Αμερικανικό κατασκοπευτικό απείλησε αεροπλάνο, παραλίγο να προκαλέσει «καταστροφή»: Μόσχα

φωτο Ρόιτερς
Freepen.gr - Ένα αμερικανικό αεροσκάφος απείλησε ένα πολιτικό αεροσκάφος, αποφεύγοντας μετά βίας μια «καταστροφή» όταν το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος βούτηξε για να αποφύγει το αναγνωριστικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ που διέσχισε την πορεία του πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, είπε η Μόσχα.

Το πρωί της Παρασκευής, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος CL600 του ΝΑΤΟ κατέβηκε γρήγορα κατά μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής για την υπηρεσία Aeroflot από το Τελ Αβίβ προς τη Μόσχα με 142 επιβαίνοντες, ανέφερε σε δήλωση η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτήση της Aeroflot χρειάστηκε να πέσει 500 μέτρα (1.600 πόδια) για να κρατήσει απόσταση από το αναγνωριστικό αεροσκάφος, το οποίο είδαν οι πιλότοι από το πιλοτήριο με γυμνό μάτι.

Ένα δεύτερο αεροπλάνο, ένα μικρότερο αεροσκάφος CL650, που πετούσε από το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι προς τα Σκόπια, χρειάστηκε επίσης να αλλάξει πορεία για να αποφύγει το κατασκοπευτικό αεροπλάνο, ανακοίνωσε το Σάββατο η ρωσική αρχή αεροπορικών μεταφορών.

«Η κατεύθυνση και το υψόμετρο των εμπορικών πτήσεων άλλαξαν αμέσως» για να αποφευχθεί η σύγκρουση, ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας πως το άγνωστο αεροπλάνο δεν ανταποκρίθηκε σε κλήσεις από ασυρμάτους από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Αν και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών δεν είπε ποιο έθνος χειρίστηκε το κατασκοπευτικό αεροπλάνο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε την Κυριακή πως το αναγνωριστικό αεροσκάφος ανήκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ενέργειες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει απειλή για την πολιτική αεροπορία», είπε η Ζαχάροβα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Εάν τώρα έχει αποφευχθεί μια καταστροφή στον εναέριο χώρο πάνω από τα ανοιχτά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μπορούν να συνεχίσουν να διακινδυνεύουν ατιμώρητα τις ζωές των ανθρώπων».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει διπλωματική διαμαρτυρία.

«Η αυξημένη δραστηριότητα από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργεί κίνδυνο επικίνδυνων ατυχημάτων με πολιτικά αεροσκάφη», ανέφερε η υπηρεσία.

* πληροφορίες dailysabah.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail