Η Κίνα Γίνεται Σοβιετική Ένωση

Chinese President Xi Jinping. Image Credit: CCP
Ο Γενικός Γραμματέας Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διέλυσε την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών την ημέρα των Χριστουγέννων του 1991. Τις δύο επόμενες δεκαετίες, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, έχοντας επίγνωση της σοβιετικής κατάρρευσης, εφάρμοζε πολιτικές που παρέτεινε την κυριαρχία του και ως εκ τούτου ανέβαλε τη μοίρα της ΕΣΣΔ.

Gordon Chang - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, υπό τον Γενικό Γραμματέα Xi Jinping, το κυβερνών κόμμα της Κίνας έχει αντιστρέψει την πορεία του. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι βλέπουν σημάδια φθοράς. «Η κατάσταση με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα σήμερα είναι από πολλές απόψεις άμεσα συγκρίσιμη με αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980», λέει ο Gregory Copley, αρχισυντάκτης του Defense & Foreign Affairs Strategic Policy, στο https://www.19fortyfive.com/.

Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν πως ο Γκορμπατσόφ ανέλαβε ένα σχεδόν πτώμα και έπρεπε να κάνει κάτι. Ωστόσο, όλοι συνειδητοποιούν επίσης ότι οι τολμηρές πολιτικές του για glasnost, διαφάνεια και περεστρόικα, αναδιάρθρωση, επιτάχυναν τελικά το τέλος του σοβιετικού κράτους.

Σίγουρα, ο Σι Τζινπίνγκ κατηγόρησε τον Γκορμπατσόφ. «Γιατί διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση; Γιατί κατέρρευσε το Σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα;» ρώτησε ο Σι σε μια μυστική ομιλία στα στελέχη της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ το Δεκέμβριο του 2012, ένα μήνα αφότου διορίστηκε γενικός γραμματέας στο 18ο Εθνικό Συνέδριο. «Ένας σημαντικός λόγος ήταν πως τα ιδανικά και οι πεποιθήσεις τους αμφιταλαντεύτηκαν».

«Τέλος, το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια ήσυχη λέξη από τον Γκορμπατσόφ για να κηρύξει τη διάλυση του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένα μεγάλο κόμμα έφυγε», δήλωσε ο Σι. «Στο τέλος, κανείς δεν ήταν αληθινός άντρας, κανείς δε βγήκε να αντισταθεί».

Η ομιλία του Σι ονομάστηκε «νέα περιοδεία του νότου». Ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο τελικός διάδοχος του Μάο Τσε Τουνγκ, σηματοδότησε την επανεκκίνηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων το 1992 με εξαιρετικά συμβολικές επισκέψεις στο Σεντζέν και σε άλλες τοποθεσίες του Γκουανγκντόνγκ.

Ο Ντενγκ, ο οποίος προώθησε τη «μεταρρύθμιση και το άνοιγμα προς τον έξω κόσμο», πίστευε πως ο κινεζικός κομμουνισμός δε θα επιζούσε από τα συντρίμμια των μαοϊκών χρόνων χωρίς να προσφέρει ευημερία και ότι η ευημερία δε θα ερχόταν χωρίς την οικονομική φιλελευθεροποίηση. Μάλλον δεν είπε «το να πλουτίζεις είναι ένδοξο» - μια φράση που του αποδίδεται συχνά - αλλά στην πραγματικότητα είπε αυτά τα λόγια: «η φτώχεια δεν είναι σοσιαλισμός».

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, λοιπόν, πως ο Σι Τζινπίνγκ επέλεξε το Γκουανγκντόνγκ για την ομιλία του το Δεκέμβριο του 2012. Τα οπισθοδρομικά λόγια του Xi αγκάλιασαν τις πολιτικές του πρώτου Κινέζου κομμουνιστή ανώτατου, τον οποίο σέβεται ο σημερινός ηγέτης. Ο Ντενγκ πίστευε πως έσωζε τον κινεζικό κομμουνισμό από τον Μάο ενώ ο Σι πιστεύει ότι σώζει τον κινεζικό κομμουνισμό από τον Ντενγκ.

Γιατί απέτυχε ο σοβιετικός κομμουνισμός; Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν το εξαιρετικά αναποτελεσματικό οικονομικό του σύστημα, το οποίο δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τον αμερικανικού τύπου καπιταλισμό.

Ωστόσο, υπήρχε ένας ακόμη πιο θεμελιώδης λόγος. «Ο πυρήνας του σοβιετικού συστήματος ήταν ο έλεγχος του μυαλού των ανθρώπων», είπε στο 19fortyfive.com ο Ντέιβιντ Σάτερ, ένας Ρώσος μελετητής και συγγραφέας. «Μόλις το σύστημα, σε μια άστοχη προσπάθεια να μεταρρυθμιστεί, άνοιξε χώρο για την αλήθεια, η κατάρρευση ενός συστήματος βασισμένου στα ψέματα ήταν αναπόφευκτη».

Οι μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ δημιούργησαν ευημερία, αλλά δημιούργησαν επίσης κέντρα εξουσίας που δεν ανήκουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Το πιο σημαντικό, δημιούργησαν την ελπίδα στους κοινούς Κινέζους πως η χώρα θα χαλαρώσει τους πολιτικούς ελέγχους. Ως εκ τούτου, οι μεταρρυθμίσεις υπονόμευσαν την αποδοχή της μαρξιστικής ιδεολογίας και διέβρωσαν τη νομιμότητα του Κόμματος και τον έλεγχό του στην κοινωνία. Οι μαζικές διαδηλώσεις στην κινεζική πρωτεύουσα και σε εκατοντάδες άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια της Άνοιξης του Πεκίνου του 1989 ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ανθρώπων που αντιλήφθηκαν την πιθανότητα αλλαγής και ως εκ τούτου την απαίτησαν.

Η απάντηση του Ντενγκ στις εκτεταμένες διαμαρτυρίες -η μαζική δολοφονία Κινέζων πολιτών για να καταδείξει την αποφασιστικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος να διατηρήσει την εξουσία- παρέτεινε την κυριαρχία του, αλλά οι δύο διάδοχοί του, ο Jiang Zemin και ο Hu Jintao, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καλύψουν τη δολοφονική απάντηση του Deng αναιρώντας έτσι το αποτέλεσμα του μαθήματός του. Κατά συνέπεια, ο κινεζικός λαός, που έχανε το φόβο του Κόμματος, άρχισε για άλλη μια φορά να απορρίπτει την ορθοδοξία του.

Ο Σι Τζινπίνγκ απαιτεί την αποδοχή αυτής της ορθοδοξίας, κάτι που είναι εμφανές στο εμπνευσμένο από τους Μαοϊκούς πρόγραμμά του της «κοινής ευημερίας». Αντιστρέφει τη μεταρρύθμιση, επιτίθεται στον ιδιωτικό τομέα, επαναφέρει ολοκληρωτικούς κοινωνικούς ελέγχους, απαιτώντας απόλυτη πολιτική υπακοή και κόβει τους δεσμούς με το εξωτερικό. Το κλείσιμο της Κίνας από τον κόσμο είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο στην προσπάθεια του συντρόφου Jinping να σώσει τον κομμουνισμό. «Ο Xi αγκαλιάζει το αποτυχημένο σοβιετικό μοντέλο», σημειώνει ο Copley.

Ο Σι δανείζεται από ένα πολύ χρησιμοποιημένο κινεζικό βιβλίο. Ο απομονωτισμός και η ξενοφοβία του προκαλούν πολιτικές από τα πρώτα χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας και κατά τη διάρκεια των δύο χιλιετιών της αυτοκρατορικής διακυβέρνησης. Όπως αναφέρει ο Fei-Ling Wang της Georgia Tech στο The China Order: Centralia, World Empire, and the Nature of Chinese Power, ο απομονωτισμός είναι εγγενής στον κινεζικό ολοκληρωτισμό.

Οι Κινέζοι ηγεμόνες, όπως είπε ο Άρθουρ Γουόλντρον του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στο Ινστιτούτο Χούβερ, αποφεύγουν περιοδικά την επαφή με άλλες κοινωνίες «για να μην οδηγήσει σε αταξία, όπως κάνει η παγκοσμιοποίηση στην Κίνα σήμερα». Αυτοί οι ηγεμόνες σε όλη την ιστορία επέβαλαν αμείλικτα το σύστημα geliguojia —«χωρισμένη χώρα»—, επισημαίνει. Σήμερα, ο Xi Jinping επιστρέφει σε αυτήν την προσέγγιση.

Φυσικά, καθώς οι Κινέζοι ηγέτες έκλεισαν κατά καιρούς την Κίνα, αναπόφευκτα ακολούθησε οικονομική στασιμότητα και αποτυχία. Αυτήν την στιγμή, η κινεζική οικονομία πιθανώς συρρικνώνεται, κυρίως ως συνέπεια των λανθασμένων απόψεων του Xi.

Δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί ο κινεζικός κομμουνισμός. Ο Ντενγκ απέτυχε με διαφάνεια. Ο Σι Τζινπίνγκ αποτυγχάνει τώρα με τον απομονωτισμό. Οι Κινέζοι ηγέτες πάντα μας λένε ότι το καθεστώς τους είναι μοναδικό, γι' αυτό ονομάστε το αποτυχία με κινεζικά χαρακτηριστικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail