

Συγχρόνως όμως προκύπτει πως, το ύψος του χρέους στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι υψηλότερο κατά 7,3 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, για το σύνολο του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2022, αναγράφεται ότι στόχος είναι η συγκράτηση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης, στη διάρκεια του 2021, στο ποσό των 350 δισ. ευρώ.

Όμως στο εννεάμηνο του 2021 ήταν ήδη 357.300 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχίες.

Εφόσον το χρέος κλείσει στα συγκεκριμένα επίπεδα στο τέλος του 2021, το χρέος Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 201,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου μείωσης του χρέους στο 197,1% του ΑΕΠ.

Επίσης, το 2020 το χρέος είχε διαμορφωθεί στο 206,3% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με διαφορά από τη δεύτερη Ιταλία (160% του ΑΕΠ), ενώ είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Ιαπωνία.

Το υψηλό χρέος και οι πιέσεις που δέχεται από τα ελλείμματα που αφήνει ο κρατικός προϋπολογισμός είναι μεταξύ των λόγων που καθιστούν διστακτικούς τους οίκους αξιολόγησης, για να προβούν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία παραμένει καθηλωμένη, δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται πάντως, ότι, το τελικό ποσό και ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ για το 2021, θα εκδοθεί στο επόμενο διάστημα. Προϋπόθεση για μείωσή του, σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι η εξόφληση ομολόγων που έληξαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail