Η Τουρκία συμφωνεί να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λιβύη

Freepen.gr - Το Σάββατο, ένα μέλος της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (JMC) 5+5, ο αντιστράτηγος Faraj Al-Sawa επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αποδέχτηκε το αίτημα να αποσύρει ξένες δυνάμεις και μισθοφόρους που συνδέονται με αυτήν από τη Λιβύη. Αυτό με την προϋπόθεση ότι όλες οι ξένες δυνάμεις θα αποσυρθούν ταυτόχρονα.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, η JMC απευθύνθηκε στην τουρκική πλευρά ζητώντας την απαραίτητη απόσυρση των μισθοφόρων της, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε θέσει για την επίτευξη της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης», επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η JMC είχε αναχωρήσει από την Τουρκία στη Μόσχα με την ίδια πρωτοβουλία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό υποστηρίζει την απόφαση της Επιτροπής υπό τον όρο πως η απόσυρση θα παρακολουθείται από διεθνείς και τοπικούς παρατηρητές.

Πέρυσι, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) μεσολάβησε για πολιτικές διαβουλεύσεις χωρίς αποκλεισμούς μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων της Λιβύης, οι οποίες κατέληξαν στη δημιουργία της JMC. Αυτόν τον Οκτώβριο, η επιτροπή υποστήριξε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, οι γειτονικές χώρες της Λιβύης πραγματοποίησαν συνάντηση τον Αύγουστο για να συντονίσουν την έξοδο ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Η διήμερη συνάντηση προέτρεψε επίσης τα λιβυκά κόμματα να εμμείνουν στον πολιτικό οδικό χάρτη που τερμάτισε τις εχθροπραξίες πέρυσι και να ορίσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές για το Δεκέμβριο.

Στις συνομιλίες, που φιλοξενήθηκαν από την Αλγερία, συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Σουδάν, του Τσαντ και του Νίγηρα, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Jan Kubis ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, και εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης.

«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο όπου τα σημαντικά επιτεύγματα και η πρόοδος της περασμένης περιόδου πρέπει να εδραιωθούν με μια πρόσθετη δυναμική για να συνεχιστεί η πολιτική μετάβαση προς μια ενοποιημένη, πλήρως κυρίαρχη, ειρηνική και σταθερή χώρα», δήλωσε ο Kubis κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 20.000 ξένοι μαχητές και μισθοφόροι στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων Σύριων, Τούρκων, Σουδανών και ενόπλων από το Τσαντ.

* πληροφορίες https://libyareview.com/19260/turkey-agrees-to-withdraw-foreign-forces-from-libya/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail